Tusgen

Vokseværk: benign prostatahyperplasi

Selvom valnød-formet prostata er en del af det reproduktive system, det forårsager problemer med vandladning, ikke sex, når det bliver forstørret. Det er fordi urinrøret, røret, der bærer urin fra blæren, løber lige gennem prostata.

Ligesom andre organer, prostata har en vækstspurt i ungdomsårene og stopper vokser i voksenalderen. I modsætning til andre organer, men prostata har en anden periode med vækst, der starter langsomt i midtvejskrise, og samler hastighed ind i alderdommen. Resultatet er godartet prostatahyperplasi eller BPH.

Nye kirurgiske behandling og forbedrede medicinske behandlinger giver mænd med BPH nye valg til et gammelt problem.

Hvad er årsagen BPH?

To ting er afgørende for BPH til at udvikle: alder og testosteron. Men lægerne ved ikke, hvorfor nogle mænd udvikle BPH, mens andre ikke gør. Det forekommer sandsynligt, at forskellige vækstfaktorer stimulerer prostata celler hos mænd med BPH.

Forskere har endnu ikke opdaget årsagen BPH. Men de har identificeret nogle vigtige risikofaktorer:

 • Abdominal fedme

 • Cigaretrygning

 • Mangel på motion

 • Dårlig kost

 • Overdreven indtagelse af alkohol

Lægerne ved ikke, om en sund livsstil kan forhindre BPH. Men da disse samme risikofaktorer bidrager til hjertesygdomme, kræft, slagtilfælde og diabetes, sund livsstil er et smart valg for alle.

Symptomer på BPH

Indtil for nylig læger syntes, at symptomerne på BPH var direkte relateret til størrelsen af ​​kirtlen. Men ny forskning viser, at det ikke er så simpelt. Faktisk nogle mænd med meget store prostata har få symptomer, mens nogle med relativt små kirtler har masser af symptomer.

Nogle symptomer kan skyldes forsnævring af urinrøret, så meget som en pegefinger og tommelfinger kan bremse strømmen af fluid gennem et sugerør:

 • Skulle stamme og vente med at begynde vandladning

 • En svag, langsom strøm af urin

 • Tager lang tid at annullere og drible i slutningen

 • Ikke at tømme blæren helt. I sin mest alvorlige form, betyder det en mand kan ikke tisse overhovedet, et presserende problem kaldes akut urinretention.

Eller de kan skyldes blæreirritation:

 • En presserende, til tider ukontrollable, behov for at annullere og den hyppige passage af små mængder af urin

 • Hyppig natlig vandladning

Du kan bedømme dine symptomer ved hjælp af Det Europæiske Urologiske Association (AUA) Symptomer indeks i sin Patientens Guide.

Alvorlige komplikationer af BPH er sjældne, men omfatter:

 • En fuldstændig blokering i urin flow, der kræver akut behandling

 • Urin sikkerhedskopiering mod nyre, reducerer nyrefunktion

 • Blæresten, blødning eller urinvejsinfektioner

BPH ikke øger en mands risiko for prostatakræft. Men det kan komplicere diagnosticering af prostatacancer, idet BPH ofte gør blodet prostata specifikt antigen (PSA) resultater, der betragtes som mistænkelige for kræft.

Diagnosticering BPH

Udarbejde medicinske undersøgelser ikke er nødvendige for at diagnosticere BPH. AUA Symptomer indekset er den vigtigste del af en evaluering. Men din læge bør også:

 • Check for andre sygdomme, der kan producere urin symptomer, såsom diabetes og neurologiske lidelser

 • Udfør en digital rektal undersøgelse for at vurdere størrelsen af ​​prostata og til at tjekke for abnormiteter, der kunne tyde på kræft eller infektion

 • Check nyrefunktion med en urinanalyse og blodprøver

En PSA blodprøve kan også screene for prostatakræft. Yderligere tests er tilgængelige for mænd med komplikationer. Mænd skal også indberette medicin, der kan bremse urin flow, såsom dekongestanter og antihistaminer.

Behandlingsmuligheder

BPH er alvorlig nok i nogle mænd til at kræve øjeblikkelig behandling. Men i de fleste mænd, BPH skrider langsomt. De kan selv bestemme, når og hvis de skal behandles. Her er valgmulighederne.

Vagtsomme venter er et sikkert valg, samt det eneste valg for mænd med lav Symptom Index scoringer. Det er også et rimeligt valg for mange andre, der oplever, at enkle justeringer i livsstil reducere den daglige gener-faktor på BPH. Her er et par ændringer i livsstil for at prøve:

 • Reducer dit indtag af væske, især efter middag.

 • Begræns dit indtag af alkohol og koffein, og undgå dem, når eftermiddagen, begge er vanddrivende, som øger urin flow.

 • Undgå medikamenter, der stimulerer muskler i blærehalsen og prostata, såsom pseudophedrine og andre dekongestanter.

 • Undgå medicin med antikolinerge egenskaber, der svækker blærekontraktioner. Antihistaminer såsom diphenhydramin er de mest almindelige lovovertrædere. Forskellige antidepressiva og antispasmolytika have lignende egenskaber.

 • Hvis du tager vanddrivende medicin mod for højt blodtryk eller hjerteproblemer, så spørg din læge til at forsøge at reducere dosis eller sætte en anden medicin, der fungerer lige så godt uden at øge urin flow.

 • Aldrig forpasse en chance for at bruge badeværelset, selvom din blære ikke føler fuld. Tag din tid, så du tømme blæren så meget som muligt. Planlægger at stoppe med jævne mellemrum i løbet af auto ture. Bed om en midtergang sæde for flyrejser eller på teater-og sportsbegivenheder.

 • Når du er i nye omgivelser, lære placeringen af ​​badeværelset, før du virkelig har brug for det.

 • Gør dine natlige ture til badeværelset nemt og sikkert. Vær sikker på at der er lys nok til at se, hvor du skal hen. Undgå stærkt lys, der stød dig vågen, hvilket gør det svært for dig at falde i søvn igen. Vær sikker på der ikke er nogen elektriske ledninger, telefonledninger, løse tæpper eller omstrejfende objekter, der kan rejse dig op.

Hvis du kan leve komfortabelt med BPH, så gør det. Men hvis dine symptomer er generende, vil du have flere nye og forbedrede muligheder for at overveje.

Receptpligtig medicin kan reducere generende symptomer på BPH.

 • Alfa-blokkere slappe glatte muskelceller i prostata og blære. De ældre lægemidler, terazosin og doxazosin kan medføre svimmelhed ved at sænke blodtrykket for meget i nogle mænd med BPH. De nyere lægemidler, tamsulosin og alfuzosin har meget mindre effekt på blodtrykket. Alle disse medikamenter handle inden uger, og omkring 70% af mænd med BPH forbedre. Bivirkninger kan omfatte nasal, hovedpine, mundtørhed og nedsat ejakulation (mindre sandsynligt med alfuzosin).

 • Hormon blokkere, finasterid og dutasterid, faktisk formindske størrelsen af kirtlen. Disse lægemidler virker langsomt - over 6 måneder eller længere - og de er kun nyttige for mænd med temmelig store prostata. Bivirkninger kan omfatte nedsat seksuel funktion.

 • Kombinationsbehandling med en alfa-blokker og et hormon blokker kan reducere risikoen for komplikationer for mænd med moderat eller svær BPH.

Kirurgi bruges til at være den eneste effektive behandling for BPH før moderne medicin. Selvom medicin er effektiv for mange mænd med BPH, nogle stadig har brug for kirurgi. Adskillige metoder er tilgængelige:

 • Transuretral resektion af prostata (TURP) har været "gold standard" for BPH terapi. I de seneste år, selv har sin glans plettet - ikke på grund af problemer med driften selv (det er faktisk blevet bedre), men på grund af nye medicinske og kirurgiske rivaler. TURP kræver ikke et snit gennem huden, men den 90-minutters drift kræver hospitalsindlæggelse og spinal eller generel anæstesi. Kirurgen passerer en resectoscope gennem patientens urinrør, anvender derefter en elektrisk sløjfe til skåret væk prostatavæv, der er bremse strømmen af ​​urin. En Foley kateter er tilbage i stedet for at tømme blæren for en dag eller to, hvorefter patienten kan ugyldiggøre på egen hånd. Hvis alt går vel, han er hjemme i to eller tre dage. Skønt resultaterne varierer reducerer TURP BPH symptomer i 80% til 90% af patienterne. Men der kan være tidlige komplikationer, såsom infektion eller blødning. Senere 50% til 75% af patienterne oplever tør sædafgang, 5% til 10% har erektil dysfunktion, og 1% til 3% oplever inkontinens. Og da prostata kan vokse tilbage, op til 20% af TURP patienter kræver mere behandling inden for 10 år.

 • Nyere, mindre invasive behandlingsformer lyde som alfabet suppe: TUMT, tun, TUIP, HIFU, CLAP, TUBD, for eksempel. Nogle behandlinger bruge energien fra lasere, mikrobølger, ultralyd eller elektricitet til at ødelægge uønskede prostata væv, mens andre er afhængige af bittesmå snit i kirtlen. Fordi disse behandlinger er nye, de er ikke tilgængelige på alle hospitaler. Langsigtede resultater er ikke kendt, men de fleste synes mere effektiv end medicin, men mindre vellykket end TURP. Still, hvis de er tilgængelige i din medicinske center, kan de være værd at overveje, fordi de generelt har en lavere risiko for komplikationer end terpentiner og en hurtigere tilbagevenden til normale aktiviteter.