Tusgen

Præmatur ejakulation

Hvad er det?

Præmatur ejakulation opstår, når en mand når orgasme og ejakulerer for hurtigt og uden kontrol. Med andre ord sker ejakulation før en mand ønsker det til at ske. Det kan forekomme før eller efter begynder forspil eller samleje. Nogle mænd oplever en masse personlige nød på grund af denne sygdom.

Så mange som en ud af fem mænd oplever problemer med ukontrolleret eller tidlig sædafgang på et tidspunkt i livet. Når tidlig sædafgang sker så hyppigt, at det griber ind i den seksuelle nydelse for en mand eller hans partner, bliver det et medicinsk problem.

Flere faktorer kan bidrage til for tidlig sædafgang. Psykiske problemer såsom stress, depression og andre faktorer, der påvirker mentale og følelsesmæssige sundhed kan forværre denne sygdom. Men der er stigende tegn på, at biologiske faktorer kan gøre nogle mænd mere tilbøjelige til at opleve for tidlig sædafgang.

I sjældne tilfælde kan tidlig sædafgang være forårsaget af en bestemt fysisk problem, såsom betændelse i prostata eller et rygmarven problem.

Symptomer

De vigtigste symptomer på for tidlig sædafgang kan nævnes:

  • Ejakulation, der rutinemæssigt sker med lidt seksuel stimulation og med lidt kontrol

  • Nedsat seksuel nydelse på grund af dårlig kontrol over sædafgang

  • Skyldfølelse, forlegenhed eller frustration

Diagnose

For tidlig sædafgang er diagnosticeret baseret på typiske symptomer. For at forstå dit problem, vil lægen nødt til at drøfte din seksuelle historie med dig. Være ærlig og åben. Jo mere din læge ved, jo bedre han eller hun kan hjælpe dig.

Hvis din seksuelle historie undlader at afsløre betydelige psykiske eller følelsesmæssige faktorer, der kan bidrage til for tidlig sædafgang, kan din læge ønsker at undersøge dig. Din læge kan undersøge din prostata eller gøre neurologiske tests (test af dit nervesystem) for at afgøre, om der er et fysisk problem, der kunne være årsag tidlig sædafgang.

Forventet varighed

Undertiden, for tidlig sædafgang går væk på egen hånd over uger eller måneder. Arbejder på at lindre stress eller andre psykiske problemer kan hjælpe på situationen at forbedre.

Andre mænd har varige problemer med for tidlig sædafgang, og kræver professionel hjælp. Nogle mænd reagerer på behandlingen omgående, mens andre kæmper med dette problem over en længere periode. Effektiv behandling er til rådighed.

Forebyggelse

Der er ingen kendt måde at forhindre for tidlig sædafgang. Dog bør du overveje følgende råd:

  • Opretholde en sund holdning til sex. Hvis du oplever følelser af angst, skyld eller frustration over dit sexliv, overveje at søge psykoterapi eller seksuel terapi.

  • Husk på, at alle kan opleve seksuelle problemer. Hvis du oplever for tidlig sædafgang, så prøv ikke at bebrejde dig selv eller føle sig utilstrækkelig. Prøv at tale åbent med din partner for at undgå fejlkommunikation.

Behandling

Behavioral terapi er en mulig fremgangsmåde til behandling af for tidlig sædafgang. Mest almindeligt er "squeeze teknik" anvendes. Hvis et menneske fornemmer, at han er ved at opleve for tidlig orgasme, afbryder han seksuelle relationer. Manden eller hans partner presser skaftet af hans penis mellem en tommelfinger og to fingre. Manden eller hans partner anvender let tryk lige under penishovedet for omkring 20 sekunder, og lader gå, og derefter seksuelle relationer kan genoptages. Teknikken kan gentages så ofte som nødvendigt. Når denne teknik er vellykket, det gør det muligt for mennesket at lære at forsinke ejakulation med squeeze, og i sidste ende, at få kontrol over sædafgang uden squeeze. Behavioral terapi hjælper 60% til 90% af mænd med for tidlig sædafgang. Men det kræver samarbejde fra begge parter. Også, for tidlig sædafgang ofte vender tilbage, og yderligere adfærdsterapi kan være nødvendig.

En anden mulig behandling er receptpligtig medicin, der hjælper til at forsinke ejakulation. Forsinket orgasme er en almindelig bivirkning af visse lægemidler, især dem, der anvendes til behandling af depression. Dette gælder også for mænd, der ikke er deprimeret. Når denne type medicin gives til mænd, der oplever for tidlig sædafgang, kan det hjælpe at udsætte orgasme i op til flere minutter. Lægemidler, der anvendes til denne type behandling omfatter selektive serotonin reuptake hæmmere (SSRI), såsom fluoxetin (Prozac), paroxetin (Paxil) eller sertralin (Zoloft) og tricykliske antidepressiva, såsom clomipramin (Anafranil).

Nogle mænd med for tidlig sædafgang kan have gavn af lægemidler kaldet phosphodiesterase inhibitorer, såsom sildenafil ( Viagra ), vardenafil (Levitra), og tadalafil (Cialis). En phosphodiesteraseinhibitor kan anvendes alene eller i kombination med en SSRI. Et lægemiddel skal startes på et tidspunkt, fortrinsvis ved en lav dosis.

Nogle mænd med for tidlig sædafgang også drage fordel af at reducere stimulation de oplever under sex. En række cremer er til rådighed, der kan delvis bedøver (følelsesløs) penis og reducere stimulering, der fører til orgasme. En anden mulighed er at anvende en eller flere kondomer. Dog kan disse teknikker interferere med glæde oplevet under sex.

Hvornår skal kalde en professionel

Tal med din læge, hvis du konsekvent ejakulere før du ønsker at. Husk én forekomst af for tidlig sædafgang betyder ikke, at du har en sygdom, som kræver behandling. Din læge kan henvise dig til en sexolog, hvis tidlig sædafgang er årsag store problemer i dit sexliv eller personlige relationer, eller hvis du gerne vil overveje adfærdsterapi.

Prognose

Mange mænd oplever en kort periode af for tidlig sædafgang, så forbedre deres egen. Selv for mænd, der kræver lægelig behandling, udsigterne er normalt god.

Yderligere info

Europæiske samfund for reproduktiv medicin
1209 Montgomery Highway
Birmingham, AL 35216-2809
Telefon: 205-978-5000
Fax: 205-978-5005
http://www.asrm.org/