Tusgen

Forståelse fedt og kolesterol

For meget kolesterol i blodet kan føre til blokerede arterier. Dette kan forårsage problemer, såsom hjerteanfald og slagtilfælde. En af de bedste måder at håndtere hjerte og blodkar sygdom er at sænke dit kolesterol i blodet. Planlægning måltider, der er lavt indhold af mættet fedt og kolesterol hjælper med at reducere niveauet af kolesterol i blodet. Nedenfor spiser tips til at hjælpe med at sænke dit kolesteroltal.

Spis mindre fedt

Et sundt mål er at have mindre end 30% af dine daglige kalorier kommer fra fedt. I stedet for fedt, spise mere frugt, korn og grøntsager. Dette hjælper også styre din vægt, og kan endda reducere din risiko for visse kræftformer. Der findes forskellige typer af fedtstoffer i fødevarer. Fedt kan være mættet, umættet eller transfedtsyrer. De bedste fedtstoffer vælger er umættede fedtstoffer. Men fedt er høj i kalorier, så spiser selv umættede fedtstoffer sparsomt.

Limit højt indhold af mættet fedt fødevarer

Mættet fedt kommer fra dyr og visse planter (såsom kokosnød og palme). Spiser for meget mættet fedt kan hæve din kolesterolindholdet i blodet og gøre dine arterie problemer værre. Dit mål er at spise mindre mættet fedt. Nedenfor er nogle eksempler på fødevarer, der indeholder masser af mættet fedt:

 • Fedt kød (lam, skinke, oksekød)

 • Mange kager, kager, småkager og slik

 • Fløde, is, creme fraiche, ost og smør, og fødevarer fremstillet med dem

 • Saucer lavet med smør eller fløde

 • Salatdressinger med mættet fedt

 • Fødevarer, der indeholder palmeolie eller kokosolie

Vælg umættede fedtstoffer

Umættede fedtstoffer er normalt flydende ved stuetemperatur. De er bedre valg for dit hjerte end mættet fedt. Der er to typer af umættede fedtstoffer: flerumættet fedt og enkeltumættet fedt. Til formål at erstatte mættet fedt med flerumættede eller enkeltumættet fedt.

 • Flerumættede fedtstoffer findes i majsolie, tidselolie, solsikkeolie, og andre vegetabilske olier.

 • Enkeltumættet fedt findes i olivenolie, rapsolie og jordnøddeolie. Nogle margariner og opslag er nu lavet med disse olier, også. Af alle fedtstoffer, enkeltumættet fedt er de mindst skadelige for dit hjerte.

Undgå transfedtsyrer

Ligesom mættet fedt er transfedtsyrer været knyttet til hjertesygdomme. Selv en lille mængde kan skade dit helbred. Transfedtsyrer findes i flydende olier, der er blevet ændret til at være fast ved stuetemperatur. Margarine, som ofte er fremstillet af vegetabilsk olie, er et eksempel. Vegetabilsk afkortning er en anden. Transfedtsyrer findes ofte i emballerede varer. Tjek ingredienser til ordene "hærdet" eller "delvis hydrogenerede". De betyder de fødevarer indeholder transfedt.

Spis mindre kolesterol

Spise fødevarer, der indeholder kolesterol kan også hæve dit kolesterol i blodet. Prøv at spise mindre end 300 mg kolesterol om dagen. Fødevareetiketterne kan fortælle dig, hvor meget kolesterol er i de fødevarer, du spiser.

Limit højt kolesterol fødevarer

Du kan ikke se kolesterol. Du kan kontrollere fødevarer etiketter for at se, om der er optaget kolesteroltal. Undgå eller begrænse disse højt kolesterol fødevarer:

 • Lever og andet indmad

 • Fede rødt kød

 • Bacon og pølser

 • Æggeblommer (æggehvider er okay)

 • Rejer

Hvad triglycerider?

Triglycerider er en type fedt i blodet. Ligesom kolesterol, kan høje niveauer af triglycerider føre til blokerede arterier. For meget sukker og visse kulhydrater i din kost kan øge triglycerid i blodet. Din læge eller ernæringsekspert kan råde dig til at undgå alkohol og at skære ned på fødevarer, der er højt indhold af sukker og fedt, især hvis du har diabetes.