Tusgen

Helvedesild

Helvedesild fakta

Helvedesild eller herpes zoster, er en almindelig viral infektion i nerverne, hvilket resulterer i en smertefuld udslæt eller små blærer på huden. Få mere ›

Helvedesild En anden strejke fra skoldkopper virus

Den virus, der forårsagede sygdommen mange af os havde som børn lurer i årtier. Det kan strejke på ny med et kløende udslæt og feber.

Hvis du ligesom mange mennesker, du havde skoldkopper som barn. Den kløende, blærer udslæt, feber og hovedpine er svære at glemme.

Og hvis du er ligesom mange mennesker, du kender nogen, der har haft en anden kamp med den virus, der forårsager skoldkopper. Det er rigtigt: Den varicella-zoster-virus kan få dig to gange. Dens smertefuld, længe forsinkede anden strejke er kendt som helvedesild.

Når du har haft skoldkopper, virus ligger sovende i nerve rødder. Hos nogle mennesker kan det aldrig overfladen. Men i dem, hvis immunforsvar er svækket af sygdom, stress, medicin, eller alder, varicella-zoster kan bag sit smertefulde hoved.

Lær mere om helvedesild ›

Vabler

En blister er en bule på huden, der indeholder væske. Vabler er normalt cirkulær i form. Væsken, der danner under huden kan være blodig eller klar.

Vabler er forårsaget af skade, allergiske reaktioner, eller infektioner, som kan omfatte følgende:

  • forbrændinger / skoldning

  • solforbrændinger

  • friktion (fra en sko, for eksempel)

  • eksem (også kendt som atopisk dermatitis)

  • impetigo - en smitsom infektion i huden.

  • pemphigus - en sjælden, blærer hudsygdom ofte forekommer i midaldrende og ældre voksne.

  • pemfigoide - et svidende autoimmun sygdom.

  • dermatitis herpetiformis - et svidende autoimmun sygdom.

  • virusinfektioner (herunder skoldkopper og herpes zoster)

Symptomerne på en blister kan ligne andre hudsygdomme. Altid konsultere din læge for en diagnose.

Lær mere om vabler ›

Udslæt: kunne det være helvedesild?

En udslæt er en inflammatorisk reaktion i huden. Udslæt kan være forårsaget af en bred vifte af milde til alvorlige sygdomme, lidelser og sygdomme. Udslæt kan påvirke et lille område af huden eller hele kroppen og forekommer i alle aldersgrupper og befolkningsgrupper.

Udslæt varierer meget i udseende, omfang og sværhedsgrad, afhængigt af den underliggende årsag. Udslæt kan være rød, hvid, lilla eller sølv i farve og hævet, ujævn eller flad i tekstur. De kan optræde som prikker eller pletter eller opstår i en stor, sammenhængende område. Udslæt kan også omfatte skalering eller skaller af hudceller.

Lær mere om udslæt ›

Vaccination opdatering til ældre voksne

Vacciner er ikke kun for børn. Hvert år tusindvis af europæiske voksne bliver syge, handicappede eller dør af sygdomme, der kunne have været forhindret af vacciner.

Selv infektionssygdomme er ikke længere de mest almindelige dødsårsager for ældre mennesker, lungebetændelse og influenza forblive blandt de 10 bedste dødsårsager for seniorer, ifølge Centers for Disease Control og Forebyggelse (CDC).

Følgende guide kan hjælpe dig med at afgøre, om du har brug for at blive vaccineret. Hvis du har en kronisk sundhed sygdom eller en sygdom, der påvirker dit immunforsvar, kan du blive nødt til at følge en anden tidsplan end den, der er anført nedenfor. Check med din sundhedspleje udbyder om, hvilke vaccinationer du muligvis.

Lær mere om voksne vaccinationer ›

Helvedesild (herpes zoster)

Helvedesild, også kendt som herpes zoster eller blot zoster, der opstår, når en virus i nerveceller bliver aktiv igen senere i livet og forårsager en hududslæt.

Den virus, der forårsager helvedesild, varicella-zoster virus, det samme virus, der forårsager skoldkopper. Det er et medlem af herpes virus familien. Når du har haft skoldkopper, forbliver varicella-zoster virus i kroppens nervevæv og aldrig rigtig går væk. Det er inaktive, men det kan reaktiveres senere i livet. Dette forårsager helvedesild.

Læger er ikke sikker på, hvordan eller hvorfor den varicella-zoster virus genaktiveres, men de mener, at dit immunsystem reaktion på virus svækker årene efter barndommen skoldkopper. Når virussen genaktiveres, det rejser gennem nerverne, som ofte forårsager en brændende eller prikkende fornemmelse i de berørte områder. To eller tre dage senere, når virussen når huden synes blærer grupperet langs de ramte nerve. Huden kan være meget følsom, og du kan føle en masse smerte.

Lær mere om helvedesild ›