Tusgen

Helvedesild oversigt

Helvedesild eller herpes zoster, er en almindelig viral infektion i nerverne, hvilket resulterer i en smertefuld udslæt eller små blærer på huden.

Årsag

Helvedesild skyldes reaktivering af varicella-zoster-virus, som forårsager skoldkopper. Efter en person har haft skoldkopper, virus ligger sovende i visse nerver i mange år.

Herpes zoster er mere almindelig hos mennesker med et svækket immunsystem og hos personer ældre end 50 år. Ifølge Centers for Disease Control og Forebyggelse, vil mindst 1 million mennesker udvikler helvedesild årligt i USA

Tegn og symptomer

Brændende eller jagende smerte og snurren eller kløe er tidlige tegn på infektion, som regel placeret på den ene side af kroppen eller i ansigtet. Selv efter udslættet er væk, kan smerten fortsætte i måneder, endda år. Aktive helvedesild symptomer normalt ikke vare længere end tre til fem uger. Men komplikationer lejlighedsvis forekomme.

Medicinske komplikationer

Postherpetisk neuralgi (PHN) er den mest almindelige komplikation af helvedesild. Det er karakteriseret ved kontinuerlig, kronisk smerte, at en person føler sig selv efter hudlæsioner er helet. Smerten kan være alvorlige i det område, hvor blærerne var til stede, og den berørte hud kan være meget følsomme over for varme og kulde.

Mennesker, der er i øget risiko for PHN omfatter dem, der har svære smerter under aktive helvedesild, dem med føleforstyrrelser og ældre voksne. Tidlig behandling af helvedesild kan forhindre PHN. Desuden kan smertestillende medicin og steroid behandling anvendes til behandling af smerter og betændelse.

En anden almindelig og alvorlig komplikation af helvedesild er en bakteriel infektion på huden, hvor læsionerne er placeret. Infektioner kan føre til yderligere komplikationer, såsom overfladisk koldbrand og ardannelse. Når en infektion opstår i nærheden af ​​eller på øjnene, kan en sekundær bakteriel infektion eller hornhinde opacifikation (uklarhed af hornhinden) forekomme.

Diagnostiske test og procedurer

Ud over en fuldstændig fysisk undersøgelse og sygehistorie, kan en læge diagnosticere helvedesild med blodprøver og hud afskrab-en procedure, hvor huden er forsigtigt skrabes at afgøre, om virus er helvedesild eller en anden virus.

Behandling

Der er ingen kur mod helvedesild. Sygdommen har til at køre sit løb. Behandlingen er som regel fokuserer på smertelindring. Behandlingen kan omfatte smertestillende medicin for at hjælpe med at lindre nogle af de smerter og antivirale lægemidler til at hjælpe mindske nogle af de symptomer og minimere nerveskader. Andre behandlinger kan omfatte sengeleje, især i den tidlige fase af helvedesild, hvis feberen er til stede, Kalamin lotion eller andre topiske midler, og cool komprimerer anvendes til de ramte hudområder.

En vaccine til forebyggelse af helvedesild er blevet godkendt af den amerikanske Food and Drug Administration. Vaccinen, Zostavax, anbefales til voksne på 60 år og ældre. ZOSTAVAX forventes at forhindre 51 procent af helvedesild-tilfælde i USA hvert år, og at reducere sværhedsgraden af ​​helvedesild i yderligere 67 procent af tilfælde om året.