Tusgen

Hepatitis C

Illustration af anatomi galdeveje

Hvad er hepatitis?

Leveren er et af de organer, der hjælper med fordøjelsen, men er ikke en del af fordøjelseskanalen. Det er det største organ i kroppen og udfører mange vigtige funktioner, såsom at gøre galde, ændre fødevarer til energi og rengøring af alkohol og giftstoffer fra blodet.

Hepatitis er betændelse i leveren, der til tider forårsager permanent skade. Det er mest almindeligt forårsaget af vira, bakterier, visse medikamenter eller alkohol. Det kan også være forårsaget af visse sygdomme, såsom autoimmune sygdomme, metaboliske sygdomme og medfødte (til stede ved fødslen) abnormiteter (galdeatresi, Wilsons sygdom). Generelt symptomer på hepatitis omfatter feber, gulsot, og en forstørret lever. Der findes flere typer af hepatitis.

Hvad er hepatitis C?

Hepatitis C (kendt som HCV, når kaldet non-A, non-B-hepatitis) er en leversygdom forårsaget af en for nylig identificeret blodbårne virus. Opdaget i 1989, denne stamme af akut viral hepatitis forårsager cirka 20.000 nye infektioner i USA hvert år.

Recovery fra denne infektion er sjælden - omkring 75 til 85 procent af de smittede personer bliver kroniske bærere af virussen. Cirka 20 procent af befolkningen er smittet med hepatitis C-virus bliver syg med gulsot eller andre symptomer på hepatitis. Tres til 70 procent af disse personer kan gå på at udvikle kronisk leversygdom.

Kronisk leversygdom på grund af hepatitis C forårsager mellem 8.000 og 10.000 dødsfald og er den førende indikation for levertransplantation hvert år i Europa. I år 2010 forventes antallet af dødsfald fra hepatitis C for at stige til 38.000 hvert år.

Hvad der forårsager hepatitis C?

Transmission af hepatitis C sker primært fra kontakt med inficeret blod, men kan også forekomme fra seksuel kontakt eller fra en smittet mor til hendes barn. Blodtransfusioner før 1992 og brugen af ​​delte nåle er andre væsentlige årsager til spredningen af ​​hepatitis C.

Hvem er i risiko for hepatitis C?

I det følgende beskrives personer, som kan være i fare for ordregivende hepatitis C:

 • Børn født af mødre, der er inficeret med virus

 • Personer, der har en blod-koagulation lidelse, såsom hæmofili og modtaget koagulationsfaktorer før 1987

 • Personer, der har behov for dialyse for nyresvigt

 • Personer, der har modtaget en blodtransfusion før 1992

 • Personer, der kan deltage i højrisiko-aktiviteter, såsom intravenøs (IV) stofmisbrug og / eller ubeskyttet heteroseksuel eller homoseksuel seksuel kontakt

Der er ingen vaccine mod hepatitis C. Personer, der er i fare, bør kontrolleres regelmæssigt for hepatitis C. Personer, der har hepatitis C, bør overvåges nøje for tegn på kronisk hepatitis og leversvigt.

Hvad er symptomerne på hepatitis C?

Følgende er de mest almindelige symptomer for hepatitis C. Men den enkelte kan opleve symptomer forskelligt. Symptomerne kan omfatte:

Symptomer kan forekomme fra to uger til flere måneder efter eksponering. Symptomerne på hepatitis C kan ligne andre medicinske sygdomme eller problemer. Altid konsultere din læge for en diagnose.

Hvordan er hepatitis C diagnosticeres?

Ud over en fuldstændig anamnese og fysisk undersøgelse, kan diagnostiske procedurer for hepatitis C omfatter følgende:

 • Blodprøver

 • Lever biopsi - en procedure udføres for at fjerne væv eller celler fra kroppen til undersøgelse under et mikroskop.

Behandling af hepatitis C

Specifik behandling for hepatitis C blive bestemt af din læge på basis af:

 • Din alder, generelle sundhed og medicinsk historie

 • Omfanget af sygdommen

 • Din tolerance for specifikke medikamenter, procedurer, eller behandlinger

 • Forventninger til forløbet af sygdommen

 • Din mening eller præference

På nuværende tidspunkt er en vaccine er ikke tilgængelig til forebyggelse af hepatitis C. Behandlingen kan omfatte biologisk behandling med interferon.