Tusgen

Almindelig forkølelse (viral rhinitis)

Hvad er det?

Almindelig forkølelse, også kaldet viral rhinitis, er en af ​​de mest almindelige infektionssygdomme i mennesker. Infektionen er som regel milde og forbedrer uden behandling. På grund af det store antal mennesker, der får en almindelig forkølelse, resulterer sygdom i næsten 26 millioner dagen for ubesvarede skole og 23 millioner dage fravær fra arbejde hvert år i Europa. Den gennemsnitlige europæer har 1 til 3 forkølelser om året.

Almindelig forkølelse er en øvre luftvejsinfektioner, der er forårsaget af flere familier af virus. Inden for disse virus familier har mere end 200 specifikke virus, der kan forårsage en almindelig forkølelse er blevet identificeret. Den virus familien, der forårsager de fleste forkølelser kaldes rhinovirus. Rhinovirus forårsage op til 40% af forkølelse, og denne virus familien har mindst 100 forskellige virustyper i dens gruppe. Andre vigtige øvre luftveje virus familier er opkaldt coronavirus, adenovirus og respiratorisk syncytial virus. Da så mange vira kan forårsage forkølelsessymptomer, har udvikling af en vaccine mod forkølelse ikke været mulig.

Rhinovira forårsager de fleste forkølelser i det tidlige efterår og forår. Andre virus har en tendens til at forårsage vinter forkølelse og deres symptomer kan være mere invaliderende. Der er ingen beviser for, at gå ud i koldt eller regnfulde vejr gør dig mere tilbøjelige til at fange en forkølelse.

Symptomer

Almindelig forkølelse forårsager en gruppe af symptomer, der er let anerkendt af patienter og læger. Ca. 50% af patienterne vil udvikle en halsbetændelse, som ofte er det første symptom skal vises, fordi det kan ske så tidligt som 10 timer efter infektion. Dette efterfølges af overbelastning i næse og bihuler, en løbende næse og nysen. Hæshed og hoste kan også forekomme og kan vare længere end andre symptomer, undertiden i flere uger. Høj feber er sjældne med en almindelig forkølelse.

Diagnose

De fleste mennesker diagnosticere forkølelse af de typiske symptomer på løbende næse, overbelastning og nysen. Normalt er det ikke nødvendigt for dig at se en sundhedspleje udbyder. Du bør se en læge, hvis du udvikler en høj feber, svær sinus smerte, ørepine, åndenød eller ny hvæsende vejrtrækning. Disse er symptomer, der tyder du enten have noget andet end en forkølelse eller en komplikation af kulden.

Forventet varighed

Symptomer typisk topper på anden, tredje eller fjerde dages infektion og vare ca 1 uge. Folk er mest smitsom (tilbøjelige til at passere den kolde på andre) i løbet af de første 24 timer af sygdommen, og de normalt forbliver smitsom, så længe symptomerne haves. Op til 25% af mennesker kan have vedvarende symptomer, såsom en nagende hoste, der kan vare i flere uger. For et lille antal mennesker, kan overbelastning fra en kold lade en anden sygdom til at tage fat, såsom en bakteriel infektion i mellemøret eller bihulerne. Respiratoriske komplikationer såsom bronkitis eller astma kan give symptomer, der holder i en måned eller længere.

Forebyggelse

Almindelig forkølelse oftest overføres ved direkte kontakt med bakterier fra næse, mund, eller begyndte at hoste eller nyse dråber fra en person, der er inficeret, som regel ved hånd-til-hånd kontakt. Viruspartikler er gået fra den ene persons hånd til en anden persons hånd. Den anden person, så rører hans eller hendes øjne eller gnider hans eller hendes næse, spredning af virus der, hvor virus kan starte en ny infektion. Det er muligt at blive smittet ved at røre en overflade, såsom en bordplade eller dørhåndtag der for nylig blev rørt af en smittet person, og derefter røre dine øjne eller næse. Disse virus kan også spredes ved at indånde partikler fra luften efter en inficeret person har hostet eller nyser.

Normalt omkring halvdelen af ​​familiens medlemmer fra en inficeret person bliver syg. Forkølelse også sendes ofte i skoler og daginstitutioner.

For at undgå at få eller sprede et koldt, det hjælper med at rense dine hænder ofte, omhyggeligt bortskaffe alle brugte væv, og undgå at gnide dine øjne og næse. Hvis det er muligt, bør du undgå tæt, langvarig udsættelse for folk, der har forkølelse.

Folk, der motionerer regelmæssigt, især dem, der udøver daglig, har færre forkølelser om året end dem, der er mindre aktive.

Behandling

Selvom medicinske behandlingsformer kan forbedre symptomerne på forkølelse, de ikke forhindre, helbrede eller forkorte sygdommen. Drik nok væske, få masser af hvile og behandle dine symptomer for at holde dig så behageligt som muligt. Gurgle varmt saltvand kan lindre ondt i halsen. Indånding af damp kan forbedre nasal overbelastning midlertidigt. Over-the-counter koldt retsmidler, der indeholder en decongestant vil hjælpe med at tørre sekreter og aflaste. Disse retsmidler kan også lindre hoste, hvis hosten er udløst af slim i halsen. Antihistaminer kan forbedre symptomerne på løbende næse og rindende øjne, men de skal bruges med omhu, fordi over-the-counter versioner forårsage sedation. Over-the-counter hoste suppressants ikke har en dokumenteret virkning, men nogle mennesker føler, at de er nyttige. Det er vigtigt at huske på, at antibiotika ikke kurere forkølelse eller forkorte den tid, at symptomerne sidst. C-vitamin, zink og echinacea (en hyppigt anvendt urte terapi) har været almindeligt rygter om at mindske sandsynligheden for at udvikle forkølelse og at forkorte symptomer, men ingen afgørende forskning har vist, at dette er sandt.

Hvornår skal kalde en professionel

En lille procentdel af mennesker, der har en almindelig forkølelse udvikler bakterielle infektioner i mellemøret, bihuler eller lunger. Hvis du udvikler høj feber, ørepine, tandpine, svære smerter over dine bihuler, hvæsen eller åndenød, bør du se din læge for at være sikker på at du ikke har en mere alvorlig sygdom, såsom lungebetændelse, bakteriel bihulebetændelse eller en mellemørebetændelse infektion.

Prognose

Almindelig forkølelse er en mild infektion, der forbedrer sin egen inden for en uge. Dog kan nogle mennesker har symptomer, der holder i flere uger, og et lille antal mennesker kan udvikle bakterielle infektioner i øre, bihuler eller lunger efter en almindelig forkølelse.