Tusgen

De myter og fakta om at donere og modtage blod

Mange myter er forbundet med at donere og modtage blod, herunder truslen om at fange HIV, leverbetændelse og andre smitsomme sygdomme. Ifølge AABB (tidligere European Association of Blood Banks), mindre end 10 procent af den amerikanske befolkning donerer blod hvert år, selv 38 procent af befolkningen er berettiget til at gøre det.

Lad os aflive nogle af de myter ved at undersøge fakta om at donere og modtage blod.

Donere blod

Det er ikke muligt at indgå kontrakter HIV når donere blod, så længe nåle er sterile og bortskaffes efter én anvendelse. Donorerne er screenet, både for deres sikkerhed og sikkerheden for dem, der modtager blodet. De må give en sygehistorie og være mindst 16 år eller ældre, vejer mindst 110 pounds, og være sund. Donorerne kan ikke give blod mere end én gang hver otte uger.

Folk bør ikke donere blod, hvis deres livsstil sætte dem i risiko for hiv, hepatitis B, malaria eller andre infektioner, der kan overføres gennem blod.

Disse faktorer også bar dig fra at give blod, ifølge AABB:

  • Du nogensinde har brugt intravenøse lægemidler (ulovlige IV narkotika).

  • Du eller nogen i din familie har eller har haft Creutzfeldt-Jakobs sygdom eller har risikofaktorer for sygdommen.

  • Du har boet i Det Forenede Kongerige i mere end tre måneder fra 1980 til 1996 eller i Europa i mere end fem år som helst efter 1980, eller har modtaget en blodtransfusion i Det Forenede Kongerige eller Frankrig når som helst fra 1980 til nutiden.

Modtagelse af blod

Tusindvis af blodtransfusioner er færdig hvert år i Europa. De er lavet så sikkert som muligt ved procedurer, der sikrer infektion er ikke transmitteres og transfusion reaktioner ikke forekomme.

Typing og cross-matching

Den blodtype af donoren og modtageren skal matches for at forhindre en transfusion reaktion, en potentielt dødelig sygdom. Dette gøres i hospitalslaboratorium og kaldes "type og cross-match." Alle forholdsregler er truffet for at sikre, at donor blod og modtager blod er kompatible. Desuden er flere tjek sat på plads, når mærkning af blod til transfusion og kontrollere det, før det gives til patienten. På trods af dette, er fortsat nogle risici, men disse er små sammenlignet med de fordele, når en transfusion er nødvendig.

Forebygge sygdomme transmission transfusion-relaterede

Der gøres alt for at sikre, at blodforsyningen ikke overføre smitsomme sygdomme. Donorerne først screenes ved at tage en sygehistorie. Mennesker med en bestemt livsstil, der har boet i visse områder af verden, eller med bestemte sygdomme, afvises som donorer, og deres blod er aldrig trukket. Når en donor er godkendt, bliver blodet tegnet med engangsbrug engangsnåle, slanger og indsamling poser. Før brug, bliver blodet screenes for hepatitis B, hepatitis C, HIV, syfilis, humane T-lymfotroft vira, Chagas sygdom og West Nile virus.

Hvis du skal opereres, kan du overveje at donere blod til dig selv. Dette kaldes en autolog bloddonation og betyder, at du har blod tegnet til eget brug senere. Der er flere fordele ved at en autolog bloddonation:

  • Du behøver ikke at bekymre sig, at donorblod vil matche din.

  • Det er meget usandsynligt, at du har en allergisk reaktion til blodet.

  • Hvis du er en sjælden blodtype, behøver du ikke at bekymre dig, at der ikke kan være nok blod i blodbanken for dig.

  • Du undgår risikoen for at pådrage eventuelle smitsomme sygdomme.