Tusgen

Krumning af penis (Peyronies sygdom)

Hvad er det?

Peyronies sygdom er en kurve i penis.

Mange mænd har en svag kurve i penis. Så længe der er ingen smerter eller problemer med seksuel ydelse, bør mænd med en let buet penis ikke være berørt, og ikke behøver at se en læge.

Men nogle mænd udvikler en mere alvorlig bøje i penis, der forstyrrer seksuelle funktion eller forårsager smerte. Dette sker lejlighedsvis, når penis er skadet, enten under samleje eller fra et motorkøretøj eller arbejdsulykke. De fleste tilfælde er imidlertid resultatet af en dårligt forstået proces kendt som Peyronies sygdom.

I Peyronies sygdom, inflammation og arvæv formular langs skaftet af penis. Ingen er sikker på, hvorfor dette problem opstår, men det kan være udløst af gentagen mild traumer under samleje. Du kan føle betændelse og arvæv som en smertefuld klump eller område af usædvanlig fasthed. I mange mænd, det forårsager arvæv penis til at bøje eller forkorte, fordi det forhindrer penis i at udvide normalt. Mænd med Peyronies har ofte svært ved at opnå en fast erektion, men det er uklart, om dette sker først, eller er forårsaget af arvæv.

Peyronies sygdom kan forekomme i op til 1% af befolkningen. De fleste mænd med problemet er i alderen mellem 45 og 60 år. Sygdommen kører i familier og fremstår mere almindelige i hvide mænd. I 30% af mændene, er Peyronies forbundet med dannelsen af ​​arvæv i andre dele af kroppen, herunder håndflader (Dupuytrens kontraktur), såler af fødder (plantar fibromatose) og trommehinder (tympanosclerosis).

Nogle gange er en alvorlig krumning af penis ses hos drenge ved eller kort tid efter fødslen. Dette er ikke Peyronies sygdom. De fleste af disse tilfælde menes at være forårsaget af unormal udvikling i livmoderen, og kan være forbundet med andre abnormaliteter i penis, såsom en sygdom kaldet hypospadi, hvor åbningen af ​​penis er ikke på spidsen.

Symptomer

Omkring halvdelen af ​​mænd med Peyronies sygdom vil først mærke smerter under samleje. Symptomerne kan forekomme pludseligt, eller kan udvikle sig langsomt over tid. Ofte penis vil føle sig fast eller klumpet på den smertefulde side. Andre mænd med Peyronies vil bemærke en smertefri kurve af penis, der kan opstå pludseligt eller blive værre med tiden. Penis kan kurven op, ned eller til begge sider. Alvorlige ændringer i form af penis kan forhindre manden fra at have samleje. Mænd normalt søge hjælp fra deres læger på grund af problemer med samleje snarere end selve krumningen.

Hvis penis er blevet såret af pludselige traumer, vil de fleste mænd være i stand til at huske begivenheden. Ofte vil der være en følelse eller lyden af ​​et "snap" efterfulgt af tab af erektion og udseendet af et blåt mærke. En del af penis forbliver smertefuldt for en tid, men normalt området vil helbrede over tid. Dog kan arvæv dannes og forårsage en ny krumning. Dette problem er forskellig fra Peyronies, og sjældent resulterer i vanskeligheder med erektion eller afkortning af penis.

Diagnose

Din læge vil spørge dig om dine symptomer, og vil undersøge din penis, på udkig efter udbud, faste områder af arvæv (plaques) i løbet af en fysisk undersøgelse. Normalt er dette alt, hvad der er nødvendig for at løse problemet. Hvis din læge har brug for mere information, kan han eller hun bestille en X-ray til at lede efter kalkaflejringer i arvæv, eller bede dig om at medbringe billeder af din penis til bedre at bestemme omfanget af skaden. Desuden kan mænd, der overvejer kirurgi blive bedt om at gennemgå en særlig test af seksuel funktion til at bestemme den bedste metode til at reparere problemet.

Forventet varighed

En kurve i penis, der er til stede siden fødslen eller er forårsaget af ardannelse fra en skade vil ikke gå væk, medmindre det er korrigeret med kirurgi.

Hvor længe Peyronies sygdom varer er vanskeligt at forudsige. I mere end en tredjedel af mænd, der er en gradvis forbedring i forhold til 12 til 18 måneder uden nogen specifik behandling. I andre ardannelse er permanent eller forværres over tid.

Forebyggelse

Der er ingen måde at forhindre Peyronies sygdom. Men der er nogle tegn på, at midaldrende mænd, der deltager i mere energisk eller hyppig samleje er mere tilbøjelige til at udvikle Peyronies.

Behandling

De fleste mænd med krumning af penis, uanset årsagen, ikke behøver nogen behandling. Mænd med Peyronies sygdom, der oplever smerter eller problemer med samleje undertiden tilbydes medicinsk behandling. Indstillinger omfatter følgende:

  • Oral medicin, såsom vitamin E, para-aminobenzoesyre (et B-vitamin) og colchicin (sælges som et generisk)

  • Injektioner af kortison eller andre medikamenter, såsom verapamil i arvæv

  • Ultralyd eller strålebehandling

De fleste af disse behandlinger ikke har alvorlige bivirkninger. Har klart vist, men ingen af ​​disse behandlinger til forbedring af problemet. Korrigerende kirurgi undertiden tilbydes til mænd med mere generende eller skæmmende symptomer. Normalt er en sådan operation forsinkes mindst et år efter, at symptomerne er stabile, fordi en tredjedel til halvdelen af ​​mænd med Peyronies sygdom forbedre deres egen uden behandling.

I en typisk fremgangsmåde er betændt eller arret del af væv fjernet fra penis og erstattes med en graft taget fra en anden del af kroppen, ofte pungen eller underarm. Denne operation ofte fungerer godt, selv om mild krumning af penis kan forblive. Desuden kan seksuel funktion eller afkortning af penis ikke forbedre efter operationen. Af denne grund, kirurger undertiden implantere en penisprotese samtidig at arvæv er fjernet. I nogle mænd, en protese alene er nok til at rette krumning og forbedre den seksuelle funktion. Mænd, der overvejer kirurgi bør være sikker på at drøfte alle muligheder med deres læger.

Hvornår skal kalde en professionel

Ring til din læge, hvis:

  • Du bemærker ny krumning af penis.

  • Du oplever smerter under samleje.

  • Du udvikler problemer med erektion.

  • Du bemærker en virksomhed eller smertefuld klump på din penis.

Prognose

En tredjedel til halvdelen af ​​mænd med Peyronies sygdom forbedre uden behandling. Andre mænd har milde symptomer (såsom mild krumning eller et fald i erektioner), der kan tolereres, og som ikke interfererer med seksuel aktivitet, så de vælger ikke at søge behandling. Kun et mindretal af mænd i sidste ende vil kræve operation.

Peyronies sygdom aldrig udvikler sig til kræft eller andre alvorlige sygdomme.

Yderligere info

Nationale Institut for diabetes og fordøjelsessystemet og nyresygdomme
Office of Communications og Public Liaison
Bygning 31, Room 9A04
Center Drive, MSC 2560
Bethesda, MD 20892-2560
Telefon: (301) 496-3583
Fax: (301) 496-7422
http://www.niddk.nih.gov/

Europæisk urologisk forening
1000 Corporate Blvd.
Linthicum, MD 21090
Telefon: (410) 689-3700
Toll-Free (kun USA): (866) 746-4282
Fax: (410) 689-3800
http://www.urologyhealth.org/

Nationale organisation for sjældne sygdomme, inc.
PO Box 8923
New Fairfield, CT 06812-8923
Telefon: (203) 746-6518
Toll-Free: (800) 999-6673
Fax: (203) 746-6481
http://www.rarediseases.org/