Tusgen

Gigt: en gammel sygdom blusser op igen

Her i USA, vi gjorde væk med monarki århundreder siden. Så hvorfor er "sygdom konger" nu på fremmarch? Det synes vores moderne livsstil giver næring til genopblussen af ​​gigt.

Hvad er gigt?

Gigt er en særdeles smertefuld form for gigt. Enhver, der har lidt en gigt angreb i hans eller hendes storetå har uden tvivl hvor ulidelig denne sygdom kan være.

Gigt resultater af forhøjet indhold af et stof kaldet urinsyre. Urinsyre dannes, når kroppen nedbryder purin, et stof, almindelig i fødevarer som tørrede bønner og ærter, asparges, laks, indmad, og svampe. Det er, hvordan sygdommen fik sin kongelige legacy-historier om konger vågne op med en smertefuld tå efter en nat med frådseri.

Høje niveauer af urinsyre kan forårsage skarpe, nåle-lignende krystaller til at vokse i mellem leddene, der forårsager rødme, hævelse, varme og stærke smerter. Mens storetåen er den mest almindelige site for gigt, fødder, ankler, knæ, hænder og håndled kan også blive påvirket.

Hvem får gigt?

Disse dage, kan gigt påvirke næsten alle, selv om det forekommer hovedsagelig hos mænd. Udover en kost høj i purin, risikofaktorer omfatter:

  • Drikke masser af alkohol, især øl

  • Genetik-mange mennesker med gigt har en familie historie af sygdommen

  • Overvægt

  • Ældre alder

  • Tage visse lægemidler, herunder diuretika, aspirin og niacin

Mennesker med nyreproblemer er også mere tilbøjelige til at udvikle gigt, fordi nyrerne normalt bortfiltrere overskydende urinsyre. Andre medicinske problemer, der har været knyttet til gigt omfatter højt blodtryk, en underaktiv skjoldbruskkirtlen, og psoriasis.

Hvordan er gigt behandles?

Hvis gigt symptomer strejke dig, se din læge. Behandlingen kan bringe nødhjælp inden for timer. Ubehandlet, et urinsyregigt kan angribe vare alt fra tre til 10 dage.

Din læge vil sandsynligvis tage en prøve af dit blod eller ledvæske og teste det for urinsyre. Derefter kan han eller hun anbefale anti-inflammatoriske lægemidler eller steroider, som kan indtages gennem munden eller injiceres i leddet. Disse stoffer, eller andre medikamenter, der reducerer urinsyre i blodet, kan også tages med tiden for at mindske risikoen for flare-ups og komplikationer såsom nyresten og nyresygdom.

Sammen med nyreproblemer, har gigt været knyttet til en højere risiko for hjerteanfald og hjertesygdomme. Heldigvis er mange af de livsstilsændringer, der forbedrer gigt-herunder at opretholde en sund vægt, motion, drikke alkohol kun i moderate mængder, og spise en fedtfattig, lav-salt kost-kan holde dit hjerte sundt, også.