Tusgen

Prostatakræft

Hvad er det?

Prostatakræft resultater fra den ukontrollerede vækst af unormale celler i prostata. Denne kirtel producerer en del af væsken i sæd. Det er placeret under blæren og foran endetarmen, nær bunden af ​​penis.

Prostatakræft er en af ​​de mest almindeligt diagnosticeret kræft i europæiske mænd. Mange andre mennesker har sygdommen, men som ikke er diagnosticeret. Dette skyldes prostatakræft har få symptomer tidligt.

Prostatacancer er fælles, men det er ikke altid farligt. Dette er fordi det normalt vokser meget langsomt. Det påvirker ældre mænd, og den gennemsnitlige alder ved diagnose er 70 år. Og det er normalt diagnosticeres, før det forårsager nogen symptomer. Også disse mænd ofte har andre sygdomme, der kan være mere vigtigt at behandle end en kræft, der ikke forårsager symptomer.

Når celler i prostata bliver til kræft (maligne), de klumper sig sammen og danner små "øer" af kræft i prostata. I mange tilfælde, det tager år, endda årtier, for det lokaliseret kræft til at sprede ud over prostata. Og mange af disse kræftformer kan aldrig spredes.

Forskerne kender ikke den nøjagtige årsag til prostatakræft. Men de har identificeret en række faktorer, der øger en mands risiko for sygdommen. Heriblandt:

 • Age. Obduktionsundersøgelser af mænd, der døde af andre årsager har fundet, at omkring tre fjerdedele eller flere af dem har en vis grad af prostatakræft efter alder 80. Disse mænd vidste ikke de havde prostatakræft.

 • Race. Afrikansk europæiske mænd er mere tilbøjelige til at få prostatakræft end andre mænd, og at blive diagnosticeret når kræften er på et mere fremskredent stadium. De er også mere end dobbelt så tilbøjelige til at dø af sygdommen som hvide mænd, og risiko for at dø af det, end de asiatiske mennesker omkring fem gange mere.

 • Slægtshistorie. Hvis en mands far eller bror er blevet diagnosticeret med prostatakræft, hans kræftrisiko er to til tre gange højere end en mand, der ikke har familiemedlemmer med sygdommen. Forskere har identificeret en række genetiske defekter, der kan være mere almindelig hos mænd, der udvikler prostatakræft. Men over alt, de fleste eksperter siger, at arvelige defekter forårsage en relativt lille antal kræfttilfælde.

 • Livsstil. Mænd, der spiser en masse rødt kød eller højt fedtindhold mejeriprodukter synes at have en højere risiko for prostatakræft. Der er ikke meget tegn på, at overvægt øger risikoen for prostatakræft. Imidlertid er mere tilbøjelige til at dø af sygdommen end mænd på en sund vægt, overvægtige mænd.

Symptomer

I sine tidlige stadier, prostatakræft sjældent giver symptomer. Faktisk har de fleste mænd diagnosticeret med prostatakræft har ingen symptomer. Læger mistanke prostatakræft, hvis en blodprøve viser høje niveauer af prostata-specifikt antigen (PSA). Men hvis kræften spreder sig til blæren eller presser på urinrøret, røret, der bærer urin ud af kroppen, kan det forårsage:

 • en svag urin strøm

 • et behov for at urinere ofte

 • en intens vandladningstrang

 • en manglende evne til at tisse

 • smerter eller brændende, når du urinere

 • blod i urinen eller sæd

 • erektioner, der er mindre fast

 • et fald i mængden af ​​sæd udbrød

 • smerter eller stivhed i lænden, hofter, eller øvre lår.

Hvis prostatakræft breder sig til lymfeknuder, knogler eller andre organer, kan det forårsage

 • knoglesmerter

 • vægttab

 • anæmi (mangel på røde blodlegemer)

 • åndenød

 • hævelse i pungen, penis, ben og fødder

 • træthed.

Diagnose

Deres læge vil bede om dine symptomer, din sygehistorie, og om prostatakræft kører i din familie. Din læge vil gerne vide, om du nogensinde har været diagnosticeret med en betændt eller forstørret prostata. Disse sygdomme er ikke kræft. Symptomer på disse sygdomme, kan imidlertid være den samme som symptomer på prostatakræft.

Din læge vil undersøge dig og gøre en digital rektal eksamen (DRE) for at føle prostata. Under en DRE, lægen indsætter en behandsket, smurt finger ind i endetarmen. Lægen kan føle del af prostata gennem rektal væg. Hævelse, knuder, faste pletter, eller udvidelsen kan indikere prostatacancer.

De fleste tilfælde af prostatacancer detekteres ved screening for sygdommen med en PSA-test. PSA er et protein fra prostata, der kan detekteres i blodet. Prostatacancer kan forårsage større mængder af PSA til at sive ud af prostata i blodet.

Fortæl din læge, hvis du tager nogen medicin til behandling af en forstørret prostata. Visse prostata medikamenter, såsom finasterid (Proscar) og dutasterid (Avodart), kan påvirke PSA testresultater.

Selvom læger bruger PSA-test til påvisning af prostatakræft, betyder det ikke give en endelig diagnose. Det er fordi andre sygdomme, såsom en forstørret prostata, kan hæve PSA niveauer. Faktisk har de fleste mænd med et mildt forhøjet PSA ikke har prostatakræft. Også nogle mænd med en normal PSA rent faktisk har kræft.

Fordi et forhøjet PSA-niveau kan bede dig om at søge behandling, hvilket kan forårsage urin og seksuelle bivirkninger, mange læger og organisationer ikke anbefale rutinemæssig PSA-screening. I stedet foreslår de, at mænd 50 år og ældre tale med deres læge om de risici og fordele ved screening. Afrikansk europæiske mænd bør tale med deres læge om PSA-screening begynder ved 40 år.

Hvis dit PSA-niveau er højt, eller hvis din DRE viser et muligt problem, kan din læge bestille flere tests, såsom en prostata biopsi. I denne procedure, er en nål, der anvendes til at fjerne små stykker af væv fra den øverste, midterste og nederste dele af prostata. Din læge kan også ønsker at tage vævsprøver fra alle områder, der følte unormalt i en DRE. En specialist kaldes en patolog kontrollerer derefter vævsprøver for kræft under et mikroskop.

Hvis din biopsi viser prostatakræft, vil patologen tildele en Gleason lønklasse til de to mest almindelige celler typer i din tumor. Summen af ​​de to karakterer er Gleason score. Gleason score beskriver, hvordan unormale kræftcellerne kig sammenlignet med normale prostata celler. Scoren giver et groft skøn over, hvor hurtigt kræft vokser. En Gleason score på

 • 2 til 4 betyder lav kvalitet, aggressiv kræft

 • 5 til 7 betyder mellemliggende-grade kræft

 • 8 eller flere midler af høj kvalitet, aggressiv kræft.

En læge vil også tildele en "scene" til din kræft. Den fase beskriver omfanget af tumoren, og om den har spredt sig. Læger bruger Gleason score, og scenen for at planlægge behandling.

Forventet varighed

Når prostatakræft udvikler sig, er det normalt vokser langsomt over mange år. I et lille antal mænd, prostatakræft vokser og breder sig hurtigt. Næsten alle prostatakræft vil reagere på en form for behandling. I nogle tilfælde kan prostatacancer ikke har brug for behandling med det samme, hvis overhovedet. Læger har udviklet kriterierne for, hvilke kræftformer har brug for behandling, og hvilke der kan ses. Hvis en overvåget tumor forværres, kan det behandles.

Forebyggelse

Selvom beviserne er blandet, kan mænd, der spiser en fedtfattig kost rig på frugt og grøntsager reducere deres risiko for prostatakræft. Ældre undersøgelser antydet, at spise tomater, som indeholder antioxidant lycopen, kan reducere risikoen. Nylige undersøgelser har sat spørgsmålstegn lycopen værdi.

Nogle medikamenter er blevet testet for at se, hvis de forhindrer prostatakræft. Disse omfatter finasterid og dutasterid, narkotika normalt ordineret til benign prostata udvidelsen. En undersøgelse viste, at mænd, der tog finasterid reduceret deres prostata kræftrisiko med 25 procent. Men det fandt også, at risikoen for aggressiv cancer gik op i nogle mænd. Senere undersøgelser viste, at stoffet ikke øger aggressive tumorer. I betragtning af de modstridende konklusioner, eksperterne ikke enige om, hvorvidt at tilbyde finasterid til mænd med en højere risiko for prostatakræft end normalt.

Behandling

Prostatakræft kan behandles på flere måder. Du og din læge bør veje medicinske og livsstil spørgsmål, før du vælger en behandling. Heriblandt

 • omfanget af din kræft

 • chancen for, at din kræft vil vokse og sprede sig hurtigt

 • din alder og hvor længe du kan leve

 • nogen sundhedsmæssige sygdomme, der ville gøre kirurgi eller andre behandlinger mere risikofyldte

 • Deres villighed til at risikere bivirkninger.

Hvis din kræft er begrænset til prostata, har du flere muligheder.

Vagtsomme venter. Med denne fremgangsmåde, behøver du ikke behandling, medmindre du begynder at få symptomer. Din læge vil overvåge din kræft med DREs og PSA test fra tid til anden. Denne strategi er en god mulighed for ældre mænd, der er for syge til stråling eller kirurgi, eller som er tilbøjelige til at dø fra en anden medicinsk sygdom relativt snart.

Aktiv overvågning. Mænd, hvis prostatakræft ikke behøver behandling med det samme kan vælge aktiv overvågning. Hvis du vælger denne metode, vil du blive fulgt tættere end med vagtsomme venter. Hver tre til seks måneder, vil du have en PSA-test og en fysisk eksamen. Du kan også have en biopsi hvert år eller to. Hvis nogen af ​​disse viser øget sygdomsaktivitet, kan du begynde behandlingen.

Strålebehandling. Denne behandling bruger stråling til at ødelægge kræftceller. Lægerne kan levere stråling på to måder. Den første fremgangsmåde involverer at lede stråling i kroppen fra uden for kroppen. Dette kaldes ekstern strålebehandling. Flere typer findes, men mål hver især er præcist at målrette prostata og skåne sundt væv.

Den anden metode indebærer, at små radioaktive pellets eller frø ind i prostata. Din læge kan kalde dette brachyterapi, frø implantation eller interstitiel strålebehandling. I de fleste tilfælde er frøene efterlades på plads permanent.

Din læge kan ordinere hormonbehandling for at øge effektiviteten af ​​strålebehandling. Han eller hun kan også ordinere hormonbehandling til at skrumpe prostata før brachyterapi.

Bivirkninger af strålebehandling kan omfatte

 • erektil dysfunktion (manglende evne til at få en erektion)

 • diarré

 • rektal blødning og smerte

 • urininkontinens (manglende evne til at holde urin)

 • blod i urinen

 • træthed.

Surgery. Under en radikal prostatektomi, vil lægen fjerne din prostata og sædblærer. (Sædblærer er kirtler, der frigiver væske, der bliver en del af sæd.) Lægen kan også fjerne de nærliggende bækken lymfeknuder. Under operationen, lægen vil forsøge at gøre så lidt skade på nærliggende nerver som muligt. Dette kan reducere bivirkninger, såsom erektil dysfunktion og inkontinens.

Lægen kan bruge nogen af ​​flere teknikker. For eksempel kan han eller hun fjerne prostata gennem et snit i underlivet. Eller han eller hun kan fungere laparoscopically fjerne prostata og andre væv gennem flere små indsnit. I nogle tilfælde kan lægen anvende en robot forsynet med små kirurgiske redskaber til at operere laparoscopically.

Mulige komplikationer af prostata kirurgi omfatter

Chancerne for at dø under eller lige efter operationen er meget lave.

Cryoablation. Denne behandling, også kaldet kryoterapi, dræber kræftceller ved frysning og derefter optøning dem. Det er ikke tilbydes på mange hospitaler, så at finde en ekspert til at udføre proceduren i dit område kan være svært. Yderligere forskning er nødvendig for at bestemme de langsigtede effekter af Cryoablation.

Høj intensitet fokuseret ultralyd. Denne behandling destruerer prostatacancer med høj energi lydbølger der opvarmer celler til høje temperaturer. Igangværende undersøgelser skal hjælpe lægerne afgøre, om denne procedure er sikker og effektiv.

Hvis din prostatakræft er vokset gennem prostata kapsel, men har ikke spredt sig (metastaseret) til andre organer, der er vagtsomme venter eller strålebehandling (med eller uden hormonbehandling) normalt anbefales.

Hvis kræften har spredt sig til andre organer, som regel læger ordinere hormonbehandling, også kaldet androgen-deprivation terapi. Androgener er mandlige kønshormoner såsom testosteron. Androgener kan brændstof prostatakræft. Hormonbehandling reducerer testosteron ved at forhindre testiklerne at producere det. En anden fremgangsmåde er at kirurgisk fjerne testiklerne. Men kun få mænd vælger denne fremgangsmåde.

Bivirkninger af hormonbehandling omfatter

 • erektil dysfunktion

 • brystforstørrelse

 • nedsat lyst til sex

 • hedeture

 • vægtøgning

 • kvalme og diarré

 • et fald i knogletæthed og muskelmasse

 • ændringer i leverfunktionen.

Hvis prostata kræften har spredt sig til andre organer og ikke længere reagerer på hormonbehandling, læger normalt anbefale kemoterapi.

Hvornår skal kalde en professionel

Ring til din læge, hvis du bemærker blod i urinen eller sæd, eller hvis vandladning er smertefuld, ubehagelig eller unormal på nogen måde.

Hvis du er 50 år eller ældre, så spørg din læge om fordele og ulemper ved prostatakræft screening. Nogle eksperter mener, screening med PSA test og DREs redder liv, fordi kræft kan opdages tidligt. Andre siger, at screening forårsager mere skade end gavn. Det er fordi nogle mænd vil lide bivirkninger fra behandling, de måske ikke har brug for. Din læge kan hjælpe dig med at beslutte, om screening giver mening for dig.

Hvis du beslutter dig for at blive screenet, din læge vil sandsynligvis gøre en prostata eksamen og tjekke din PSA-niveau hver et til to år, der starter ved 50 års alderen. Hvis prostatakræft kører i din familie, eller hvis du er afrikansk europæisk, kan screening starter ved 40 år.

Prognose

Prognosen er normalt fremragende. Næsten alle mænd diagnosticeret med lokaliseret kræft overlever i mindst fem år. Mere end tre fjerdedele af alle mænd diagnosticeret med sygdommen leve mindst 15 år. Faktisk er mange flere mænd dør af andre årsager, mens de har prostatakræft end dør som følge af kræft.

Yderligere oplysninger

National Cancer Institute (NCI)
US National Institutes of Health
Offentlige undersøgelser Office
6116 Executive Blvd.
Room 3036A
Bethesda, MD 20892-8322
Toll-Free: 1-800-422-6237
TTY: 1-800-332-8615
http://www.nci.nih.gov/

Europæisk cancer samfund (ACS)
1599 Clifton Road, NE
Atlanta 30329-4251
Toll-Free: 1-800-227-2345
http://www.cancer.org/

Europæisk urologisk forening
1000 Corporate Blvd.
Linthicum, MD 21090
Telefon: 410-689-3700
Toll-Free: 1-866-746-4282
Fax: 410-689-3800
http://www.urologyhealth.org/