Tusgen

Diagnosticering hepatitis C

At afgøre, om du er smittet med hepatitis C-virus (HCV), vil din sundhedsplejerske stille spørgsmål om dit helbred. Han eller hun kan også prøve at finde ud af, hvor længe du er blevet smittet med HCV. Dette kan indebære spørgsmål, der synes personligt. Det er vigtigt at svare ærligt. Du bør også nævne eventuelle symptomer, der vedrører dig. For at teste for HCV, er et lille udsnit af dit blod taget. En fysisk eksamen og visse prøver hjælpe kontrollere for leverskader.

Kom testet

Blodprøver kigge for stoffer i blodet, der er knyttet til hepatitis C. Heriblandt:

  • Anti-HCV (et antistof). Kroppen forsøger at bekæmpe HCV ved at gøre et stof kaldet anti-HCV. Dette stof er til stede i blodet.

  • ALT (en lever enzym). Blod kan indeholde mere ALT hvis leveren er beskadiget.

  • HCV-RNA (en del af virus). Nogle test kan vise stykker af HCV i inficeret blod.

  • Genotype (virusstamme). Der er seks HCV genotyper. En blodprøve kan afsløre, hvilke genotype du har.

Leder du efter leverskader

Under en eksamen, kan din sundhedsplejerske føle din mave for at se, om din lever er hævede eller smertefulde. Prøver kan også gøres for at tjekke din lever for skader. Disse tests omfatter:

  • Ultralyd, der bruger smertefri lydbølger til at skabe et billede af leveren.

  • CT-scanning, som er en form for røntgenstråling, som viser et detaljeret billede af leveren.

  • Leverbiopsi, hvor en nål anvendes til at tage en lille prøve af væv fra leveren. Prøven er derefter ses under et mikroskop for at se efter betændelse og arvæv.

Kontrol for andre infektioner

HCV-infektion kan være mere farligt, hvis du også er smittet med visse andre vira. Din læge, kan teste dig for hiv (den virus, der forårsager aids ) og for andre typer af hepatitis (hepatitis A og B). Hvis du ikke har haft hepatitis A eller B, kan du få vacciner (billeder) for at beskytte dig fra at få dem i fremtiden.