Tusgen

Skulle du få helvedesild vaccine?

Hvis du er 60 år eller ældre, officielle anbefalinger sige ja. Men plusser og minusser gøre for en kompliceret ligning.

Vaccinationer er ikke bare knægt ting længere, og nu er der en anden, ældre mennesker bliver opfordret til at komme ud over deres årlige influenza skud, pneumokok lungebetændelse vaccine i en alder af 65 år, og en stivkrampe booster hvert 10. år. Det Rådgivende Udvalg for Vaccination Practices, den gruppe, der sætter vaccine politik for mennesker, gjort sin officielle anbefaling til helvedesild vaccine i 2008. Alle mennesker i alderen 60 år eller ældre bør få skud, udvalget siger, selv om de allerede har haft helvedesild.

Udvalgets anbefaling af behovet for vaccinen efter helvedesild er en afvigelse fra de FDA-godkendte instruktioner til vaccine (indlægssedlen), som er tavs om emnet. Og det er i modstrid et spørgsmål og svar ark bogført på agenturets websted, når vaccinen blev godkendt, hvilket tyder på, at det er unødvendigt, når du har haft helvedesild, fordi "det er usandsynligt, at folk, der har haft helvedesild vil lide fra dem igen. "

Det er vanskeligt at måle de praktiske virkninger af anbefalingerne. Læger kan være mere tilbøjelige til at opfordre deres patienter til at få vaccinen. Men forsikringsdækning er plettet. For eksempel Medicare Part B, som dækker influenza skud og pneumokokvaccine, ikke dækker helvedesild vaccine. Prisfastsættelse varierer, men den samlede regning, herunder lægens honorar, kan komme til flere hundrede dollars. Og vaccinen er ingen garanti: resultater fra Shingles Prevention Study, den 39.000-personers forsøg, der lagde grunden til FDA godkendelse, viste, at omkring halvdelen af tiden vaccinen ikke beskytter folk mod helvedesild, selv om det gjorde et bedre stykke arbejde i forebyggelse af postherpetisk neuralgi, vedvarende smerter, der udvikler og fortsætter efter den typiske udslæt forsvinder i omkring 10% til 15% af mennesker med helvedesild.

En anden grund til at mennesker er i tvivl om vaccinen er frygt for, at det kunne give dem helvedesild. Vi har fået breve fra flere læsere langs disse linjer. Den helvedesild vaccine er lavet med en svækket virus, og der er sjældne forekomster af "levende svækkede" vacciner forårsager meget sygdom, de er meningen at forhindre. Det sker ikke ofte, men den levende svækkede version af poliovaccine kan forårsage polio, f.eks. Men fra de indberettede data hidtil, og fra hvad der vides om sygdommen, frygt for ordregivende helvedesild fra helvedesild vaccine er malplaceret.

Som enhver medicinsk intervention, vi kan tænke på, at helvedesild vaccine er en balanceakt. Omkostningerne og enhver resterende spørgsmål om sikkerhed skal afvejes mod den fordel: en 50-50 chance for, at det vil holde dig fra at få helvedesild og 66% chance for, at det vil forhindre postherpetisk neuralgi. Det er ikke behageligt, men de fleste mennesker får igennem helvedesild fint. Postherpetisk neuralgi er en anden historie: det kan vare i måneder, endog år, og være helt invaliderende. Skæring af risikoen for, at det sker med to tredjedele ville tippe balancen for nogle mennesker, men måske ikke andre.

Hvilende ikke mere

Den medicinske betegnelse for helvedesild er herpes zoster, som ofte forkortes til blot zoster. Det er forårsaget af varicella-zoster virus, det samme virus, der forårsager skoldkopper. Efter et tilfælde af skoldkopper er overstået, kan den varicella-zoster virus ligge i dvale i de nerver, der bærer sensoriske signaler (berøring, smerte, og så videre) til rygmarv og hjerne. Helvedesild opstår, når virus genopstår, ligesom grækere fra den trojanske hest, og bliver aktiv igen. Nerver, hud, og andre nærliggende væv bliver betændt. Mere alvorlige skader på nervevæv fører til langvarige smerter af postherpetisk (efter herpes) neuralgi (betegnelsen for smerter langs løbet af en nerve).

Et sundt immunsystem (især T-celler) synes at holde varicella-zoster virus i skak, så sygdomme og behandlinger, der svækker systemet er forbundet med helvedesild. For eksempel folk med Hodgkins sygdom, en kræft, som påvirker infektionsbekæmpende lymfesystemet, er sårbare over for at få helvedesild, som er inficeret med human immundefekt virus ( HIV ). Enkelte studier tyder på, at helvedesild forekommer oftere i løbet af sommeren, så nogle har foreslået en mulig forbindelse til ultraviolet lys.

Men det klareste forbindelsen er fremskreden alder, som giver mening, fordi immunsystemet, ligesom andre dele af kroppen, mister vim og kraft i de senere årtier. Ifølge nogle beregninger vil halvdelen af ​​os, der gør det til en alder af 85 har oplevet helvedesild undervejs. Risikoen for postherpetisk neuralgi også stiger med alderen. I 2007 Mayo Clinic forskere rapporterede resultaterne af en undersøgelse, der omfattede 1.669 voksne beboere i Olmsted County, Minnesota, som havde bekræftet tilfælde af helvedesild. (Mayo Klinikken ligger i Olmsted County.) De fandt, at omkring 20% ​​(50 af 246) af de mennesker, der fik helvedesild, da de var 80 år eller ældre havde smerter, som varede tre måneder længere, sammenlignet med kun 5% (17 af 314) af disse alderen 50 til 59.

Mange præsentationer

Den klassiske helvedesild symptom er en smertefuld udslæt på stammen, der er begrænset til en eller to dermatomerne, områder af huden leveres af en enkelt nerve. Folk beskriver den smerte - som ofte kommer før udslæt - som brændende, dunkende, eller stikkende. Udslættet varer normalt en uge til 10 dage, og heler fuldstændigt i to til fire uger. Hvis postherpetisk neuralgi udvikler sig, kan smerten være svær, og konventionelle smertestillende medicin normalt ikke hjælpe meget.

Classic helvedesild er blot et af de problemer, der genopstandne varicella-zoster kan forårsage. Nogle gange er der smerter og hudens følsomhed, men ingen udslæt. Arme og ben kan føle sig svag, hvis de nerver, der styrer deres bevægelighed, der berøres. Hvis virussen er i oftalmologiske gren af ​​trigeminus kranienerve, dele af øjne og øjenlåg bliver betændte. Nogle forskere mener, at op til en fjerdedel af tilfælde af Bells parese, en sygdom, der forårsager ansigtslammelse, kan være forårsaget af varicella-zoster virus.

Tidlig behandling

Den varicella-zoster-virus kan blive slået tilbage med antivirale lægemidler, reducere smerter forbundet med helvedesild og muligvis chancen for postherpetisk neuralgi udvikler. Nogle undersøgelser viser, at tage en anti-inflammatorisk lignende prednison sammen med en antiviral hjælper med at reducere smerter fra helvedesild og gør udslæt heles hurtigere.

Acyclovir (Zovirax) har været grundpillen blandt antivirale lægemidler, men det skal tages fem gange om dagen. Valacyclovir (Valtrex) kun skal tages tre gange om dagen, og i et head-to-head studie, viste det sig at være mere effektiv end acyclovir. Men valacyclovir er også dyrere, så din forsikring ikke kan dække det. Famciclovir (Famvir) er et andet antiviralt.

Uanset hvor man er foreskrevet, de antivirale medicin er mest effektive, hvis de er taget så hurtigt som muligt efter helvedesild er startet. I kliniske undersøgelser har behandlingen haft en tendens til at begynde inden for tre dage udslæt vises. Det er uklart, hvor effektiv den medicin er, når startede efter, at selv om der ikke er noget om biologi af helvedesild, der tyder på, at tre dage er en absolut cutoff. Som et praktisk anliggende, mange læger behandle helvedesild så hurtigt som muligt efter diagnosen og så håbe på det bedste.

Bivirkninger

Den helvedesild vaccine, et Merck produkt, der sælges under navnet Zostavax, er lavet med den samme stamme af varicella-zoster virus (Oka / Merck stamme) som skoldkopper vaccine, børn får, men det er mindst 14 gange stærkere.

Nogle undersøgelser tyder på, at den immunitet mod vaccinen aftager, så i sidste ende kan der være anbefalinger for booster skud. For nu, selvom vaccinen består af et enkelt skud i overarmen.

Folk har den sædvanlige reaktion på en vaccination: rødme, ømhed, og nogle hævelse på injektionsstedet. Indimellem er der en hovedpine bagefter. I en delmængde af Shingles Prevention Study designet til at studere bivirkninger, flere mennesker i vaccinen gruppe havde et alvorligt medicinsk problem efter modtagelsen af ​​skud, end dem, der var i placebogruppen (1,9% vs 1,3%). Men i dommen af ​​Det Rådgivende Udvalg for Vaccination Practices, hverken timing eller "kliniske mønstre" foreslog en årsagssammenhæng med vaccinen.

Kan det give dig helvedesild?

En lille procentdel af mennesker får enten en zoster-lignende eller skoldkopper-lignende udslæt inden for en måned eller deromkring for at få vaccinen. Til forebyggelse studiet, det var bare 0,3% (55 ud af 19.270 patienter).

Når vi kontaktet Merck, fik vi at vide at selskabet vidste af 241 tilfælde af helvedesild, der var blevet indberettet af behandlerne blandt de over 1,3 millioner mennesker, der havde fået vaccinen i løbet af sine første 15 måneder på markedet. Det virker ud til en endnu mindre procentdel - 0,02%.

Er det tegn på, at helvedesild vaccine giver nogle mennesker - men få de end måtte være - helvedesild eller skoldkopper? Ikke nødvendigvis. Husk, at vaccinen kun er delvis effektiv, så nogle af disse tilfælde er banebrydende infektioner forårsaget af "naturlige" varicella-zoster virus at personen er blevet skjult eller blev for nylig inficeret med - ikke den svækkede Oka / Merck stamme, at folk er blevet injiceret med. I virkeligheden, med nogle skøn, ville du forvente omkring 5.000 tilfælde af "naturlige" helvedesild for hver million personer få vaccinen.

Forskere ved hjælp af en teknik kaldet polymerase chain reaction (PCR), kan teste en helvedesild eller skoldkopper udslæt til genetisk bevis for Oka / Merck eller en naturlig virusstamme. I en lille, Merck-sponsoreret studie blev vaccinestammen påvist i to folks udslæt. Men ellers alle testresultater PCR rapporteret hidtil har peget på den naturlige stamme som årsag til post-vaccination udslæt. Fangsten er, at kun en håndfuld af PCR-test er blevet udført. Det er muligt, at nogle af de udslæt forårsaget af vaccinen var blandt dem, der ikke var blevet testet.

Nødvendig efter at have haft en sag?

Folk, der har oplevet helvedesild kan være blandt de mest ivrige efter at få vaccinen, hvis det markant forbedret deres chancer for ikke at få helvedesild igen, så det er væsentligt, at immunisering Udvalget anbefalede skud, selv for folk, der har haft helvedesild.

Udvalget gjorde sin henstilling om to grundlæggende årsager. Først tæppe anbefaling eliminerer behovet for sortering gennem medicinske historie, som måske ikke være så pålidelige. Diagnosen helvedesild er ikke sådan en sikker ting: læger forveksle helvedesild for andre sygdomme, og den anden vej rundt. Og der er ingen blodprøve for at tjekke for antistof tegn på en tidligere sag. For det andet er forskere konstateret, at nogle mennesker får helvedesild igen efter at komme over deres første tilfælde. Tankegangen var, at gentagelse er kun et problem for folk med svækket immunforsvar. I Mayo Clinic undersøgelse, 24 af de 1.669 helvedesild syge havde en anden episode. Det er en lille procentdel (1,4%), men da der måske så mange som en million mennesker komme ned med helvedesild hvert år, vaccinen, ved 50% effektivitet, kunne forhindre over 5.000 tilbagevendende tilfælde hvert år.

Uanset om det rent faktisk vil er et andet spørgsmål, som kan besvares alene med tiden og videre forskning.