Tusgen

Hjertesygdom

Hvad er hjertesygdom?

Hjertesygdom eller kardiovaskulær sygdom, er en generel betegnelse for en lang række sygdomme, lidelser og sygdomme, der påvirker hjertemusklen, blodkar, hjerteklapper og hjerteslag. Hjertesygdom er den største årsag til dødsfald i Europa. Læs mere om hjertesygdomme ›

Hvem får hjertesygdom?

Når alt er rigtigt, at hjertet er en fintunet instrument. Men mange ting kan gå galt i og omkring hjertet. Der er sygdomme, der sætter arterierne, der forsyner hjertet, ventiler mellem kamrene, det elektriske system, og styrken af ​​musklen i fare. En person kan have en genetisk disposition for hjertesygdom, andre medicinske sygdomme, og en dårlig livsstil, der sætter deres hjerte i fare. Men hvordan kan du vide, hvis du er i fare?

Lær mere om hvem der får hjertesygdom ›

Hvad sker der i koronar hjertesygdom?

Koronar hjertesygdom er den hyppigste dødsårsag i Europa. Blodkar, der bringer næring og ilt til hjertemusklen kan blive indsnævret eller blokeret med fedtsyrer plak eller blodpropper. Sultende hjertet af blod forårsager væv til at dø, og dette skader på hjertet er grunden til, at du kan have et hjerteanfald.

Læs mere om koronar hjertesygdom ›

Mild og massive hjerteanfald: hvad er forskellen?

Man hører ofte folk, der henviser til et hjerteanfald ved sin sværhedsgrad. Uanset om det er en mild hjerteanfald eller en massiv én, et hjerteanfald er altid alvorlig. Navngivningen kommer fra omfanget af hjertemusklen skader.

Få flere oplysninger om forskellen mellem en mild og massivt hjerteanfald ›

Hjertesygdomme og diabetes: Hvad er forbindelsen?

Sammenhængen mellem diabetes og hjertesygdomme er kompleks, men det er klart, at de to er sammen. Vi ved det, fordi mennesker med type 1 og type 2-diabetes har en meget højere risiko for hjerteanfald end folk uden sygdommen. Hvis du har diabetes, den kritiske brik er at forvalte ukontrollerede blodsukkerniveauet og reducere din risiko.

Lær mere om sammenhængen mellem diabetes og hjertesygdomme ›

Førstehjælp for et hjerteanfald: hvad skal du gøre?

Hvis nogen har et hjerteanfald, er det afgørende, at de får lægehjælp straks så livreddende foranstaltninger kan begynde så hurtigt som muligt. Med ingen tid at spilde, hvad skal du så gøre? Der er et par gode handlinger, du kan tage til i høj grad sænke risikoen for alvorlige skader på hjertet eller endog dødsfald.

Lær mere om førstehjælp til en person har et hjerteanfald ›