Tusgen

Hvad er fibromyalgi

Hvad er det?

Mennesker med fibromyalgi har udbredte smerter, ømhed og stivhed i muskler og led i hele kroppen sammen med usædvanlig træthed. Der er ingen kendt årsag til fibromyalgi. Desuden kan lægerne ikke finde en fysisk årsag til symptomerne. Blodprøver, røntgen og andre prøver som regel er normale mennesker med fibromyalgi.

Fibromyalgi er en kontroversiel sygdom. Nogle læger tror ikke, at det er en medicinsk sygdom, men kan være en afspejling af psykisk angst eller stress. Men der er ingen beviser for en psykologisk årsag enten. Indtil vi har en bedre forståelse af sygdommen, er det sandsynligt at forblive kontroversiel.

Det kan være, at fibromyalgi har mere end én årsag. Nogle forskere har foreslået, at det er relateret til abnormiteter i en ikke-drøm del af søvn cyklus eller for lave niveauer af serotonin, et kemisk stof i hjernen, der regulerer søvn og smerteopfattelse. Andre teorier har knyttet fibromyalgi for lave niveauer af somatomedin C, en kemisk relateret til muskelstyrke og muskel reparation, eller for høje niveauer af substans P, et kemikalie, der påvirker den tærskel, hvor en person oplever smerte. Atter andre har citeret traume, blod-flow abnormiteter i musklerne, virale infektioner eller andre infektioner som mulige udløsere af fibromyalgi.

Fibromyalgi påvirker en anslået 3,4% af kvinderne og 0,5% af mændene i Europa, eller 3.000.000 til 6.000.000 mennesker. Det rammer oftest kvinder i den fødedygtige alder eller ældre. Faktisk nogle skøn tyder på, at mere end 7% af kvinderne i deres 70'erne har fibromyalgi. Mange mennesker med fibromyalgi har også psykiatriske problemer, såsom depression, angst eller spiseforstyrrelser, men forholdet mellem dem er stadig uklar.

Symptomer

Fibromyalgi kan forårsage smerte og stivhed i muskler og led næsten overalt i kroppen, herunder stammen, nakke, skuldre, ryg og hofter. Folk har ofte smerter mellem skulderbladene og ved bunden af ​​halsen. Smerter kan være enten en generel ømhed eller en nagende smerte og stivhed er ofte værst om morgenen. Typisk folk klager også over at føle unormalt træt, især om at vågne op træt, selv om de har sovet godt. Mennesker med fibromyalgi har også ømme punkter, der er specifikke pletter på kroppen, der er smertefulde at røre ved. Nogle mennesker rapportere symptomer på irritabel tyktarm, depression, angst og hovedpine. For forskningsundersøgelser har European College of Rheumatology (ACR) etablerede kriterier for fibromyalgi. For at opfylde disse kriterier, skal man have mindst 3 måneder af uforklarlige, body-dækkende smerter og mindst 11 af 18 ømme punkter på bestemte steder.

Diagnose

Efter at have spurgt om dine symptomer, vil lægen undersøge for hævelse, rødme og nedsat bevægelse i dele af din krop, hvor du har smerter. Din læge vil tjekke for ømhed og smerter i ACR-udpegede ømme punkter.

Deres læge vil bede detaljerede spørgsmål om din sygehistorie og undersøge dig for at udelukke andre sygdomme eller sygdomme, der kunne forklare dine symptomer.

Fordi ACR-kriterierne blev udviklet for forskningsundersøgelser, læger, som ikke deltager i forskningen ofte diagnosticere sygdommen uden at møde disse strenge kriterier, men først efter at de har været i stand til at finde alternative årsager til smerter og træthed.

Forventet varighed

Mange mennesker oplever smerter i meget længere tid, end de er nødvendige for at blive diagnosticeret med fibromyalgi minimum tre måneder. Hvor ofte fibromyalgi forårsager handicap er usikkert, men de fleste mennesker er i stand til at tilpasse sig eller kontrol symptomer og forbliver aktive.

Forebyggelse

Der er ingen kendt måde at forhindre fibromyalgi.

Behandling

For at lindre smerten ved fibromyalgi, kan lægen ordinere acetaminophen (Tylenol og andre mærker), acetylsalicylsyre eller andre non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler, såsom ibuprofen (motrin, Advil og andre) eller naproxen (Aleve), et muskelafslappende såsom cyclobenzaprin (Flexeril), eller et antidepressivt såsom amitriptylin (elavil) eller fluoxetin (Prozac). Sommetider disse lægemidler ordineres i kombination. For eksempel kan amitriptylin og fluoxetin gives sammen hjælpe mere end enten alene.

I de senere år har FDA godkendt pregabalin (Lyrica), duloxetin (Cymbalta) og milnacipran (Savella) til behandling af fibromyalgi. Men undersøgelser har endnu ikke sammenlignet disse med ældre medicin for den langsigtede behandling af denne sygdom. En række andre lægemidler, herunder gabapentin (Neurontin), tramadol (Ultram) og tizanidin (Zanaflex), er ved at blive undersøgt til behandling af fibromyalgi. Men medicin ofte ikke fungerer godt og ikke-medicin behandlinger (se nedenfor) kan være meget mere nyttigt.

Aerob motion, såsom lav-effekt stepping, cykling eller svømning flere gange hver uge, også betragtes som en vigtig del af behandlingen. Endelig kan forbedret søvnkvalitet forbedre symptomer, så det kan bidrage til at undgå koffein, motion sent på dagen og væsker sent på aftenen. Hvis dine symptomer ikke forbedres, din læge kan også foreslå, at du prøve en eller flere af følgende behandlinger: akupunktur, massage terapi, varm komprimerer, biofeedback, hypnose, gruppe terapi eller stress management. Hvis du har symptomer på depression eller angst, kan disse forbedres med psykoterapi og antidepressiv eller angstdæmpende medicin.

Enhver person med fibromyalgi er forskellige, så mennesker kan have markant forskellige behandling planer, end de sædvanlige forholdsregler, der er skitseret ovenfor.

Hvornår skal kalde en professionel

Ring til din læge, når kroniske smerter eller ekstrem træthed forstyrrer din evne til at arbejde, sove, gøre normale huslige eller nyde fritidsaktiviteter.

Prognose

Undersøgelser er ikke enige om udsigterne for mennesker med fibromyalgi. For eksempel viser resultater fra nogle specialiserede behandlingscentre viser en dårlig outlook. Community-baserede behandlingsprogrammer viser imidlertid, at symptomerne går væk i en fjerdedel af patienterne og symptomer væsentlig forbedring i omkring halvdelen.