Tusgen

Seksuelt overførte sygdomme

Hvad er det?

Seksuelt overførte sygdomme (STD) er infektioner, der er spredt fra person til person via seksuel kontakt, herunder oralsex, analsex og deling af sexlegetøj. Disse sygdomme kan overføres gennem enhver kontakt mellem kønsdelene af én person og kønsdelene, anus, mund eller øjne en anden person.

Der er mange forskellige kønssygdomme, men de mest almindelige i Europa er herpes simplex virus type II (genital herpes), human papilloma virus, klamydia, gonoré, syfilis, hiv og kønsvorter. Nogle infektioner, som kan spredes ved sex, såsom hepatitis B-virus, ikke traditionelt benævnt kønssygdomme, fordi de primært er spredes ved andre midler.

Symptomer

Symptomerne varierer afhængigt af den type infektion, selv om nogle mennesker, der bliver smittet med en STD ikke kan udvikle symptomer overhovedet.

Nogle symptomer på kønssygdomme kan nævnes:

 • Smertefulde eller smertefulde sår på huden af ​​genitalier af begge køn og i skeden hos kvinder

 • Fever

 • Hævede kirtler

 • Mavesmerter

 • Udflåd fra penis

 • Udflåd

 • Brændende ubehag under vandladning

 • Smerter under samleje

Diagnose

Hvis din læge har mistanke om, at du kan være inficeret med en STD, vil han eller hun spørge, hvor mange seksuelle partnere du har haft, og hvis nogen af ​​dem har haft en STD.

Derefter vil din læge undersøge dig, med fokus på din genitale område. Han eller hun vil også undersøge din anale område og i kvinder, gøre en pelvic eksamen. Derudover kan din læge svaber spidsen af ​​penis hos mænd eller tage en prøve på cervikal udledning hos kvinder. Prøverne sendes til et laboratorium for testning. Lignende foranstaltninger kan gøres med nogen synlige sår.

Din læge kan foretage en foreløbig diagnose baseret på resultaterne af din fysisk undersøgelse. For eksempel ville smertefulde sår antyder genital herpes, mens smertefulde sår kan indikere syfilis. På denne måde kan du begynde behandling for din infektion så hurtigt som muligt, selv før resultaterne af laboratorieundersøgelserne er tilgængelige.

Forskellige tests vil ske afhængigt af dine symptomer. I tilfælde af genital herpes, hvis du har et sår, vil det blive podet og testet i laboratoriet. Blodprøver kan også gøres for at se, om du har antistoffer (infektionsbekæmpende proteiner) mod herpes virus, hvilket tyder på, at du er blevet smittet på et tidspunkt i fortiden.

For at teste for klamydia infektioner, vil din læge sende en prøve af væske fra spidsen af penis eller livmoderhalsen. Klamydia kan også være diagnosticeret med en urintest.

Gonorrhea kræver en direkte prøve fra spidsen af penis eller livmoderhalsen. syfilis og HIV kan bekræftes med en blodprøve. Hvis du har et sår fra syfilis, kan diagnosen bekræftes ved at se på væske fra såret under en særlig Darkfield mikroskop for at se, om bakterierne er til stede.

Hvis du har en STD, din læge vil sandsynligvis anbefale, at du får testet for HIV og andre seksuelt overførte sygdomme, fordi risikofaktorerne er ens. Også, du er mere tilbøjelige til at få hiv, hvis du er smittet med en anden STD.

Forventet varighed

Hvor længe kønssygdomme sidste afhænger af den specifikke type infektion. I nogle tilfælde, selvom symptomer kan gå væk uden behandling, patienten stadig inficeret og kan passere STD til en partner under ubeskyttet seksuel aktivitet. Hos patienter med trichomoniasis, klamydia eller gonoré, kan behandlingen med antibiotika forkorte symptomer af uger eller måneder. Desuden vil behandling for klamydia, gonoré og syfilis undgå potentielle langsigtede komplikationer. Virale infektioner, såsom kønsvorter, genital herpes og hiv ikke kan helbredes. Men de kan behandles med medikamenter.

Forebyggelse

Du kan hjælpe til at forebygge kønssygdomme ved:

 • Ikke at have sex

 • At have sex kun med én ikke-inficerede person,

 • Konsekvent brug af mandlige latex kondomer under seksuel aktivitet

Husk, at selv om kondomer kan hjælpe med at reducere din eksponering for kønssygdomme, er de ikke idiotsikker.

Mennesker, der er diagnosticeret med en STD kan blive kontaktet af deres lokale sundhedsmyndigheder afdeling, således at deres sexpartnere kan evalueres og behandles. De fleste læger opfordre patienterne til at fortælle deres sexpartnere, hvis de har en STD, så deres partnere kan søge lægehjælp. Dette gøres af to grunde. Først nogle kønssygdomme er temmelig tavse infektioner og kan gået ubemærket hen mellem sexpartnere. For eksempel klamydia må ikke forårsage symptomer i alle de smittede, men kan ardannelse virkning af bakterier føre til infertilitet, især hos kvinder. For det andet er kønssygdomme ses som trusler mod folkesundheden. Med den rette identifikation og behandling, kan satserne for infektion reduceres.

Hvis du udvikler hyppige udbrud af genital sår fra herpes, kan du tage en lav dosis af antiviral medicin hver dag for at mindske din risiko for at udvikle gentagne episoder. Dette vil også mindske risikoen for at overføre smitten til din partner. Men du kan stadig overføre infektionen, så kondomer og sikker seksuel praksis forbliver den bedste måde at undgå potentielle herpes-infektion.

Behandling

Behandling af seksuelt overførte sygdomme afhænger af infektionen. I tilfælde af gonoré og klamydia, vil lægen give en indsprøjtning til at behandle gonoré og mundtlige antibiotika til behandling af klamydia.

Genital herpes er en livslang infektion med ingen helbredelse. Dog vil de forrygende hud sår ikke vare så længe, ​​hvis du behandler genital herpes med en oral antiviral medicin, så snart symptomer på et angreb forekomme. Hvis du har hyppige anfald, bør du spørge din læge til en recept på en antiviral medicin, såsom acyclovir (Zovirax), famciclovir (Famvir) eller valacyclovir (Valtrex), så vil du have det, når du har brug for det. Tager antiviral medicin hver dag, kan reducere hyppigheden af ​​angreb med 80 procent i folk, der har hyppige episoder med alvorlige genital herpes.

Syfilis normalt behandles med injektioner af penicillin. kønsvorter kan fjernes ved frysning eller ved at påføre salver betød at opløse vorte.

HIV kan ikke helbredes, men det kan behandles med en kombination stof kaldet højaktiv antiretroviral behandling (HAART). HAART medicin skal tages hver dag for resten af ​​dit liv. Imidlertid er denne kombination af lægemidler viste HIV fra en dødelig sygdom til en behandlelige, kronisk sygdom.

Hvornår skal kalde en professionel

Ring til din læge straks, hvis du finder en øm i din genitale område, eller hvis du bemærker en unormal udledning fra urinrøret eller skeden. Du bør også ringe til din læge, hvis din sexpartner har haft en STD, selvom du ikke har nogen symptomer.

Prognose

De fleste kønssygdomme reagerer godt på behandlingen. Men mange patienter udvikler gentagne episoder af kønssygdomme, fordi deres sexpartnere ikke behandles, eller fordi de fortsætter med at blive udsat for kønssygdomme ved ubeskyttet sex. For at hjælpe med at undgå at få den samme sygdom igen, alle sexpartnere også bør behandles, når en patient har en STD.

Genital herpes kan ikke helbredes, fordi virus forbliver i dvale i nerver for resten af patientens liv. Men mange mennesker ikke mærke nogen problemer efter den første infektion, og mange mennesker ikke engang mærke til, når de først er inficeret. Hos personer, der lægger mærke herpes flare-ups, omkring 40 procent af dem oplever mere end 6 flare-ups i løbet af et helt liv, mens mindre end 10 procent har mere end 6 flare-ups et år. Hos patienter med herpes simplex virus type II, antiviral behandling kan med held undertrykke gentagne episoder af genital sår, men det vil ikke slippe af med virus.

HIV kan ikke helbredes, men med omhyggelig lægehjælp, overvågning og behandling, de fleste mennesker med HIV lever i mange år med minimal eller ingen symptomer.

Yderligere info

CDC national forebyggelse informationsnetværk (NPIN)
National Center for HIV, STD og tuberkulose forebyggelse
PO Box 6003
Rockville, MD 20849-6003
Toll-Free: (800) 458-5231
Fax: (888) 282-7681
TTY: (800) 243-7012
E-Mail:
http://www.cdcnpin.org/