Tusgen

Gigt

Hvad er det?

Gigt er en lidelse karakteriseret ved for meget urinsyre i blod og væv. I gigt, er krystaller af urinsyre aflejres i leddene, hvor de forårsager en form for arthritis kaldet arthritis urica. De kan også deponeres i nyrerne, hvor de kan forårsage nyresten.

Der er tre hovedårsager til de høje niveauer af urinsyre, der fører til gigt:

 • En kost rig på kemikalier kaldet puriner, fordi puriner nedbrydes af kroppen i urinsyre. Fødevarer, der indeholder puriner omfatter ansjoser, nødder og orgel fødevarer såsom lever, nyre og brislinger.

 • Høj produktion af urinsyre i kroppen. Dette kan ske af ukendte årsager. Det kan også forekomme i visse arvelige genetiske stofskiftesygdomme, leukæmi og under kemoterapi for kræft.

 • Nyrerne ikke udskiller nok urinsyre. Dette kan være forårsaget af nyresygdom, sult og alkohol, især druk. Dette kan også forekomme i mennesker, der tager medicin kaldet thiaziddiuretika, som bruges til behandling af forhøjet blodtryk.

Fedme eller pludselig vægtøgning kan forårsage høj urinsyre niveauer, fordi kroppens væv nedbryde flere puriner.

I nogle mennesker er gigt forårsaget af en kombination af disse faktorer. Mennesker med en familie historie af gigt er mere tilbøjelige til at udvikle sygdommen.

Omkring 90% af patienter med gigt er mænd ældre end 40. Gigt er ganske sjældent hos yngre kvinder og typisk opstår hos kvinder mange år efter overgangsalderen.

Symptomer

Det første angreb af arthritis urica indebærer normalt kun én fælles, oftest storetåen. Men det undertiden påvirker andre led, såsom et knæ, ankel, håndled, fod eller finger. I arthritis urica kan leddet blive røde, hævede og yderst bud at røre ved. Typisk vil selv et lagen børstning mod fælles udløse intens smerte. Efter det første angreb af gigt, er mere tilbøjelige til at involvere flere led senere episoder. Nogle gange, hvis gigt varer i mange år, kan urinsyre krystaller opsamles i leddene eller sener, under huden eller på ydersiden ørerne, danner en hvidlig indbetaling kaldes en tophus.

Gigt

Diagnose

Din læge vil spørge dig om din medicin, kost, alkoholforbrug og om nogen familie historie af gigt. Din læge vil undersøge dig, og han eller hun vil se på dine smertefulde led og søge på din hud efter tophi.

Din læge kan bruge en steril nål til at fjerne en prøve af væske fra betændte led. Denne fælles væske vil blive undersøgt i et laboratorium for mikroskopiske urinsyre krystaller, som bekræfter diagnosen arthritis urica. Din læge kan også bestille blodprøver for at måle niveauet af urinsyre i blodet. Afhængig af din historie og symptomer, kan du brug for yderligere blodprøver og urinprøver for at kontrollere, hvor godt dine nyrer fungerer.

Forventet varighed

Uden behandling smerte urica arthritis normalt varer i flere dage, men det er mest intens i de første 24 til 36 timer. Intervallet mellem angrebene varierer meget. Nogle mennesker har dem hvert par uger, mens andre går år mellem angrebene. Efter flere gigt angreb, kan en fælles tage længere tid at forbedre eller bo betændte og smertefulde.

Forebyggelse

For at undgå gigt:

 • Følg en sund kost.

 • Undgå alkohol, især druk.

 • Undgå dehydrering.

 • Tabe sig, hvis du er overvægtig.

 • Undgå diuretika (vand piller), hvis det er muligt.

For de fleste mennesker med gigt, behøver kosten restriktioner ikke synes at hjælpe meget, men du bør undgå fødevarer, der synes at udløse gigt angreb.

Behandling

At behandle et anfald af arthritis urica, din læge vil normalt begynde ved at foreskrive en non-steroide anti-inflammatorisk lægemiddel (NSAID), såsom indomethacin (Indocin), ibuprofen (Advil, motrin og andre) eller naproxen (Aleve, Anaprox, Naprosyn og andre ). Aspirin bør undgås, da det kan øge niveauet af urinsyre i blodet (selvom lav dosis aspirin til forebyggelse af hjertesygdomme eller slagtilfælde har ringe effekt på gigt). Hvis du ikke kan tåle et NSAID, eller hvis disse stoffer ikke virker for dig, kan lægen foreslå en kortikosteroid. Kan kortikosteroider oralt eller injiceres direkte i det angrebne led. En anden mulighed er en indsprøjtning af et stof kaldet kortikotropin, som dirigerer dine binyrerne til at gøre mere kortison. Et stof kaldet colchicin undertiden anvendes, men det har en tendens til at forårsage ubehagelige bivirkninger ( kvalme, opkastning, kramper, diarré ) i omkring 80% af befolkningen.

For at forebygge angreb af gigt, kan lægen ordinere allopurinol (Aloprim, Zyloprim) eller febuxostat (Uloric) for at gøre din krop producere mindre urinsyre. Hvis angreb er sjældne og reagerer godt på behandlingen, kan dette ikke være nødvendigt. Det anbefales normalt, når:

 • Podagraanfald er hyppige.

 • Podagraanfald ikke reagerer hurtigt på behandlingen.

 • Podagraanfald påvirke mere end én fælles ad gangen.

 • Der er en historie af nyresten og tidligere gigt.

 • En tophus har udviklet sig.

Niveauet af urinsyre i blodet normalt begynder at falde inden for få dage efter den første dosis af allopurinol eller febuxostat. Det kan tage ugers daglig behandling for den fulde effekt at forekomme. En anden tilgang behandling er at gøre dine nyrer udskiller mere urinsyre ved at tage probenecid (Benemid, Probalan) eller sulfinpyrazone (Anturane). Disse lægemidler virker godt i 70% til 80% af mennesker med gigt. Men de bør ikke tages af personer, der har betydelig nyresygdom eller som har haft en nyresten.

Medicin til at sænke urinsyre niveauer - allopurinol, Febuxostats, probenecid eller sulfinpyrazon - normalt er taget på ubestemt tid. Hvis afbrudt, vil urinsyre niveau stige igen og angreb af gigt er tilbøjelige til at genoptage.

Når lægen ordinerer en medicin for at reducere urinsyre i blodet, han eller hun bør også ordinere en anden medicin for at forhindre en gigt angreb. Det er fordi enhver ændring i urinsyre niveauer, op eller ned, kan udløse et anfald. Disse forebyggende medicin omfatter en lav dosis af colchicin eller en lav dosis af et NSAID. Når urinsyre sænkes nok for en længere periode (ca. 6 måneder), kan forebyggende medicin stoppes.

Hvornår skal kalde en professionel

Ring til din læge, når du har smerter og hævelse i et led. Hvis du har haft gigt i fortiden, kan lægen foreslå du har NSAID til rådighed, så du kan tage dem på det tidligste tegn på et angreb.

Prognose

Mere end 50% af mennesker, der har haft et anfald af urica arthritis vil have en anden, som regel inden for seks måneder til to år. For folk med mere alvorlig sygdom, langsigtet forebyggende medicin er meget effektiv til at sænke urinsyre, som kan forhindre angreb og over måneder til år, forårsage tophi at løse.