Tusgen

Hudkræft oversigt

Hudkræft er en sygdom, hvor maligne eller kræft, celler danner i væv af huden.

Solarier og soler sig i solen kan gøre du hud ser godt ud-men disse aktiviteter øger risikoen for hudkræft. Staying ud af solen, beskyttende tøj og solcreme er de bedste metoder til at forebygge hudkræft.

Tre typer af hudkræft

Der findes tre hovedtyper af hudkræft: basalcellekræft, pladecellekræft og modermærkekræft.

Basalcellekræft tegner sig for cirka 80 procent af alle hudkræft. Denne meget behandles kræft starter i epidermis (det øverste lag af huden) og vokser meget langsomt. Basalcellekræft vises normalt som en lille, skinnende bule eller knude på huden. Det påvirker især de områder, der udsættes for solen, såsom hoved, hals, hænder og ansigt. Det almindeligvis opstår blandt folk med lyse øjne, hår og teint.

Pladecellekræft tegner sig for omkring 20 procent af alle tilfælde. Selv om mere aggressiv end basalcellekræft, denne kræft er meget behandles. Pladecellekræft kan fremstå som knuder eller rød, skællende pletter på huden. Det kan findes på ansigt, ører, læber og mund. Men det kan sprede sig til andre dele af kroppen. Denne type hudkræft er normalt findes i fair-flået mennesker.

Malignt melanom tegner sig for en lille procentdel af alle hudkræft, men det forårsager flest hudkræft dødsfald. Malignt melanom starter i melanocytter, som er celler, der producerer pigment i huden. Maligne melanomer begynder normalt som en muldvarp, der derefter bliver kræft. Denne kræft kan sprede sig hurtigt. Det påvirker folk med alle hudtyper men oftest vises på fair-flået mænd og kvinder.

Forebyggelse

For at forhindre hudkræft, er det vigtigt at undersøge huden på en regelmæssig basis. Bliv fortrolig med muldvarpe og andre hudsygdomme til bedre at kunne identificere ændringer. Finde mistænkelige modermærker eller hudkræft tidligt er nøglen til at behandle hudkræft med succes. En hud selv-eksamen er normalt det første skridt i at opdage hudkræft.

Visse modermærker er i højere risiko for at ændre i malignt melanom. Muldvarpe, der er til stede ved fødslen og atypiske modermærker har en større chance for at blive ondartede. Erkender ændringer i modermærker er afgørende i forbindelse med afsløring malignt melanom på sin tidligste fase. Melanomer varierer meget i udseende. Altid konsultere din læge for en diagnose.

Hudkræft er mere almindelig i fair-flået mennesker - især dem med blond eller rødt hår, som har lyse øjne. Hudkræft er sjælden hos børn. Men ingen er sikker fra hudkræft. Andre risikofaktorer omfatter: familie historie melanom, mængde tid brugt ubeskyttet i solen, tidlige barndom solforbrændinger, mange fregner, mange almindelige modermærker (mere end 50), og dysplastic NEVI (usædvanlige godartede modermærker, der kan ligne melanom).

Behandling

Der er flere typer af behandlinger for hudkræft, herunder kirurgi, laser kirurgi, strålebehandling, immunterapi og kemoterapi. Immunterapi er en kompleks form for behandling, der omfatter forskellige metoder til at øge kroppens immunsystem, hjælpe den til at bremse væksten af ​​kræft.

Du kan forebygge hudkræft ved at følge disse trin:

  • Bær beskyttelsestøj, herunder en hat med en fire-tommer randen og solbriller.

  • Påfør solcreme over hele kroppen og undgå middagssolen 10:00 til 04:00

  • Regelmæssigt bruger en bredspektret solcreme med en SPF 15 eller højere, selv på overskyede dage.