Tusgen

Fakta om human papillomavirus (HPV)

Det humane papillomavirus (HPV) er en gruppe af mere end 100 former for virus. Disse virus kan forårsage vorter, såsom kønsvorter. HPV er den mest almindelige seksuelt overførte sygdomme i Europa. Også kaldet papillomer, kønsvorter er noncancerous tumorer, der kan dukke op i eller på kønsorganerne. Der er mere end 30 typer af genitale HPV. At skelne mellem de forskellige typer af HPV, som hver har et nummer, såsom HPV-16. Nogle af disse er blevet knyttet til forskellige former for kræft, herunder livmoderhalskræft, penis, anal, vaginal, vulva og oral cancer.

Hvad er symptomerne af HPV?

De mest synlige symptomer af HPV er kønsvorter. Disse kan findes på penis og omkring anus hos mænd. Hos kvinder, de er fundet på vulva, omkring anus, inde i skeden og på livmoderhalsen. I nogle tilfælde kan vorter vises i munden. HPV vorter er normalt kødfarvet og har en cauliflowerlike udseende. De behøver ikke ofte forårsager smerte, men kan forårsage kløe. Vorter inde i skeden eller livmoderhalsen er ikke synlige og må ikke forårsage nogen symptomer.

Hvordan er HPV overføres?

Selvom genital HPV kan spredes via hud-mod-hud kontakt, er det normalt overføres via vaginal, oral eller analt samleje med en person, der har virus. Fordi vorter kan ikke altid være til stede eller synlig, er det umuligt at sige bare ved at kigge hvis en person har genital HPV. Desuden kan folk ikke ved, de har HPV, fordi de måske ikke har symptomer.

Hvordan er HPV forebygges?

En person, der bliver seksuelt aktive i en ung alder, eller har sex med mange partnere har en større risiko for at få HPV-infektion. At have sex med en person, der har haft mange partnere i fortiden kan også øge risikoen for HPV. Det er derfor, det er vigtigt for seksuelle partnere for at diskutere deres seksuelle historie og eventuelle seksuelt overførte sygdomme, de måtte have eller har haft. Der er ingen garanti for beskyttelse mod at få genital HPVs for folk, der er seksuelt aktive, fordi hud-mod-hud kontakt med en inficeret person kan sprede det. Bruge kondom under samleje forhindrer ikke HPV-infektion, selv om kondomer kan forhindre andre seksuelt overførte sygdomme, såsom HIV.

Hvordan er HPV diagnosen?

En læge ofte diagnoser HPV hos mænd, når han eller hun ser vorter på overfladen af ​​penis. En mand kan også vide, at han er bærer af virus, hvis en kvindelig partner er diagnosticeret med det. Det er ofte vanskeligt at diagnosticere HPV kvinder, fordi det er svært at opdage, eller føler for vorter inde i skeden eller livmoderhalsen. Det er vigtigt for kvinder, der er ældre end 18 år eller der er seksuelt aktive til at have en pelvic eksamen og celleprøve hvert år. Hvis der findes noget unormalt i en Pap-test, vil lægen sandsynligvis anbefale en kolposkopi. Dette er en test, hvor lægen bruger en tændt forstørrelsesglas værktøj kaldet en colposcope at se på vagina og livmoderhalsen. Lægen kan også anbefale en biopsi, hvor han eller hun fjerner en lille vævsprøve. Derefter en patolog undersøger det. Disse test kan hjælpe med at afgøre, om personen har HPV, og hvilken type af HPV-infektion, de har. HPV-test kan påvise infektion hos kvinder. Det kan anvendes alene i kvinder, der har milde Pap-abnormaliteter, eller i kombination med Pap-test for kvinder ældre end 30 år.

Hvordan er HPV behandles?

Der er ingen kur mod HPV. Men infektionen undertiden går væk af sig selv. I andre tilfælde kan lægerne behandle HPV så vorter gå væk. Men vorter kan komme tilbage, selv efter behandlingen. Der er flere måder at behandle kønsvorter. Lægerne kan fjerne vorter ved frysning dem eller ved at ødelægge dem med intens laserlys. De kan også fjerne dem gennem kirurgi. Derudover er der cremer, der kan anvendes til at ødelægge vorter. Nogle af disse cremer skal anvendes af en læge, mens andre er sikker til brug i hjemmet. Forskere er på udkig efter mere effektive måder at behandle HPV.

Hvilke kræftformer er knyttet til HPV-infektion?

HPV-infektion menes at være en væsentlig årsag til livmoderhalskræft. Der er visse typer af HPV, herunder HPV-16, HPV-18, HPV-31 og HPV-45, der øger en kvindes risiko for livmoderhalskræft. HPV har været knyttet til vaginal og vulva cancer, også. Desuden kan HPV knyttes til anal cancer og penis cancer hos mænd. Det har været forbundet med kræft i mundhulen hos både mænd og kvinder. Nogle typer af HPV er mindre tilbøjelige til at blive til kræft. Disse omfatter HPV-6 og HPV-11.

Nye vacciner

En af de vacciner, Gardasil blev godkendt af FDA i 2006 og kan beskytte kvinder mod HPV-infektioner. Det beskytter mod fire typer af HPV-virus, herunder de to vira, der forårsager 90 procent af kønsvorter. Der er nye beviser, at Gardasil kan også hjælpe med at beskytte mod ændringer, der kan føre til vaginal, vulva og anal cancer.

Cervarix den anden HPV-vaccine i brug i dag. Det blev godkendt af FDA i 2009 og også beskytter kvinder fra HPV-infektioner. Det beskytter mod de to typer af HPV-virus, der forårsager de fleste tilfælde af livmoderhalskræft.

De HPV-vacciner kan kun bruges til at forhindre HPV-infektion, før en abnorm Pap-test udvikler sig.

Begge vacciner administreres som en serie på tre injektioner over en seks måneders periode. For vacciner til at være effektiv, skal den ene af dem gives før piger / kvinder bliver seksuelt aktive, eller er udsat for HPV. Hverken vaccine behandler eksisterende HPV-infektioner.

Ifølge CDC, er disse vacciner anbefales til 11 - og 12-årige piger. Vaccinerne kan også gives til piger og kvinder i alderen 13 til 26, der ikke får vaccinen, da de var yngre, eller som ikke fuldføre vaccinationsprogrammet. Gardasil kan også gives til drenge og kan startes under en af ​​deres pre-teen checkups.