Tusgen

Seksuelt overførte infektioner hos mænd: forebyggelse kommer først

Seksuelt overførte infektioner (SOI) har plaget mænd (og kvinder) siden begyndelsen af ​​historien. Omkring 19 millioner mennesker i Europa er smittet hvert år. Næsten halvdelen af ​​dem er teenagere og unge voksne. Og med fremkomsten af ​​hiv / aids, har seksuelt overførte sygdomme sluttet af mordere. Heldigvis kan SOI forebygges og behandles.

Hvad er seksuelt overførte sygdomme?

SOI er infektioner, der overføres fra person til person ved seksuel kontakt - som regel gennem vaginalt samleje. Men sexsygdomme kan også spredes ved oral og anal sex, og forurenet nåle og blodprodukter. Gravide kvinder kan også videregive sexsygdomme til deres nyfødte.

Der er mere end 30 infektioner, der kan overføres seksuelt. De vigtigste, der påvirker mænd er forårsaget af enten bakterier (gonoré, syfilis og klamydia) eller virus (hiv / aids, genital herpes, hepatitis A, B og C og human papillomavirus eller HPV).

Hvem får en STI?

Enhver, der er seksuelt aktive, kan få en STI. Nogle mænd er i langt højere risiko end andre, herunder mænd, der:

 • Har flere eller nye seksuelle partnere

 • Bor i store byer

 • Har kontakt med sexarbejdere

 • Har sex med mænd

 • Brug af ulovlig narkotika

 • Har haft en tidligere STI

Screening for seksuelt overførte sygdomme

STI test kan hjælpe med at diagnosticere sexsygdomme så tidligt som muligt. Det er afgørende, så behandlingen kan begynde så hurtigt som muligt, og du kan forhindre spredning af infektionen til andre. Overveje at få testet, hvis du:

 • Har været udsat for et STI

 • Har symptomer, der kan indikere en STI, såsom genitale sår eller sår, udflåd fra penis eller smerter ved vandladning

 • Er i høj risiko for et STI selv uden symptomer. Dette er især vigtigt for de unge, seksuelt aktive mennesker, og for mænd, der har sex med mænd.

Der findes flere typer af screeningstest for mænd. De omfatter:

 • Blodprøver for hiv, syfilis og hepatitis

 • Urin test for klamydia og gonoré

 • Bakteriekulturer (en lab test for at se, om bakterierne vokser) for gonoré

Dine testresultater bør være strengt fortrolige. Hvis du tester positiv for en STI, bliver behandlet med det samme. Informer alle dine seksuelle partnere straks, så de kan få behandlet. Stop al seksuel aktivitet, mens du bliver behandlet.

Forebyggelse SOI

Den eneste sikre måde at forhindre seksuelt overførte sygdomme er ikke at have sex eller at have sex med kun én partner, der er sundt.

Så simpelt som det kan lyde, millioner af mennesker stadig får sexsygdomme hvert år. Men at praktisere sikker sex giver betydelig beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme.

Kondomer

Den korrekte brug af en mandlig kondom er den bedste måde at beskytte dig mod sexsygdomme. Brug en hver gang du har sex. Sæt kondomet på før nogen seksuel kontakt opstår. Latex kondomer er bedst. Hvis du eller din partner er allergisk over for latex, skal du bruge en polyurethan kondom. Animal-hud kondomer ikke forebygge infektioner.

Kvinde kondom

Den kvindelige kondom kan også hjælpe, men oplysninger om dens effektivitet er langt mindre fuldstændig. Andre svangerskabsforebyggende metoder beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme.

Vacciner og andre medikamenter

Vacciner er til rådighed for HPV og hepatitis A og B. Forebyggende antibiotika kan beskytte folk nyligt udsat for klamydia, gonoré eller syfilis. Mennesker med genital herpes kan tage antivirale lægemidler for at beskytte deres partnere.

Syv fælles SOI

Klamydia


Klamydia er den mest almindelige STI i Europa. Der er en anslået 2,8 millioner nye tilfælde hvert år.

Årsag: En lille bakterie (Chlamydia trachomatis), som ikke kan vokse i almindelige bakteriekulturer, men kan identificeres i urinprøver eller på svaberprøver i kønsorganerne. Forskellige stammer af klamydia, der ikke spredes ved sex kan forårsage lungebetændelse og andre sygdomme.

Symptomer: En tynd udflåd fra penis, ofte med kløe eller smerter ved vandladning. Nogle mænd ikke har nogen symptomer, de er normalt diagnosticeres på grundlag af eksponering og laboratorietests.

Behandling: De fleste patienter vil blive helbredt af en enkelt dosis af antibiotika azithromycin eller en uges kursus af doxycyclin.

Gonoré


Omkring 700.000 mennesker i Europa er diagnosticeret med gonoré hvert år, men fordi mange mennesker med gonoré ikke søger behandling, kan det samlede antal sager være meget højere.

Årsag: En bakterie, der kan ses under et mikroskop, dyrket i et laboratorium, eller påvist i urinprøver.

Symptomer: En pus-lignende udflåd fra penis og smerter ved vandladning. Desuden kan bakterien invadere blod, især hos kvinder, til at forårsage feber, udslæt og smertefuld ledbetændelse. Men mange kvinder og nogle mænd er ikke klar over de er smittede, og kan sprede smitte uden at vide det.

Behandling: Antibiotika kan helbrede gonoré, men bakterien er blevet resistent over for mange stoffer i årenes løb. Eksperter anbefaler nu behandling med en injektion af ceftriaxon, hvis det ikke er muligt, kan den orale antibiotika Cefixime anvendes. Fordi klamydia og gonoré ofte optræder sammen, skal patienter med en af disse infektioner skal behandles for både medmindre tests har udelukket en anden infektion

Syfilis


Selvom syfilis er blevet forholdsvis ualmindelige i Europa, har sager steget støt gennem de seneste par år.

Årsag: Den specielle type bakterie, der forårsager syfilis kan ikke ses under et mikroskop eller dyrket i et laboratorium. De fleste tilfælde diagnosticeres ved en blodprøve.

Symptomer: Syfilis skrider langsomt. Den første fase er en smertefri sår, som regel på kønsdelene. Selv uden antibiotika, såret heler, men efter flere uger personen udvikler feber, et organ udslæt, hævede kirtler og betændelse i forskellige organer. Dette lægger sig også ned, men år senere mange mennesker udvikler permanent skade på hjertet, hjernen eller andre organer.

Behandling: Penicillin er den bedste behandling, men andre antibiotika er til rådighed for penicillin-allergiske patienter.

Genital herpes


Op til 75% af mennesker smittet med genital herpes kender ikke de har det.

Årsag: Denne fælles infektion er forårsaget af herpes simplex virus, sædvanligvis type 2.

Symptomer: Når symptomerne udvikle sig, de omfatter små, smertefulde sår og vabler på kønsdelene og nærliggende væv. Hævede kirtler, feber og hovedpine er almindelige, især med den første episode. Herpes simplex virus gør sin vej til nervesystemet, hvor den forbliver hele en persons levetid. Virussen kan rejse tilbage ned nerverne til huden, forårsager gentagne angreb. Angreb tendens til at blive mildere og mindre hyppige i årenes løb. Mennesker med herpes kan passere virus til andre, der kommer i kontakt med deres genitale sekreter, selv om de ikke har blærer eller sår.

Behandling: Der er ingen kur mod genital herpes. Den antivirale medicin acyclovir, valacyclovir eller famciclovir kan reducere symptomerne, langvarig behandling kan forhindre spredning af infektionen, men kan ikke fjerne virus fra din krop. Det er vigtigt at tale med din læge eller andet sundhedspersonale om, hvordan du undgår at smitte fremtidige partnere.

Humant papillomvirus (HPV)


I årevis har lægerne vidst, at HPV forårsager kønsvorter (kondylomer) hos mænd og kvinder. I et spændende gennembrud, vi nu ved, at nogle stammer af HPV forårsager næsten alle tilfælde af kræft i livmoderhalsen. HPV spiller også en rolle i sjældne kræftformer hos mænd, normalt som følge af at have sex med andre mænd.

Symptomer: De fleste mennesker, der er smittet med HPV ikke kender det. Andre udvikler bløde, fugtige, lyserøde vorter på kønsdelene eller nærliggende væv. Lægerne kan administrere lokale behandlinger for at rydde op vorter, men virus kan stadig forblive i kroppen i flere år.

Behandling: En læge kan anvende medicin direkte til kønsvorter at hjælpe med at rydde dem op, men der er ingen behandlinger for at helbrede selve virus.

Forebyggelse: Den amerikanske Food & Drug Administration har godkendt en vaccine til piger og unge kvinder, der beskytter mod de stammer, der forårsager kønsvorter og livmoderhalskræft. Det er endnu ikke blevet godkendt til mænd.

Hepatitis


De fleste mennesker tænker ikke på hepatitis som STI. Det er forståeligt, da infektionen skader leveren, ikke kønsorganer, og siden mange tilfælde er indgået ikke-seksuelt. Men de store hepatitis virus kan også spredes ved sex. Hepatitis B-vaccine anbefales til alle spædbørn, for børn, der ikke er blevet vaccineret i vorden, og for voksne, der er i fare.

Human immundefekt virus (HIV)


HIV kan overføres seksuelt eller ved udsættelse for inficeret blod, sæd og vaginale væsker. Viruset angriber immunsystemet, hvilket gør kroppen sårbare over for de ødelæggende infektioner og cancere i AIDS.

Uden behandling, er det næsten altid dødelig. Medicin kan styre, men ikke helbrede HIV. Der har været mange medicinske fremskridt i medicinsk behandling for hiv. Men det er krævende og dyrt, og bivirkninger er almindelige.

Alligevel HIV minder os om den først og fremmest regel for alle seksuelt overførte sygdomme: Forebyggelse er dit første linje i forsvaret.