Tusgen

Genital herpes

Genital herpes

Genital herpes er en seksuelt overført sygdom, der forårsager vabler og sår på kønsdelene. Lær mere ›

Genital herpes fakta

Genital herpes er ikke helbredes, men det kan forebygges og styrbar i mange tilfælde. Genital herpes er diagnosticeret ved at teste et lille udsnit af celler eller dræning taget fra den formodede herpes blister eller læsion. En blodprøve kan også kontrollere for de specifikke antistoffer, der produceres af immunsystemet som respons på en genital herpes-infektion.

Lær mere om genital herpes ›

At leve med herpes

  • Start episodisk behandling ved det første tegn på symptomer, såsom kløe eller prikken.

  • Tag ibuprofen, acetaminophen eller aspirin for at begrænse nogen smerte.

  • Sid i et varmt bad eller bruge en fugtig komprimere til at mindske kløe i sår. For nogle kvinder, forårsager genital udbrud brændende under vandladning. I sådanne tilfælde, tisser i en balje med varmt vand hjælper med at reducere afbrænding.

  • Bær hvid bomuld undertøj og løst tøj under udbrud. Må ikke bære nylon undertøj eller stramt tøj. De kan forhindre sår fra helbredelse.

Lær mere om at leve med herpes ›

10 spørgsmål at spørge din læge om genital herpes

  1. Hvad der forårsager genital herpes? Kan det blive helbredt?

  2. Hvordan er genital herpes spredes?

  3. Hvad er almindelige symptomer på genital herpes?

  4. Hvor lang tid tager en genital herpes udbrud normalt vare? Hvor ofte udbrud?

  5. Er medicin til rådighed til behandling af genital herpes? Hvordan virker de?

Lær mere om spørgsmål at spørge din læge ›

Herpes

Herpes er en kronisk (livslang) virus. Det kan forårsage sår og ubehag. Du får det fra kontakt med nogen, der bærer virussen. Hvis sår opstår på læberne, du har oral herpes. Hvis sår opstår på penis eller omkring skeden, har du genital herpes.

Få mere information om herpes ›

Hvad du behøver at vide om kønssygdomme

Når det kommer til seksuelt overførte sygdomme (STD), kan du ikke have nogen advarselstegn. Hvis du er seksuelt aktiv, skal du finde ud af fakta om kønssygdomme, og lære at beskytte dig selv.

Myte: Hvis du eller din partner havde en STD, ville du se skiltene.

Fact: Mange kønssygdomme har ingen symptomer eller kun milde symptomer, især hos kvinder. Nogle kønssygdomme kan have symptomer, der går væk et stykke tid, men derefter vende tilbage. Kønssygdomme kan skade din krop, og du kan sprede dem til din partner, selvom du ikke har nogen symptomer.

Lær mere om kønssygdomme ›

Seksuelt overførte sygdomme

Seksuelt overførte sygdomme (STD) er smitsomme sygdomme, der overføres ved seksuel kontakt. Center for Disease Control og Forebyggelse (CDC) anslår, at 19 millioner nye tilfælde årligt i USA. Halvtreds procent af de nye infektioner forekommer hos personer i alderen mellem 15 og 24 år.

Få mere information om kønssygdomme ›