Tusgen

Gigt: ledsmerter og mere

Det starter med et brag, ofte i nattens mulm og mørke. Smerten er svær, næsten uudholdelig, og feber kan gøre du føler dig endnu værre. Liggende stadig hjælper en smule, men selv et tryk på en plade kan være ulidelig. Og værst af alt, din nød kan blive mødt med et listigt smil i stedet for støttende sympati. Du lider af gigt, en almindelig sygdom, der er ofte misforstået.

Myter og realiteter

Gigt er en gammel sygdom, og fejlagtige forestillinger om det er næsten lige så gammel. Navnet, i virkeligheden, er baseret på en misforståelse Det er afledt af et latinsk ord, der betyder "en dråbe" gamle læger valgte navnet, fordi de troede smerten skyldes en dråbe af "en dårlig humor." Gennem århundreder var gigt betragtet som en rig mands sygdom, et produkt af overspisning, overdreven drikkeri, og Fedme. Moderne forskning viser imidlertid, at gigt ikke har nogen relation til rigdom eller social status og lidt til kost og drikke. Men en traditionel opfattelse har vist sig korrekt: Gigt er en mands sygdom, der forekommer syv til ni gange hyppigere hos mænd end kvinder. Det er også en almindelig sygdom, slående en anslået 3,4 millioner europæiske mænd årligt. Det gør gigt den mest udbredte form for inflammatorisk gigt hos mænd over 40..

Den kemiske skyldige

Gigt er forårsaget af en ophobning af urinsyre. Urinsyre har nogen nyttig funktion i den menneskelige krop, det er simpelthen et nedbrydningsprodukt af puriner, en gruppe af kemikalier til stede i alle kroppens væv og mange fødevarer. Under normale omstændigheder, kroppen skaffer sig af urinsyre ved at udskille det i urinen, holder blodet lav. Men nogle mænd har arvet en metabolisk glitch, der giver blod urinsyre at stige; 90% af den tid, det er fordi nyrerne ikke udskiller nok urinsyre, men nogle gange producerer kroppen bare for meget af den irriterende kemikalie. Visse medikamenter, såsom lav-dosis aspirin, thiaziddiuretika, og niacin, kan også øge urinsyre niveauer. Druk, langvarig faste, nyresygdom, bly toksicitet, ekstrem muskuløs anstrengelse, og leukæmi og lymfomer er langt mindre hyppige årsager til høj urinsyre niveauer.

Disse høje niveauer føre til gigt - men ikke lige med det samme. Faktisk er urinsyre niveauer typisk forhøjet i 20 til 30 år, før de forårsager nogen problemer, hvilket er grunden til gigt normalt opstår hos midaldrende og ældre mænd. Urinsyre niveauer er normalt under 7 milligram pr deciliter (mg / dl). Jo højere niveau, jo mere sandsynligt et angreb af gigt, mænd med niveauer over 10 mg / dL har en 90% chance for at udvikle gigt. Men gigt kan også udløses af et hurtigt fald i urinsyre niveauer, hvilket er grunden til op til 30% af mænd med gigt har normale urinsyre niveauer på tidspunktet for et angreb.

Et angreb af urinsyregigt opstår, når overskydende urinsyre er deponeret i en fælles og danner urat krystaller, der irriterer den fælles foring. Hvide blodlegemer forsøge at hjælpe, de opsluge krystallerne, men de er ikke lig med opgaven. De hvide blodlegemer selv beskadiget, frigive kemikalier, der forårsager inflammation, hævelse og smerte.

Ouch

Gigt er smertefuldt, meget smertefuldt.

Den mest almindelige manifestation af gigt er akut artritis, svære smerter i en joint. I de fleste tilfælde slår det én fælles ad gangen, i halve, det er den første fælles i den store tå. Andre hyppige lokaliteter omfatter forfoden, vrist, hæl, ankel og knæ. Gigt er ualmindeligt i overkroppen, men det kan ramme fingrene, håndled og albuer. På ethvert websted, angrebet begynder som regel pludseligt, ofte om natten. Inden for få timer, bliver fælles røde, hævede, varme, og smertefuld. Den smerte og ømhed kan være så alvorlige, at selv let tryk fra strøelse er et problem. Og selv om kun en lille samling er påvirket, kan inflammation være intens nok til at forårsage feber, muskelsmerter og andre influenzalignende symptomer.

Uden behandling, kan gigt også forårsage langsigtede arthritis, med kronisk hævelse og permanente ledskader. Uratkrystaller kan bygge op til en bemærkelsesværdig grad, der producerer store, selv groteske, aflejringer, kaldet tophi i leddene og andre væv. Krystaller kan også aflejres i nyrerne, og de ​​kan udfældes i urinen, dannelse af nyresten.

Diagnose

Gigt er let at genkende på den store tå, hvor det forårsager den karakteristiske betændelse kaldet podagra. Læger kan ofte stille diagnosen over telefonen, og de fleste mænd med gigt kan diagnosticere sig selv - især i deres andet eller tredje angreb af denne tilbagevendende sygdom. Men i andre samlinger diagnosen kan være vanskelig. Det er nemt at måle niveauet af urinsyre i blodet, et højt niveau understøtter en diagnose af gigt, men det er ikke endelig, da mange raske mænd har et højt niveau, og nogle mænd med gigt har normale niveauer. Andre sygdomme kan efterligne gigt, herunder rheumatoid arthritis, infektioner og pseudopodagra, som er forårsaget af krystaller af en anden kemisk (calciumpyrophosphat). Hvis diagnosen er i tvivl, kan lægerne fjerne en lille mængde af væske fra betændt led, i tilfælde af gigt, væsken indeholder hvide blodlegemer og urinsyre krystaller, som kan ses gennem en speciel polariserende mikroskop.

Behandling

Gigt reagerer meget godt til non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID), hvis to regler overholdes. For det første bør NSAID påbegyndes så hurtigt som muligt, og for det andet bør det anvendes ved den maksimale anbefalede dosis. Mange læger ordinere indomethacin (Indocin) i en dosis på 50 milligram (mg) tre eller fire gange om dagen, men de andre receptpligtige og over-the-counter NSAID er også effektive. En undtagelse: Aspirin bør ikke anvendes til gigt, fordi det kan øge urinsyre niveauer. Efter to til tre dage med fuld styrke, kan NSAID dosis reduceres til det halve, og i de fleste tilfælde kan behandlingen stoppes efter blot fem til syv dage.

Mænd, der ikke kan tage NSAID på grund af mavekatar, mavesår eller blødning kan få nødhjælp fra et nært beslægtet stof, den selektive COX-2-hæmmer, celecoxib (Celebrex). Og hvis der ikke kan bruges dette nye stof kan en gammel standby, colchicin, hjælp, selvom det er faldet i unåde, fordi det ofte producerer opkastning eller diarré i de høje doser nødvendig. Heldigvis, vil et kort kursus af prednison eller lignende steroid normalt gør jobbet for mænd, der ikke kan tage NSAID eller celecoxib. Kan også gives Steroider intravenøst ​​til mennesker, der ikke kan tage oral medicin, og de kan sprøjtes direkte ind i det betændte fælles at yde hurtig nødhjælp.

Fuger, der er betændte bør være udhvilet, men mænd kan genoptage deres normale aktiviteter, så snart deres arthritis urica-anfald slå sig ned.

Selvom måneder eller år kan gå mellem angreb, mere end 75% af patienter med gigt har flere episoder. Mænd, hvis angreb er sjældent behøver ikke nogen forebyggende medicin, men de bør have et NSAID på hånden til at bruge på det første tegn på et nyt angreb. Hvis episoder opstår ofte, hvis de viser sig svært at behandle, eller hvis meget høje urinsyre niveauer forudsige hyppige angreb, kan medicin hjælpe.

Der er tre måder at forebygge gigt:

  • Anti-inflammatorisk medicin. Taget dagligt, lave doser af NSAID'er (indomethacin, 25 mg to gange dagligt, for eksempel) eller colchicin (0,6 mg en eller to gange om dagen), kan forhindre akutte anfald.

  • . Medicin til at fremme urinsyre udskillelse probenecid (Benemid) er det traditionelle valg, den sædvanlige dosis er på 250 til 500 mg to eller tre gange om dagen. En udslæt og tarm forstyrrelser er de mest almindelige bivirkninger. Da lægemidlet øger urinsyre i urinen, kan det prædisponere en person til nyresten, og det bør undgås hos patienter med nyresygdom. Da det sænker blodets urinsyre niveauer, kan det udløse gigt tidligt, så mænd altid skal tage et NSAID eller colchicin i de første to til tre måneder af probenecid terapi. Aspirin er et dårligt valg, men fordi det blokerer aktiviteten af ​​probenecid.

  • Medicin for at reducere urinsyre produktion. Allopurinol (Zyloprim) generelt er behandling af valg for mænd med kronisk arthritis urica tophi, hyppige gigt angreb, arthritis urica af flere led på en gang, gigt angreb, der er svære at styre, eller urinsyre nyre sten. Den typiske dosis er 300 mg dagligt, men nogle mænd har brug for mere, andre mindre, for ældre patienter eller patienter med nyresygdom, kan 100 mg per dag eller mindre være et passende startdosis. De mest almindelige bivirkninger er udslæt og tarm ked, alvorlige allergiske reaktioner kan forekomme, men de er sjældne. Fordi allopurinol producerer sådan et hurtigt fald i urinsyre, at det kan fremkalde gigt, bør mænd altid tage colchicin eller et NSAID for tre til seks måneder af behandlingen. Febuxostat (Uloric), et nyt lægemiddel, der sænker urinsyre produktion, blev tilgængelig i april 2009. Dette stof kan være særligt nyttigt for patienter med gigt, der er allergiske over for allopurinol.

Gigt er en gammel sygdom, der har plaget mænd i århundreder. Thomas Sydenham, en stor 17. århundrede læge, skrev: "gigt, ulig nogen anden sygdom, der dræber mere rige mænd end fattige, mere kloge mænd end simple." Men den moderne æra har været vidne til store forandringer i gigt. Det dræber aldrig, og det resulterer sjældent fra vildfarne adfærd. Desuden vismænd behøver ikke frygte sygdommen, i stedet kan de lære at behandle og forebygge angreb selv med lidt hjælp fra en læge klogt at veje gigt.