Tusgen

Testosteron, aldring, og sindet

Når mænd (og for den sags skyld, kvinder) tænke beføjelser testosteron, er de ikke tilbøjelige til at overveje mentale processer. Faktisk det mandlige hormon har meget mere indlysende roller i en mands krop. Alligevel ny forskning tyder på, at testosteron kan have en overraskende rolle i maskulin mentalitet.

Før du overveje, hvordan testosteron påvirker sindet - og før du selv begynder at tænke på hormonbehandling - du skal vide, hvordan testosteron er produceret, hvordan det påvirker kroppen, hvordan det ændrer sig med alderen, og hvordan det er målt.

Testosteron forbindelse

Selvom testosteron er den mest potente mandlige hormon (androgen), er det kun én af mange. Når de gamle grækere meddelt navnet, de valgte godt: "androgen" stammer fra ordene for "mennesket-maker", og, ja, androgener gøre manden, eller i det mindste hans karakteristiske mandlige træk.

Androgen produktion kræver en kompleks kæde af begivenheder (se nedenstående figur). Det hele begynder i hjernen, hvor hypothalamus producerer gonadotropinfrigørende hormon (GnRH, også kendt som luteiniserende hormon-frigivende hormon, LHRH). Hormoner er kemikalier, der produceres i en del af kroppen, så rejse til en anden del, hvor de gør deres arbejde. GnRH er et sandt hormon, men det har ikke en lang pendler, den virker på en nærliggende del af hjernen, hypofysen. Til gengæld hypofysen udskiller yderligere to hormoner, follikel-stimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH). FSH og LH blev opkaldt efter deres virkninger på kvindernes æggestokke, men de er lige så vigtigt for mænd, da de handler på testiklerne: LH udløser testosteron produktion, og FSH, der handler med testosteron, stimulerer produktionen af ​​sædceller.

Androgen kaskade

Androgen kaskade

Testosteron er produceret af Leydig-celler i testiklerne. Udgangspunktet er kolesterol, berygtet for sine virkninger på hjertet, men kritisk for sin rolle som byggesten for alle kønshormoner, både mandlige og kvindelige. Efter flere mellemliggende trin, kolesterol omdannes til androstendion, det hormon gjorde berygtede af Mark McGwire som den uregulerede "kosttilskud" Andro. Hvorvidt androstendion kommer fra kroppen eller en flaske, er det hurtigt omdannes til testosteron.

Testosteron har mange direkte virkninger på den mandlige anatomi og stofskifte. Den er ansvarlig for den dybe stemme, øget muskelmasse, og stærke knogler, der karakteriserer køn. Det stimulerer produktionen af ​​røde blodceller i knoglemarven. Hormonet har også afgørende, hvis ufuldstændigt forstået, virkninger på mandlig adfærd: Den bidrager til aggressivitet, og det er vigtigt for libido (sexlyst), såvel som for normale erektioner og seksuelle præstationer. Testosteron stimulerer væksten af ​​kønsorganer i puberteten, og den er ansvarlig for produktionen af ​​sædceller i hele voksenlivet. Endelig påvirker kolesterol metabolisme, men forskerne er stadig ikke sikker på hvordan det påvirker sundheden.

Selvom testosteron virker direkte på mange væv, nogle af sine mindst ønskelige virkninger ikke før det omdannes til en anden androgen, dihydrotestosteron (DHT). DHT virker på huden, til tider producerer acne og på hårsækkene, sætte hår på brystet, men ofte tager det fra hovedbunden. Mandlige-mønster skaldethed er én ting, men prostata sygdom helt andet: DHT stimulerer også væksten af prostata celler, der producerer normal vækst hos unge, men at bidrage til benign prostatahyperplasi og prostatacancer i mange ældre mænd.

Omkring 95% af en mands testosteron produceres i testiklerne under kontrol af LH. De resterende 5% produceres i sine binyrerne. Kvinder også gøre testosteron i deres binyrerne. I begge køn, er adrenal hormon produktion ikke afhænge af LH eller FSH, og i begge køn, en vigtig forløber for testosteron er dehydroepiandrosterone (DHEA), et andet hormon, der er meget populær som en nonprescription "kosttilskud".

Testosteron metabolisme har en endelig kompleksitet. I sine sidste krampetrækninger, denne kvintessens mandlige hormon konverteret til estradiol, en stor kvindelige hormon. Det meste af denne endelige omdannelse finder sted i fedtceller, hvilket er grunden til overvægtige mænd og kvinder har højere østrogenniveau end magre mænd og kvinder.

Testosteron og livscyklus

Hos mænd, testosteron produktionen begynder meget tidligt ja, som regel i starten af ​​den syvende uge af embryonale udvikling. Testosteron niveauet forbliver høj gennem fosterstadiet, men de falder lige før fødslen, så de er kun lidt højere hos nyfødte drenge end piger. Baby drenge oplever en blip i testosteron produktionen mellem tre og seks måneder, men med et år af deres niveauer er ned igen. Mellem seks og otte år, binyre androgen produktion stiger, som udløser en forbigående vækstspurt og lidt hår på kroppen, men ingen seksuelle udvikling.

I puberteten, en kraftig stigning i GnRH og LH fyre op testosteron produktion, og testosteron går på at stimulere væksten af ​​knogler og muskler, produktionen af ​​røde blodlegemer, en udvidelse af strubehovedet, væksten af ​​ansigts-og kropsbehåring, en udvidelse af kønsorganer, og en opvågnen af ​​seksuel funktion og forplantningsevnen. I de fleste unge mænd, testosteron produktionen når sit maksimum på omkring 17 år, og niveauet forbliver højt for de næste to til tre årtier. I gennemsnit raske unge mænd producerer omkring seks milligram testosteron om dagen.

I nogle mænd, testosteron niveauer fortsat højt gennem hele livet, men i de fleste de begynder at falde på omkring 40 år. I modsætning til det bratte fald i hormoner, som kvinder oplever i overgangsalderen, men faldet i mænd er gradvis, et gennemsnit på lige over 1% om året. Dette fald er umærkelig ved første, men efter 70 år, er den gennemsnitlige mands testosteron produktion er 30% under sit højdepunkt. Alligevel testosteron niveauer forbliver inden for normalområdet i mindst 75% af de ældre mænd, hvilket er grunden til mange mænd kan få børn i deres 80'erne og videre frem. Og ældre mænd, der bekymre sig om faldende testosteron kan være beroliget af en undersøgelse, der fandt ingen sammenhæng mellem lavt testosteronniveau og risikoen for erektil dysfunktion, samt af en anden, der fandt ingen sammenhæng mellem en ældre mands testosteron-niveau og hans dødelighed.

Hvad er normalt?

Det er et simpelt spørgsmål med et komplekst svar. I stedet for en enkelt normale niveau for testosteron, normale mænd udviser et bredt område, med testosteron niveauer mellem 270 og 1070 nanogram pr deciliter (ng / dL). Men som så mange biologiske funktioner, testosteron produktion vokser og aftager i løbet af en 24-timers cyklus, produktion er størst ved 8 am og lavest på 21:00 For målinger for at være meningsfuld, skal de indhentes på en standard tid, som regel første ting i om morgenen. Timing er især vigtigt, når du tester ældre mænd, fordi alder tager en større vejafgift på morgenen peak produktion end på eftermiddagen plateau, kan en sen dag niveau ser normale, men en svag formiddag bølge kan stadig efterlade en mands 24-timers produktion med lave.

Modningen introducerer en endelig kompleksitet. Testosteron rejser i blodet i en af ​​to former, enten bundet til en af ​​to proteiner eller gratis og ubundet. Hormonet binder tæt til kønshormon-bindende globulin, men kun svagt til det andet protein, albumin. Kun de frie og albumin-bundne former af testosteron er biologisk aktive og sammen er de kendt som biotilgængeligt testosteron. Kønshormon-bindende protein stiger med alderen, så en ældre mand kan have en normal total testosteron-niveau, men stadig være lav, hvor det tæller, i biotilgængelig testosteron.

Et menneske kan ikke brug for at kende alle de ins og outs af testosteron metabolisme, men han må forstå, at disse komplekse tegner sig for vigtige mangler i meget af den forskning på testosteron substitutionsterapi. Hvis du har brug for at vide, hvor du står, skal du bede om at få din samlede testosteron og frie eller biotilgængelige testosteron niveauer målt, helst tidligt om morgenen. Nedenstående tabel viser testosteron niveauer observeret i en undersøgelse af raske mænd mellem 40 og 79 år.

Tabel 1: testosteronniveau (ng / dl) hos raske mænd

Alder

Samlet testosteron

Gratis testosteron

Biotilgængeligt testosteron

40-49

252-916

5,3-26,3

101-499

50-59

215-878

4,2-22,2

80-420

60-69

196-859

3,7-18,9

69-356

70-79

156-819

2,2-14,7

41-279

Mars og Venus

Både mænd og kvinder er Earthbound, men nogle gange ser det ud til de virkelig er fra forskellige planeter. Den biologiske model af kønsidentitet tilskriver forskellen til hormoner og gener, mens den sociale model undersøger kulturelle, uddannelsesmæssige og familiemæssige påvirkninger. Faktisk begge faktorer bidrager til de adfærdsmæssige forskelle, som fortsat udtales selv som vores samfund bliver mere egalitære.

Som regel har mænd en tendens til at være mindre social og mere uafhængige, mindre kommunikative og mere aktive. Mænd tager flere risici og er mere aggressive. Mænd kan takke disse træk for deres politiske dominans og økonomisk succes, men de bidrager også til de arbejdsskader, ulykker, stofmisbrug og vold, der koster så mange mænd deres liv. Problemet er særlig akut i unge mænd. Blandt de 15 - til 24-årige mennesker, for eksempel, at dødeligheden af ​​mændene er tre gange højere end for kvinder. Ulykker og drabssager motorkøretøjer tegner sig for en stor del af forskellen, men selvmord er også mere almindelig i teenage drenge end piger.

Kulturelle forventninger og peer pres sikkert tegner sig for mange adfærdsmæssige forskelle mellem kønnene. Men hormoner spiller også en rolle, især testosteron bidrager til aggressiv adfærd, især i høje doser. Neuroforskere er også begyndt at samle data peger på strukturelle og funktionelle forskelle i hjernen hos mænd og kvinder. For eksempel videnskabsfolk i Tyskland rapporterede, at mænd og kvinder bruger forskellige dele af deres hjerner til at navigere deres vej ud af en labyrint - og at mænd er omkring 28% hurtigere ved navigation. Det er en interessant observation, men forskerne ikke tilbyde nogen forklaring på den legendariske mandlige modvilje mod at bede om retninger, når deres navigere mislykkes. Mænd har en tendens til at klare sig bedre på visse rumlige opgaver, men kvinder udmærke sig ved visse manuelle opgaver, der kræver præcision. Mænd klarer sig bedre end kvinder i test af matematiske ræsonnementer, men kvinder gøre det bedre på beregninger, prøvninger aritmetiske. Mænd har tendens til at have overlegne musikalske og matematiske færdigheder, kvinder, forbedrede verbale evner.

Disse sondringer, selvfølgelig, er langt fra absolut, og det er langt fra klart, om de er afhængige af biologi eller kultur, natur eller næring. Alligevel ny forskning tyder på, at testosteron kan spille en vigtig rolle i den kognitive funktion.

Testosteron og sind

Alle kroppens attributter ændrer sig med alderen, og mental funktion er ingen undtagelse. Hukommelse er de mest skrøbelige mentale funktion. Med alderen, ny læring er langsommere, er nye oplysninger, der behandles mindre grundigt, og detaljer ofte glide. Korttidshukommelsen typisk svækkes, men langtidshukommelse er velbevaret. Disse ændringer giver anledning til "senior moment" i sunde ældre og kognitiv svækkelse og demens hos dem, der er ikke så heldige.

Testosteron niveauet falder med alderen, lige når hukommelsen begynder at aftage. Kunne faldende hormonniveau redegøre for nogle af problemet?

Måske. Dataene er langt fra entydige, men nogle undersøgelser tyder på en sammenhæng:

  • En undersøgelse fra 2005 af 565 Verdenskrig veteraner fandt, at højere testosteronniveau i midtvejskrise var knyttet til bedre bevarelse af hjernevæv i nogle, men ikke alle, regioner af hjernen i slutningen af ​​livet.

  • En undersøgelse fra 2004 af 400 mænd alder 40 til 80 fandt, at højere testosteronniveau var associeret med bedre kognitiv præstation hos ældre mænd. Intet link blev observeret hos yngre individer.

  • En rapport fra Baltimore Longitudinal Study of Aging 2004 evaluerede 574 mænd over en 19-årig periode. Lav gratis testosteron niveauer forudsagt en øget risiko for at udvikle Alzheimers sygdom, selv efter andre demens risikofaktorerne blev taget i betragtning.

  • En undersøgelse fra 2002 af 310 mænd med en gennemsnitsalder på 73 fandt, at højere niveauer af biotilgængeligt testosteron var forbundet med bedre score på tre tests af den kognitive funktion.

  • En undersøgelse fra 2002 af 407 mænd i alderen 51 og 91 fandt, at mænd med højere fri testosteronniveau opnået højere score på fire kognitive funktionstests, herunder visuel og verbal hukommelse.

  • En undersøgelse fra 1999 af 547 mænd i alderen 59 og 89 syntes, at høje testosteronniveau hos ældre mænd var forbundet med bedre resultater på flere kognitive funktionstests.

Hvis høj testosteron niveauer faktisk er forbundet med bedre mental funktion, vil behandlinger, der mindsker hormon niveauer føre til kognitiv tilbagegang? Androgen deprivation terapi er en effektiv behandling af fremskreden prostatacancer, og et nyttigt supplement til strålebehandling til lokalt fremskreden prostatacancer. Tre undersøgelser offentliggjort i 2005 og 2006 er forbundet androgen deprivation terapi med nedsat ydeevne på forskellige kognitive funktionstests. Effekterne var dog beskedent, og helt sikkert bør ikke afskrække mænd, der har brug for androgen deprivation terapi fra modtagelsen.

Nu til det 47770€ spørgsmål: Kan testosteron terapi forbedre den mentale funktion hos ældre mænd, der er raske eller hos patienter med kognitiv svækkelse? Kun et par små, kortvarige studier har undersøgt dette spørgsmål. Subtle forbedringer på kognitive funktionstest er blevet rapporteret, men en 2006 forsøg fandt ingen fordel for sunde ældre mænd eller Alzheimers patienter. Og i laboratorieforsøg kan høje niveauer af testosteron udløse apoptose processen celle selvdestruktion. Indtil mere forskning er til rådighed, bør mænd ikke bruge testosteron eller anden androgen at forbedre den mentale funktion.

Testosteron og humør

Undersøgelser af testosteron og stemningen er i deres vorden. Nogle undersøgelser tyder på, at mænd med unormalt lavt testosteronniveau, enten på grund af hypogonadisme (se nedenfor) eller androgen deprivation terapi, har en øget forekomst af depression, men andre undersøgelser uenige. Små, kortvarige undersøgelser tyder på, at testosteron terapi kan hjælpe med at lindre symptomer på depression i nogle mænd, men at meget høje doser kan fremme aggressiv eller manisk adfærd. Alt i alt, den nederste linje er velkendt: Mere forskning er nødvendig.

Testosteron terapi

Mænd, der er i sandhed testosteron mangelfuld bør modtage substitutionsbehandling. Institute of Medicine anslår, at 4 til 5.000.000 mænd er i denne kategori, men at kun 5% af dem modtager testosteron.

Testosteronmanglen kaldes hypogonadisme. Årsager omfatter testikelinsufficiens skyldes genetiske fejl, fåresyge, alvorligt traume, alkoholisme, og kræft kemoterapi og strålebehandling. I andre tilfælde, problemet er opstået i hypofysen i hjernen, årsager omfatter tumorer (næsten alle godartet), hovedtraume, hjernekirurgi, forskellige medikamenter, nogle arvelige sygdomme, alvorlig underernæring, og kroniske sygdomme.

Hvordan læger diagnosticere testosteron mangel? Ifølge Endocrine Society, mænd over 50 år, som har total testosteron niveauer af 200 ng / dl eller lavere er hypogonad, de kræver en vurdering af hypofyse-funktionen, før du begynder testosteron terapi. Mænd med testosteron niveauer mellem 200 og 400 ng / dl er grænsetilfælde og bør have ekstra test, før overvejer terapi, og mænd med niveauer over 400 ng / dl behøver ikke yderligere prøvninger eller terapi.

Indtil for nylig, mænd, der er nødvendige for testosteron kræves injektioner af hormonet hver en til tre uger. Der er ændret dramatisk. Nu er de fleste mænd bruger hudplastre (Testoderm, Androderm), geler (Androgel, Testim) eller tabletter, der er placeret på overfladen af ​​tyggegummiet, hvor de danner en gel, der frigiver hormonet, så det kan blive absorberet over mundens membraner (Striant). Alle disse produkter kræver en recept og med undtagelse af injektioner, der alle er dyre. En sikker testosteron pille er endnu ikke blevet udviklet.

Testosteron lappeløsninger

Hvis Institute of Medicine skøn er korrekte, er omkring 250.000 europæiske mænd modtager testosteron for hypogonadisme, er den eneste sygdom, for hvilken hormonet er godkendt. Men nogle på 1,75 mio forskrifter for testosteron produkter blev skrevet af de europæiske læger i 2002 til en pris på 300€ millioner - og antallet er fortsat med at stige. Hvorfor er alle disse mænd, der tager testosteron? Og skulle de?

Hukommelse er ikke det eneste, der falder med alderen. Mænd også miste muskelmasse og knogletæthed, røde blodlegemer driver ned, seksuel glød falder og kropsfedt stiger. I teorien, i det mindste kunne testosteronbehandlingen mildne eller vende hver af disse ændringer.

Desværre har lægerne ikke ved, om de teoretiske fordele af testosteron kan realiseres i praksis; veldesignede og langsigtede undersøgelser er ikke udført. Og fordi føderale finansieringsorganer tror de potentielle risici af testosteron terapi kan opveje de potentielle fordele, kan disse undersøgelser være et længe undervejs.

De mest alvorlige langsigtede risici af testosteron terapi er prostata sygdomme, både benign prostatahyperplasi og prostatacancer. Andre potentielle bivirkninger omfatter polycytæmi (et for stort antal røde blodlegemer), søvnapnø (luftvejssygdomme pauser under søvn, som kan øge risikoen for forhøjet blodtryk, hjerteanfald og slagtilfælde ), gynækomasti (udvidelse godartet bryst), akne, og leversygdom. Kolesterol abnormiteter og hjertesygdomme var engang på denne liste, men de nu synes mindre sandsynlig.

Læger vil have til at starte fra begyndelsen, med små, kortvarige forsøg af testosteron hos ældre mænd. Hvis fordelene synes at opveje risikoen, vil næste skridt være større, længere forsøg i yngre mænd. Først da vil mænd vide, om testosteron terapi er effektiv eller sikker.

Det vil tage tid. I mellemtiden bør mænd, der er virkelig hypogonad modtage testosteron, men andre mænd bør ikke. Oplevelsen af ​​millioner af europæiske kvinder, der tog hormonbehandling før undersøgelser viste, at det gjorde mere skade end gavn, bør hjælpe mænd modstå fristelse.

Men det betyder ikke, du skal bare læne sig tilbage og vente på videnskaben til at fortælle dig hvad du skal gøre. Hold dit sind ung og smidig med mental aktivitet, motion, god ernæring og regelmæssig lægehjælp. Og du kan også få mange af de påståede fordele af testosteron til din krop uden at nogen af ​​sine risici. Sammen med en sund mængde af kosten protein, modstand øvelser og andre former for styrketræning, vil bidrage til at bevare muskelmasse og styrke, knogletæthed, og muskel funktion. En rimelig forbrug af calcium (1.200 milligram om dagen), og D-vitamin (800 internationale enheder om dagen), vil bidrage til at forebygge knogleskørhed. Frem for alt, måske et program for regelmæssig motion og en fedtfattig, fiberrig, vegetabilsk og frugt-rig kost vil bidrage til at forebygge åreforkalkning, forhøjet blodtryk og diabetes - de tre vigtigste årsager til sygdom, handicap, og erektil dysfunktion i ældre mænd. Og da sygdom og fedme fremskynde aldersrelaterede fald i testosteron niveauer, kan sund levevis faktisk gøre dit testosteronniveau 10 år yngre.

Det er aldrig for sent at begynde at tænke ung og levende unge - og det er aldrig for tidligt, enten.