Tusgen

Hvad er gigt?

Gigt er en sygdom, der påvirker leddene. Venstre ubehandlet, kan det føre til smertefulde fod deformitet og endda nyreproblemer. Den gode nyhed er, at ved at behandle gigt tidligt, kan du lindre smerter og hjælpe med at forhindre fremtidige problemer. Gigt kan normalt behandles med medicin og ordentlig kost. I alvorlige tilfælde kan kirurgi være nødvendig.

Hvad er årsagen til gigt?

Gigt er forårsaget af et overskud af urinsyre (et affaldsprodukt fra kroppen). Urinsyre danner krystaller, der indsamler i leddene, at bringe på en gigt angreb. Hvis du har mange gigt angreb, kan krystaller danne store aflejringer, kaldet tophi. Tophi kan skade leddene og forårsage deformitet.

Hvem er i risiko for gigt?

Mænd er mere tilbøjelige til at have gigt end kvinder. Men kvinder kan også blive påvirket, for det meste efter overgangsalderen. Nogle sundhedsproblemer såsom fedme og højt kolesterol, gør gigt mere sandsynligt. Og nogle medikamenter, såsom diuretika ("vand piller"), kan udløse en gigt angreb. Folk, der drikker en masse alkohol er i høj risiko for gigt. Visse fødevarer kan også udløse en gigt angreb.

Fødevarer, der udløser en gigt angreb

For at hjælpe med at forhindre en gigt angreb, undgå disse fødevarer:

  • Alkohol (øl, rødvin)

  • Visse kød (rødt kød, forarbejdet kød, kalkun)

  • Indmad (nyre, lever, brissel)

  • Skaldyr (hummer, krabber, rejer, kammusling, musling)

  • Visse fisk (ansjos, sardin, sild, makrel)