Tusgen

Aids-forebyggelse er stadig vigtig

Sandt eller falsk: Nu, hvor lægemidler er til rådighed til behandling af AIDS, denne seksuelt overførte sygdom er ikke meget af en trussel for de fleste mennesker.

Svaret er falsk. Aids-eksperter bekymre sig, at alt for mange mennesker tror ellers, og er blevet mindre forsigtige med at beskytte sig selv. Forskning viser, at de, der tror nye lægemidler vil holde dem godt, hvis de ikke bliver smittet med hiv, kan vælge ikke at dyrke sikker sex. Og det er en farlig valg.

Sandheden om AIDS

Nye lægemiddelbehandlinger kan forsinke effekten af ​​aids og hjælper patienterne lever længere. Men virkeligheden er, at ingen medicin kan helbrede AIDS eller virus, der forårsager det, HIV. Når du er inde i kroppen, HIV ødelægger immunsystemets celler, hvilket gør det vanskeligt at bekæmpe off sygdom. Aids er fortsat en dødelig epidemi på verdensplan.

Test er nemmere

Et gennembrud i hiv-detektion er en hurtig mundtlig hiv-test, der kan få flere til at blive testet. Denne test er tilgængelig fra sundhedspersonale. Den bruger ingen nåle eller blodprøver. Du har heller ikke nødt til at vente længe på resultater. Med denne nye test, er indersiden af ​​din mund blidt podes. En positiv eller negativ aflæsning er tilgængelig inden for 20 minutter. Hvis du tror, ​​du kan have været udsat for HIV, så spørg din læge om denne test.

Forebyggelse værker

Beskyt dig selv mod hiv begynder med at forstå, hvordan virus spredes. Virussen kan videregives i kun visse måder:

  • Under vaginal, anal eller oral sex med en person smittet med hiv

  • Ved at dele en kontamineret nål, såsom gennem ulovlig stofbrug

  • Til et barn under graviditet eller fødsel eller via amning, hvis moderen er smittet med hiv

  • Gennem en forurenet blodtransfusion (sjælden)

Donorblod i Europa har længe været testet for HIV og betragtes som meget sikker. Også, hvis en gravid kvinde ved, at hun er HIV-positiv, hendes medicinske team kan nu tage særlige forholdsregler for at hjælpe med at forhindre hendes barn fra at blive smittet.

Livsstilsvalg

For at beskytte dig selv, skal du vælge en livsstil, der holder dig på lav risiko for HIV. Generelt:

  • Må ikke have sex med mennesker, der har hiv eller hvem du har mistanke om kan have HIV.

  • Må ikke have sex med folk, der injicerer illegale stoffer, eller som har flere partnere.

  • Brug kondom, når man har sex, medmindre du og din partner ikke er smittet, og er i et monogamt forhold. Det betyder, at du ikke har nogen seksuel kontakt med andre mennesker. Husk, at kondomer kan bryde, så de ikke garantere din sikkerhed.

  • Undgå analt samleje, medmindre du er i et monogamt forhold.

  • Når du er i tvivl, så spørg din partner om at blive testet for HIV og få testet dig selv.