Tusgen

Priapisme

Hvad er det?

Priapisme er en usædvanlig langvarig og ofte smertefulde erektion. Normalt er denne erektion ikke er forårsaget af seksuel lyst eller stimulering, og er ikke lettet ved orgasme. Priapisme kan begynde efter langvarig seksuel aktivitet, selv om dette ikke i sig selv menes at forårsage priapisme. De fleste mænd søge lægehjælp indenfor timer til dage, men nogle mennesker kan have en delvis erektion, der varer ved i ugevis.

Priapisme kan påvirke mænd i alle aldre. De fleste tilfælde opstår hos drenge i alderen 5 til 10 år eller mænd i alderen 20 til 50 år. Almindelige årsager omfatter:

 • Alkohol eller kokainmisbrug

 • Medicin, herunder antidepressiva, især trazodone (Desyrel), beroligende midler, blodtryk medicin og blodfortyndende medicin

 • Rygmarv problemer

 • Traumer til kønsorganer, lyske eller bækken

 • Seglcellesygdom

 • Anæstesi

 • Penis injektion behandling som en del af et behandlingsregime at behandle impotens

I op til en tredjedel af tilfælde kan ingen specifik årsag findes.

I en normal erektion, venerne, der dræner blod fra penis smalle og forårsage blod til at bakke op, hvilket gør penis stivne og svulme. Efter venerne slappe af og åbne, vil penis ikke opretstående. I de fleste tilfælde af priapisme, behøver disse vener ikke slappe af efter orgasme, hvilket får penis til at forblive oprejst. Mindre almindeligt, forekommer priapisme hvor så meget blod flyder ind i penis, at det ikke kan løbe, selv gennem blodårer, der fungerer ordentligt. Denne øgede blodgennemstrømning er normalt forårsaget af et beskadiget blodkar.

Symptomer

Symptomer af priapisme omfatter:

 • En smertefuld erektion, der varer længere end til fire til seks timer og er ikke lettet ved orgasme

 • En delvis erektion, der varer længere end nogle dage, selv om det ikke er smertefuldt

Diagnose

Deres læge vil bede om din sygehistorie, og brug af medicin, narkotika og alkohol. Han eller hun vil undersøge dig, og vil bestille blodprøver. Yderligere tests kan omfatte:

 • En ultralyd eller angiogram (røntgen med farvestof injiceres i blodkarrene) af penis

 • En blodprøve fra penis

Forventet varighed

Normalt priapisme forbedrer ikke uden lægehjælp.

Forebyggelse

I nogle få tilfælde kan priapisme forekomme mere end én gang. Hvis dette sker, er det vigtigt at undgå medicin, alkohol eller narkotika, der kan udløse disse episoder. Men i de fleste mænd, priapisme opstår uventet og ikke kan forhindres.

Behandling

Behandling for priapisme afhænger af årsagen. I de fleste tilfælde vil en læge starte med bedøvende penis, og vil derefter bruge en nål til at fjerne indfanget blod fra den opsvulmede penis. Ofte vil lægen indsprøjte en medicin, der hjælper til at slappe af forsnævrede vener. Normalt er denne behandling virker hurtigt.

Mænd med semi-oprejst, smertefri erektioner, der er mindre udbredt, er mere tilbøjelige til at have et problem med for meget blod flyder ind i penis snarere end forsnævrede vener. Denne sygdom ofte følger traumer til penis eller lysken. Efter diagnosen bekræftes ved hjælp af ultralyd eller et angiogram, indebærer behandling bremse blodgennemstrømningen. Dette kan gøres med kirurgi eller med en kateteret gennem blodkar i lysken.

Når seglcelleanæmi forårsager priapisme, behandling starter som regel med væsker gives intravenøst ​​(i en vene), ilt og transfusion af ikke-segl blod. Hvis denne behandling ikke er effektiv, aspiration behandling som beskrevet ovenfor eller kirurgi kan være påkrævet.

Hvornår skal kalde en professionel

Du skal ringe til en læge, hvis du udvikler en erektion, der varer længere end fire til seks timer, især hvis denne erektion er smertefuldt og er ikke forårsaget af seksuel stimulation.

Prognose

Hvis priapisme behandles tidligt, resultatet er som regel fremragende. Men hvis lægehjælp er forsinket, kan problemet føre til permanent impotens.