Tusgen

HPV og kønsvorter oversigt

Kønsvorter forårsaget af human papillomavirus (HPV), den virus, der forårsager også almindelige hud vorter. Nogle former for HPV forårsager livmoderhalskræft.

Det humane papillomavirus (HPV) er en af ​​de mest almindelige seksuelt overførte sygdomme i Europa med mere end 20 millioner mennesker i øjeblikket smittet. HPV er mest almindelig hos kvinder og mænd i deres sene teenageår og tidlige 20'ere. Ved alderen 50, vil mindst 80 procent af kvinderne har været udsat for HPV-infektion.

Transmission

HPV overføres som regel gennem vaginal, oral eller analt samleje med en person, der har virus. Det kan også overføres ved kontakt, der ikke indebærer gennemtrængning af anus eller vagina. Fordi vorter kan ikke altid være til stede eller synlig, er det umuligt at sige bare ved at kigge hvis en person har genital HPV. Desuden kan en person ikke ved, at han eller hun har HPV, fordi der kan være nogen symptomer.

Diagnose

Hos mænd er HPV ofte diagnosticeret, når vorter ses på penis overflade. HPV er ofte sværere at diagnosticere hos kvinder, fordi det er svært at opdage eller føle for vorter inde i skeden eller på livmoderhalsen. Det er vigtigt for kvinder, der er seksuelt aktive til at have regelmæssige bækken eksamener og Pap-tests.

Hvis en kvinde yngre end 30 år har en abnorm Pap-test, kan hun have en test for at afgøre, om hun har en af ​​de HPV-stammer, der kan forårsage kræft. Resultaterne af denne test og Pap test kan hjælpe med at afgøre, om yderligere tests såsom kolposkopi (undersøgelse af livmoderhalsen ved hjælp af et instrument, der forstørrer cellerne i livmoderhalsen) og cervikal biopsi er nødvendige.

Gardasil vaccine

I 2006 den amerikanske Food and Drug Administration godkendt den første vaccine til at forebygge infektion med HPV. Vaccinen, Gardasil, beskytter mod HPV-16 og HPV-18, som forårsager omkring 70 procent af livmoderhalskræft, og mod HPV-6 og HPV-11, som forårsager omkring 90 procent af kønsvorter. Vaccinen beskytter ikke mod HPV-31 eller HPV-45, som også kan forårsage livmoderhalskræft.

Vaccinen kan ikke beskytte mod alle stammer af HPV, der forårsager kræft. Selvom HPV-infektion er den vigtigste risikofaktor for livmoderhalskræft, de fleste kvinder, der er blevet smittet med HPV ikke få livmoderhalskræft, og behandling af kønsvorter kan være alt, der er nødvendigt.

Behandling

I de fleste tilfælde vil kroppens immunsystem eliminere virus inden for to år efter infektion. Hvis immunforsvaret ikke kan fjerne virus, er der i øjeblikket ingen medicin eller behandlinger, der kan fjerne den permanent. Vorter kan behandles ved at anvende en creme, frysning dem, ved hjælp af en laser eller fjerne dem kirurgisk. Behandlingen skal ordineres af din læge, skal du ikke bruge over-the-counter behandlinger er bestemt til andre former for vorter. Fordi vorter kan vende tilbage, se din læge regelmæssigt for eftersyn. Kvinder med HPV-infektioner bør få regelmæssige Pap-tests med hyppige mellemrum.

Nedsættelse af risikoen

En person, der bliver seksuelt aktive i en ung alder og / eller har sex med mange partnere har en større risiko for at få HPV-infektion. At have sex med en person, der har haft mange partnere øger også risikoen. Det er vigtigt for seksuelle partnere for at diskutere deres seksuelle historie og eventuelle seksuelt overførte sygdomme, de måtte have eller har haft. At se en læge for regelmæssige eftersyn, hvis du er seksuelt aktiv, kan hjælpe dig med at få behandling for HPV tidligt, da det er nemmere at behandle.

Den bedste måde at reducere risikoen er at få vaccineret mod HPV. Det er også vigtigt at bruge kondom, når man har sex. Latex og polyurethan kondomer beskytter mod seksuelt overførte sygdomme, såsom kønsvorter ved at danne en barriere, der holder væske fra overførsel til den anden person. Kondomer skal være på plads fra begyndelsen til slutningen af ​​enhver form for samleje, og en ny skal bruges, hver gang du har sex.