Tusgen

Kønssygdomme

Seksuelt overførte sygdomme (STD) er blandt de mest almindelige smitsomme sygdomme i Europa. Med medicinske resultater, der spænder fra generende for fatal, kan kønssygdomme spredes gennem seksuel kontakt, herunder gennem kønsorganer, anus eller mund. De bakterier, der forårsager disse sygdomme kan endda blive overført til øjnene. Samleje er ikke det eneste middel til transmission: oralsex, analsex, og deling af sexlegetøj kan også spredes kønssygdomme.

Der er mange kønssygdomme, men de mest almindelige i Europa er herpes simplex virus type II (genital herpes), humane papillomavirus (kønsvorter og livmoderhalskræft), klamydia, gonoré, syfilis, underlivsbetændelse, og human immundefekt virus (HIV ). Chancroid er en sjælden, men alvorlig STD, der øger risikoen for at blive smittet med hiv. Andre infektioner, som kan spredes ved sex indeholde hepatitis B, der påvirker leveren, og pubic lus, der spredes primært gennem ikke-seksuel kontakt. Visse typer af vaginitis, herunder trichomonas, er fælles og kan sendes videre gennem seksuel aktivitet.

STD Fakta

 • 19 millioner nye tilfælde af kønssygdomme finder sted hvert år, næsten halvdelen er blandt unge i alderen 15 til 24 år.

 • Kønssygdomme spille en integrerende rolle i overførsel af HIV.

 • Skønsmæssigt 45 millioner mennesker har genital herpes, de fleste af dem ikke kender det.

 • Med en anslået 2,8 millioner nye tilfælde hvert år klamydia er den mest almindelige smitsomme sygdomme i Europa.

 • Hos kvinder kan kønssygdomme forårsage kræft i den reproduktive tarmkanalen, underlivsbetændelse, infertilitet, og graviditet uden for livmoderen.

 • Kønssygdomme har alvorlige konsekvenser for spædbørn, der er smittet før fødslen eller under fødslen.

 • Kønssygdomme kan forårsage øjeninfektioner eller lungebetændelse.

 • Kønssygdomme ofte optræder sammen. En person diagnosticeret med én bør testes for andre.

Symptomerne varierer afhængigt af STD. Nogle mennesker smittet med en STD, kan ikke udvikle symptomer overhovedet. Din læge kan foretage en foreløbig diagnose baseret på resultaterne af din fysisk undersøgelse. For eksempel ville smertefulde sår antyder genital herpes, mens smertefulde sår kan indikere syfilis.

Almindelige symptomer på kønssygdomme omfatter følgende:

 • Smertefulde eller smertefri sår på huden på kønsdelene hos både mænd og kvinder, og i skeden hos kvinder

 • Fever

 • Hævede kirtler

 • Lavere abdominal (bækken) smerter

 • Udflåd fra penis

 • Udflåd

 • Brændende ubehag under vandladning

 • Smerter under samleje.

Husk, at selv om kondomer kan hjælpe med at reducere din eksponering for kønssygdomme, er de ikke idiotsikker.

Når du har været diagnosticeret med en STD, er det vigtigt at anmelde dine seksuelle partnere af to grunde. Nogle kønssygdomme er temmelig tavs og kan gået ubemærket hen mellem partnerne, og kan forårsage skade. For eksempel kan klamydia ikke forårsage symptomer i alle de smittede, men kan ardannelse virkning af bakterier føre til infertilitet, især hos kvinder. Selv om symptomerne går væk uden behandling, kan personen blive smittet og sprede sygdommen til en anden. Hvad mere er, med korrekt identifikation og behandling, kan satserne for infektion reduceres.

De fleste kønssygdomme reagerer godt på behandlingen, selv om de ikke fuldt ud kan helbredes. Hos patienter med klamydia eller gonoré, kan behandling med antibiotika forkorte symptomer ved uger eller måneder. Desuden behandling for klamydia vil gonoré og syfilis forhindre potentielle langsigtede komplikationer. Virale infektioner, såsom kønsvorter, genital herpes og HIV, kan ikke helbredes, men de kan gøres mere udholdelig med medicin.

Genital herpes

Genital herpes er en virusinfektion, der jævnligt bryder ud i vabler og sår på kønsdelene. Det kan være forårsaget af en af ​​to typer af herpes simplex virus, HSV-1 eller HSV-2. Sidstnævnte er de mere almindelige årsag omkring 45 millioner mennesker i Europa over 12 år er smittet med HSV-2. Mange herpes luftfartsselskaber er uvidende om deres infektioner, da de ikke oplever nogen symptomer.

I Europa er antallet af genital herpes infektioner steget betydeligt i de seneste to årtier, især blandt teenagere og unge voksne. Cirka én ud af hver fire kvinder og én ud af hver fem mænd i alderen mellem 15 og 45 har genital herpes.

HSV infektion, der forårsager genital herpes er en livslang problem, hvor symptomerne kommer og går. Den første episode er normalt værst. Når symptomerne udvikler for første gang, de opstår omkring en uge efter kontakt med en inficeret person. Ca. 40% af smittede mennesker aldrig have en anden angreb. I andre, men symptomerne vender tilbage flere til mange gange om året.

Når der optræder symptomer, de er som regel milde og kan omfatte:

 • Kløe, svie, ømhed, og små blærer i kønsdelene

 • Små sår (hud sår), når blærer bryder

 • Lokal smerte, hvis urin rører genitale sår

 • Forstørrede eller smertefulde lymfeknuder (hævede kirtler) i lysken

 • Hovedpine, feber og generel følelse syg.

Det mønster af symptomer, tilbagefald, og sværhedsgraden er forskellig for alle. For dem, der har gentaget herpes episoder, symptomer er mest almindelige efter samleje, efter solbadning, og i tider med fysiske eller følelsesmæssige stress. Personer med svækket immunforsvar er mere modtagelige for at opleve de mest alvorlige symptomer.

HSV spredes gennem hud-mod-hud kontakt, herunder kysse. En inficeret person ofte overfører virus, når blærer på huden eller sår er synlige i den aktive infektion periode, men virus kan også spredes, når der er ingen symptomer overhovedet.

Gravide kvinder kan passere HSV-infektion (sædvanligvis HSV-2) til deres babyer under fødslen, der forårsager infektioner i nyfødte huden, munden, lungerne eller øjnene. Hvis herpes virus spredes gennem barns blodbanen, kan det medføre alvorlige infektioner af hjernen og andre vitale organer, hvilket fører til sløvhed, irritabilitet, kramper og åndedrætsbesvær. Nyfødte symptomer forekommer normalt ni til 11 dage efter fødslen og kan omfatte blærer på huden, røde øjne og en unormal udledning øje. Hvis du er gravid, skal du fortælle din fødselslæge, hvis du har haft genital herpes, så der kan træffes passende skridt til at beskytte din baby.

Rapportere symptomer på genital herpes til din læge. Han eller hun kan teste en prøve af vabelvæske eller ondt for tilstedeværelse af virus. Din læge kan ordinere en af ​​tre mundtlige antiviral medicin for at reducere varigheden, sværhedsgraden og transmission af infektioner: acyclovir, famciclovir eller valacyclovir. Også vaske sår med sæbe og vand, og tør dem hver dag.

Den bedste måde at forhindre overførsel af herpes er ikke at have sex, selv med et kondom, når man har sår. Og du eller din partner skal bruge en latex kondom hver gang du har sex, selv når du ikke har en aktiv udbrud. Selvom det ikke er 100% effektiv, kondomer mindske sandsynligheden for spredning af virus.

Human papillomavirus (HPV) / kønsvorter

Kønsvorter er vorter, der danner på huden af genitale område. De er forårsaget af visse undertyper af det humane papillomavirus (HPV), der også forårsager vorter på andre områder af kroppen. Mere end 24 millioner mennesker har humane papillomavirus, som er ansvarlig for næsten alle tilfælde af livmoderhalskræft i hele verden.

Kønsvorter er spredes til både mænd og kvinder gennem samleje. De er også kendt som condyloma acuminate eller kønsvorter, og kan udvikle sig overalt nær skeden, livmoderhalsen, penis, eller endetarmen. Når du kontrakt HPV kan virus forblive i årevis, periodisk reaktivere at producere de vorter og inficere seksuelle partnere.

Fordi kønsvorter kan tage seks måneder at udvikle, kan du have infektionen uden at mærke nogen symptomer. De undertyper, der er mest tilbøjelige til at forårsage kræft er forskellige fra dem, der normalt forårsager vorter. Men mange mennesker smittet med mere end én subtype. Derfor, folk med kønsvorter er mere tilbøjelige til at blive smittet med en kræftfremkaldende virus så godt.

Kønsvorter vises på fugtige overflader, specielt ved indgangene i vagina og rectum hos kvinder. De ligner vorter, der vokser på din hånd eller arm: lille, flad, kødfarvet bump eller bittesmå, blomkål-lignende bumps. I nogle tilfælde kan vorter være så lille, at du ikke kan se dem. Kønsvorter må ikke forårsage nogen symptomer, eller de kan forårsage kløe, brændende, ømhed eller smerte.

Kønsvorter kan gå væk på egen hånd eller med behandling, eller de kan vare i årevis. Det er almindeligt for kønsvorter at vende tilbage, efter at de er fjernet.

Bruge kondom kan hjælpe med at forhindre infektion. Dog kan kondomer ikke altid dækker alle de berørte hud. Faktorer, der øger din risiko for at blive smittet, omfatter:

 • Under andre kønssygdomme (fordi risikofaktorerne er den samme)

 • Flere sex-partnere

 • Medicin eller medicinske sygdomme, der undertrykker immunsystemet, såsom AIDS.

HPV blev for nylig meget mere forebygges. I juni 2006, Food and Drug Administration godkendt en vaccine mod HPV til kvinder. Den i øjeblikket tilgængelige vaccine rettet mod HPV stammer 6 og 11, som forårsager 90% af kønsvorter, samt større livmoderhalskræft forårsager stammer, 16 og 18. Givet som et sæt af tre skud over seks måneder, vil vaccinen beskytte mod kun de fire stammer og vil ikke helbrede eksisterende infektioner. Det er i øjeblikket anbefales til kvinder ni til 26 år gammel.

Behandling af kønsvorter afhænger af størrelsen og placeringen af ​​vorter. Din læge kan opløse vorter med kemikalier. Ellers kan hun eller han anbefale elektrokautering eller frysning med flydende kvælstof (kryoterapi) for at gøre vorter forsvinder. Nogle større vorter kræver laserbehandling, eller kirurgisk fjernelse. Må ikke behandle kønsvorter selv med over-the-counter præparater, der anvendes til fælles vorter, man kunne alvorligt skade den skrøbelige hud på kønsdelene. Undgå seksuelle relationer indtil behandlingen er afsluttet.

Kvinder, der har haft kønsvorter bør testes for livmoderhalskræft mindst en gang om året. Livmoderhalskræft kan forebygges med regelmæssige celleprøve og kan blive helbredt i de fleste tilfælde, når det er påvist i tidlige stadier.

Gonoré

Gonoré er forårsaget af bakterier kaldet Neisseria gonorrhoeae. Disse bakterier kan overføres under seksuel aktivitet (vaginal, oral, og analt samleje), der fører til infektioner i cervix, vagina og urethra (urinrøret). Omkring 700.000 mennesker i Europa er diagnosticeret med gonoré hvert år, men fordi mange mennesker med gonoré ikke søger behandling, kan det samlede antal sager være meget højere.

Kvinder har tendens til at være symptom-fri oftere end mænd. Når sygdommen forårsager symptomer, de normalt udvikle sig inden for to til 14 dage efter eksponering, ofte på det tidspunkt en menstruation. Kvinder kan udvikle smerte eller ubehag ved vandladning, hyppig vandladning, udflåd fra skeden, og ubehag i anal eller rektal område. I mindst 15% af kvinder, vil bakterierne spredes til livmoderen og æggelederne, der forårsager smerte under samleje, mavesmerter, unormal menstruationsblødning og feber.

Venstre ubehandlet, kan gonoré sprede op forplantningskanal, der forårsager prostatitis (prostata betændelse) og Epididymoorchitis (betændelse i bitestiklerne og testikler) hos mænd, og underlivsbetændelse (PID) hos kvinder. I sidste ende kan det føre til barnløshed.

Mindre almindeligt kan gonoré sprede sig til andre dele af kroppen via blodbanen og forårsage feber, en karakteristisk udslæt og ledsmerter. Gravide kvinder med ubehandlet gonoré, kan barnet afhente bakterier under fødslen, hvilket kan resultere i gonococcal ophthalmitis, en alvorlig øjeninfektion hos nyfødte. Symptomerne omfatter rødme i barnets øjne, hævelse af øjenlåg, og tyk, puss-lignende øje decharge. Hvis ubehandlet, kan gonococcal ophthalmitis medføre blindhed.

Mænd kan udvikle en udledning fra urinrøret (røret hvorigennem urinen kommer ud af penis), som er klar eller hvid, eller tyk, gul og puss lignende, som kan plette undertøj. Mænd kan også opleve rødme omkring urinrøret, hyppig vandladning og smerte eller en brændende ubehag under vandladning.

Gonoré kan også forårsage gonococcal proctitis (betændelse i anus og rektum), især hos mennesker, der praktiserer analt samleje. Mange mennesker med gonococcal proctitis ikke har nogen symptomer. Symptomerne omfatter rektal smerte eller kløe, udflåd fra endetarmen, der indeholder blod, slim, pus, eller en vedholdende trang til at bevæge tarm. Mennesker, der praktiserer oralsex kan udvikle gonococcal pharyngitis. I disse tilfælde kan der ikke være nogen symptomer, eller personen kan have en halsbetændelse.

Din læge kan mistænke gonorré baseret på dine symptomer, seksuel historie, og resultaterne af den fysiske og gynækologiske undersøgelser. En diagnose af gonokokinfektion opnås ved pensling det angrebne område (urinrøret, livmoderhalsen, endetarmen, svælg) og teste det for bakterier. Hvis der ikke er nogen udledning, men smitte er fortsat en mistanke, kan din læge teste de første dråber urin.

Gonoré infektioner hurtigt at forbedre med antibiotika-behandling, herunder cefixime og ceftriaxon. Men visse stammer af gonoré er bakterier bliver resistente over for bestemte antibiotika. Hvis symptomerne fortsætter efter et fuldt behandlingsforløb, kan det være nødvendigt at teste og prøve en anden kursus af antibiotika.

Klamydia

Klamydia er forårsaget af bakterier, Chlamydia trachomatis. Disse bakterier findes i urin og genitale sekreter fra smittede personer og overføres ved seksuel kontakt. Med en anslået 2,8 millioner nye tilfælde om året, klamydia er en epidemi i Europa. Halvdelen af ​​smittede mænd og tre fjerdedele af smittede kvinder er ikke engang klar de har det, fordi dens symptomer er ofte fraværende eller vag.

Klamydia kan forårsage alvorlige komplikationer. Det kan påvirke flere områder af det reproduktive system, der forårsager urethritis, vaginitis, cervicitis og underlivsbetændelse (PID), som kan føre til graviditet uden for livmoderen og infertilitet. Klamydia kan også forårsage øjeninfektioner og lungebetændelse i nyfødte født til inficerede mødre.

Hos kvinder, symptomer på klamydia omfatter

 • En brændende fornemmelse ved vandladning

 • Unormal udflåd

 • Lys vaginal blødning (især efter samleje)

 • Smerter i bækken eller maven.

Hos mænd, symptomer på klamydia omfatter

 • En unormal afladning (drop) af væske, der er ikke er urin eller sæd (kaldet penis udledning)

 • En brændende fornemmelse ved vandladning.

Fordi klamydia ikke forårsage nogen symptomer, vil lægen måle din risiko for at få infektion baseret på din historie. Seksuelt aktive kvinder i 20'erne er i størst risiko. Din læge kan bekræfte, om du har klamydia ved en urintest eller ved at bruge en vatpind til at indsamle væske fra urinrøret eller livmoderhalsen. Hvis du er i risiko for klamydia, bør du testes mindst en gang om året, selvom du ikke har nogen symptomer.

Hvis ubehandlet kan klamydia vare mange måneder. I løbet af denne tid, kan bakterierne spredes til andre ved ubeskyttet sex.

Seksuelt aktive kvinder med risiko for klamydia skal have en rutine bækken undersøgelse med klamydia-screening hvert år. Gravide kvinder med risiko for klamydia bør også screenes.

Læger behandler klamydia med orale antibiotika. Seksuelle partnere bør behandles så godt.

Antibiotisk behandling kur klamydia og kan normalt forhindre langsigtede problemer. Når en kvinde udvikler underlivsbetændelse fra klamydia eller anden årsag, har hun op en risiko for komplikationer såsom 20% barnløshed eller kroniske underlivssmerter. Det er derfor især vigtigt for seksuelt aktive kvinder at blive screenet regelmæssigt.

Nongonococcal urethritis

Nongonococcal urethritis er en seksuelt overført sygdom, der producerer betændelse i urinrøret, men er forårsaget af andre end Neisseria gonorrhoeae (den organisme, der forårsager gonoré) organismer.

Den nongonococcal form er mere udbredt end gonorré. Ligesom gonoré denne seksuelt overførte sygdom påvirker både mænd og kvinder. De fleste tilfælde er forårsaget af Chlamydia trachomatis, selv om genital mycoplasma og Trichomonas kan også være skyldige.

Symptomerne er de samme som for gonococcal urethritis: smertefulde og hyppig vandladning og udflåd fra urinrøret. Hos mænd er udledningen meget lettere bemærket, fordi spidsen af ​​urinrøret er meget synligt. Af denne grund er nongonococcal urethritis diagnosticeret oftere hos mænd.

Nogle mænd er inficeret med organismer såsom klamydia eller genital mycoplasma og ikke har nogen symptomer. Hvide blodlegemer kan være til stede i en urinprøve eller udflåd fra urinrøret, som kan testes for klamydia, mycoplasma eller trichomonas.

Nongonococcal urethritis behandles med antibiotika. Alle seksuelle partnere, inklusive dem, der ikke har nogen symptomer, skal behandles.

Syfilis

Syfilis er forårsaget af en type bakterie kaldet Treponema pallidum. Syfilis kan overføres ved kontakt-regel seksuel-med sin karakteristiske genital mavesår, eller via andre smitsomme sår, der danner senere i sygdomsforløbet.

Selvom det er mindre udbredt end det var engang, i Europa, mere end 11.000 mennesker bliver smittet med syfilis hvert år.

Når venstre ubehandlet, syfilis bevæger sig gennem en række faser:

 • Primær syfilis-A smertefri sår kaldes en chancre udvikler sig, som regel i det genitale område, hvor syfilis bakterier ind i kroppen. Denne fase begynder 10 til 90 dag (i gennemsnit tre uge) efter en person har været udsat for en person med syfilis. Den ømme går væk uden behandling i omkring fire til otte uger.

 • Sekundær syfilis - Syfilis bakterier sprede sig og forårsage en udslæt over det meste af kroppen sammen med feber, ømhed og smerter, og andre symptomer. Denne fase begynder seks til otte uger efter en person er udsat for syfilis, og det varer op til et år.

 • Latent syfilis - Denne fase begynder, når den sekundære fase slutter. Selv om der er ingen symptomer, personen stadig smittet. Denne fase kan vare i mange år, selv for resten af ​​en persons liv. Omkring en tredjedel af tilfælde af latent syfilis fremskridt tertiære syfilis.

 • Tertiær syfilis - Syfilis bakterier forårsager alvorlige skader på mange forskellige indre organer, herunder hjernen og rygmarven. Det begynder som regel inden for 10 år fra infektion og kan være dødelig.

Gravide kvinder med syfilis kan passere bakterier til deres babyer, der forårsager en sygdom kendt som medfødt syfilis. Medfødt syfilis forårsager en række helbredsmæssige problemer hos spædbørn, og det kan være dødbringende.

Hvis du er smittet med syfilis, kan det være nemmere for dig at blive smittet med hiv. Og hvis du har hiv og syfilis, du er mere tilbøjelige til at sprede HIV til andre.

Medmindre behandlet, syfilis er en livslang sygdom. Hvis din læge har mistanke om, at du har syfilis, vil han eller hun kigge efter nogen af ​​de typiske symptomer på sygdommen, især for en chancre i kønsdelene. Din læge kan diagnosticere syfilis ved at tage en prøve af væske fra en mistænkelig mavesår og har som undersøges under et mikroskop for tilstedeværelsen af ​​syfilis bakterier væske.

Med korrekt behandling med antibiotika, kan tidlig syfilis infektioner blive helbredt uden at forårsage permanente skader. Selv senere stadier af syfilis også reagere på behandlingen, kan antibiotika ikke reparere organskader forårsaget af sygdommen. Uden behandling, omkring en tredjedel af patienterne med latent syfilis udvikle tertiær syfilis, og disse patienter risikerer alvorlige organsvigt.

HIV / AIDS

Human immundefekt virus (HIV) svækker kroppens immunforsvar ved at ødelægge CD4 (T-celle) lymfocytter, en gruppe af hvide blodlegemer, der beskytter mod fremmede angribere. Bakterier, virus og andre bakterier, som kroppen normalt ville undertrykke i stedet skabe alvorlige problemer. Til sidst, er CD4-celler udtømt forbi en kritisk tærskel. Den resulterende konstellation af symptomer kaldes erhvervet immundefekt syndrom eller AIDS.

Selv om det ikke kan helbredes, kan HIV behandles. Læger kan vælge en kombination af lægemidler kaldet højaktiv antiretroviral behandling (HAART). Ved hjælp af flere stoffer samtidigt (ofte kaldet et lægemiddel cocktail) terapi angriber viruset på flere måder. Ved at kombinere medicin reducerer også chancerne for, at virus vil blive resistente over for den medicin, hovedsagelig gør dem ineffektive. Siden 1995, hvor HAART blev tilgængelig, er antallet af aids-dødsfald er faldet med over 80% i Europa. Satsen for aids-indlæggelser og komplikationer er også blevet væsentligt reduceret.

Selvom hiv / aids er uhelbredelig, det er meget forebygges. Du kan mindske dine chancer for at blive smittet med HIV ved at undgå høj-risiko adfærd, såsom:

 • Ubeskyttet samleje (heteroseksuelle eller homoseksuelle)

 • Oral sex med en inficeret person

 • Et kontamineret blodtransfusion (sjælden i Europa siden 1985, hvor blodforsyning begyndte at blive testet for HIV)

 • Needle deling

 • Erhvervsmæssig eksponering (utilsigtet nålestik med inficeret blod)

 • Kunstig befrugtning med smittede sæd

 • Organtransplantation fra en HIV-smittet donor

Der er ingen beviser for, at hiv kan spredes via tilfældig kontakt såsom at kysse, deling mad redskaber, håndklæder, eller sengetøj svømning i puljer ved hjælp af toiletsæder, bruge telefoner eller gennem myg eller andre insektstik. Selv om flere HIV -vacciner bliver testet, har ingen blevet godkendt.

Ring til din læge, hvis du tror, ​​at du kan have været udsat for HIV. Hvis eksponeringen betragtes som væsentlig, vil din læge anbefale, at du tager posteksponeringsprofylakse, som er en kombination af HAART at reducere din risiko for at få hiv. Disse lægemidler virker bedst, når de er taget inden for tre dage efter eksponering. Gravide kvinder med HIV, eller i risiko for det, også bør tale med deres læger til at lære om foranstaltninger for at forhindre at overføre virus til deres babyer.

Chancroid

Chancroid er en seksuelt overført sygdom karakteriseret ved forstørrede lymfekirtler i lysken og ved sår på kønsdelene, det er forårsaget af bakterien Haemophilus ducreyi.

Symptomerne forekommer inden for en uge for seksuel kontakt. Først en bums-lignende sår eller sår opstår, omgivet af rød hud på kønsdelene. Inden for to dage, bums pauser åbne for at blive en smertefuld, blødende mavesår. De lymfeknuder i lysken kan blive hævede og ømme. Fordi chancroid sår kan være vanskelige at skelne fra andre infektioner, der forårsager genitale sår, som syfilis og genital herpes, vil lægen tage en prøve fra såret til laboratorie evaluering.

Behandlingen kræver mundtlig antibiotika. En latex eller polyurethan kondom kan hjælpe med at mindske risikoen for at pådrage chancroid under samleje. De åbne sår er typiske for chancroid kan øge din risiko for at pådrage human immundefekt virus (HIV).