Tusgen

Er det en virus eller en bakterie? kende forskel

I almindelighed, de fleste forkølelser og andre luftvejsinfektioner er ikke alvorlige for voksne i godt helbred. Det er bare besværet med løbende næser, hoste, nysen, feber, hovedpine, ømme muskler og fitful sove. Men at vide, om din infektion er forårsaget af en virus eller en bakterie gør en forskel i, hvordan det er behandlet.

Hvilket er det?

Bakterier er encellede organismer, som formerer sig ved simpel division. De er knyttet til sådanne luftvejsinfektioner såsom otitis media (øre), tonsillitis (mandler), lungebetændelse (lungerne), bronkitis (luftveje), bihulebetændelse (bihuler), pharyngitis (hals) og kighoste (luftvejene).

De fleste luftvejsinfektioner, er imidlertid forårsaget af virus snarere end med bakterier. Vira er nogle af de mindste enheder kendt.

I modsætning til bakterier, de ikke dele sig og reproducerer ikke på egen hånd. I stedet, når de invaderer en celle, de overtager cellens maskiner tvinger cellen til at reproducere viruset i massive tal. Vira inficerer dyr, planter og bakterier, og kan ikke udslettet af antibiotika. Viral reproduktion, på den anden side, kan blive blokeret af antivirale midler.

Virus forårsager sådanne luftvejsinfektioner almindelig forkølelse (rhinovirus), influenza (influenza), nogle lungebetændelser og bronchiolitis (respiratorisk syncytial virus, RSV).

Det kan være svært at næsten umuligt at afgøre, om du har en viral eller bakteriel infektion, fordi symptomerne ofte er ens. En læge vil sandsynligvis nødt til at gennemføre tests. Men her er et par hints.

Hvis du har en kold eller hoste, er det normalt viral. Du bør mistanke om en sekundær infektion forårsaget af bakterier, hvis en feber vender tilbage efter de første par dage. En vedvarende ørepine kan betyde en bakterie-baserede øreinfektion. Med ondt i halsen, det tager en hals kultur at afgøre, om det er bakteriel. Den eneste fælles bakteriel hals patogen er streptokokker. Størstedelen af ​​ondt i halsen, især hos unge og voksne, er viral.

Behandling og forebyggelse

Virale infektioner kan midlertidigt mindske din modstand og kan efterfølges af en sekundær bakteriel infektion, så det er vigtigt at ringe til din læge, hvis du får en luftvejsinfektion, og du har diabetes eller en anden kronisk sygdom, der svækker dit immunforsvar.

De fleste vira forblive i live i en periode på luftbårne partikler, som folk indånder, nyse og hoste, såvel som på overflader i cirka en time, efter at de bliver ramt af en inficeret person. Det er derfor, det er vigtigt at vaske hænder regelmæssigt og straks efter håndtering potentielt viral-forurenede genstande såsom dørhåndtag, indkøbsvogne, telefoner, legetøj og andre almindeligt delte elementer.

Desuden: Der må ikke ryges. Det svækker immunsystemet og gør det respiratoriske system mere sårbart for infektion.

Fordi mange virusinfektioner ikke producerer symptomer det samme, kan du eller nogen, du er i kontakt med være smitsom for flere dage, før du ved af det. Dette gør forebyggelse vanskelig.