Tusgen

Fakta om forhøjet blodtryk (hypertension)

Hvad er det?

Blodtrykket har to komponenter:

  • Systolisk tryk, jo højere tal, repræsenterer trykket hjertet genererer at pumpe blod til resten af kroppen.

  • Diastoliske tryk, det lavere antal, henviser til trykket i blodkarrene mellem hjerteslag.

Normalt systoliske blodtryk stiger, når vi bliver ældre. Men efter 60 år, diastolisk tryk normalt begynder at falde på grund af kroppens blodkar stivne.

Blodtrykket måles i millimeter kviksølv (mmHg). Normalt blodtryk er defineret som et systolisk tryk på mindre end 120 og et diastolisk tryk på mindre end 80 år. Mennesker med et systolisk blodtryk mellem 120 og 139 eller et diastolisk blodtryk mellem 80 og 89 siges at have prehypertension. Højt blodtryk eller hypertension, er opdelt i to faser:

  • Etape 1 hypertension - Systolisk blodtryk mellem 140 og 159 og / eller diastolisk blodtryk mellem 90 og 99

  • Etape 2 hypertension - Systolisk blodtryk større end 160 og / eller distolic blodtryk over 100.

Højt blodtryk kan forårsage skader på mange organer, herunder hjerne, øjne, hjerte og nyrer, samt arterierne i hele kroppen. Hvis du har forhøjet blodtryk, som ikke er blevet diagnosticeret, eller som ikke bliver behandlet tilstrækkeligt, du er i større risiko for at få et hjerteanfald, slagtilfælde og nyresvigt.

Symptomer

Generelt betyder højt blodtryk ikke direkte forårsage symptomer. Når blodtrykket er meget højt, kan det medføre symptomer såsom hovedpine, svimmelhed, træthed og ringen for ørerne. Men det ofte forårsager ingen symptomer.

Diagnose

Da diagnosen forhøjet blodtryk afhænger af blodtryk, er det vigtigt at blive målt blodtryk omhyggeligt. Undgå anstrengende motion, rygning, spisning og drikke koffeinholdige drikkevarer (kaffe, te, cola) i mindst en time før du har dit blodtryk taget. Du skal sidde i mindst fem minutter før aflæsning, og du bør ikke tale, mens dit blodtryk bliver målt. To målinger skal registreres og gennemsnit. Hvis dit blodtryk er højt, skal din læge undersøge dine øjne, hjerte og nervesystem (for at lede efter hjerneskade). Hvis din undersøgelse ikke viser tegn på mangeårige hypertension, vil din læge har du vender tilbage til kontoret mindst to gange for at få dit blodtryk kontrolleres før diagnosticere dig med hypertension. En enkelt høj læsning kan ske for enhver.

Når du er diagnosticeret med hypertension, vil andre tests gøres for at se, om det høje blodtryk har forårsaget organskader. Disse tests kan omfatte blodprøver for at kontrollere nyrefunktion samt et elektrokardiogram (EKG) for at lede efter fortykkelse af hjertemusklen, nedsat blodgennemstrømning til dit hjerte eller uregelmæssig hjerterytme.

Prehypertension, oplæsninger over 120/80, men under 140/90 om tre separate lejligheder, er ikke en sygdom. Det betyder, at du har større risiko end gennemsnittet for at udvikle forhøjet blodtryk.

Forebyggelse

For at forebygge forhøjet blodtryk, skal du:

  • Få regelmæssig aerob motion

  • Begræns dit indtag af salt og alkoholholdige drikkevarer

  • Spis en kost rig på frugt og grøntsager og lavt indhold af mættet fedt

  • Undgå rygning

  • Opretholde en ønskelig kropsvægt.

Det er vigtigt at forsøge at ændre alle de risikofaktorer for koronararteriesygdom, der er under din kontrol. Ud over de ovennævnte tiltag, skal du:

Der er en reel mulighed, at du kan helbrede din højt blodtryk bare med livsstilsændringer, og vil ikke kræve blodtrykssænkende medicin.

Behandling

Læger og folk med højt blodtryk normalt foretrækker at styre det med livsstilsændringer, men nogle gange medicin er nødvendig for at give tilstrækkelig kontrol. Antihypertensiv medicin omfatter diuretika, beta-blokkere, ACE-hæmmere, angiotensin-receptor-blokkere, calciumantagonister og alfa-blokkere. Læger har en tendens til at være mere aggressive i at bruge medicin i mennesker med diabetes, nyresygdom eller hjerteproblemer, fordi disse mennesker er i ekstra risiko for at udvikle problemer fra højt blodtryk.

Hvornår skal kalde en professionel

Voksne bør have målt deres blodtryk mindst hvert år. Hvis dit blodtryk er højere end 120/80 mmHg, planlægge regelmæssige aftaler med din læge for at få dit blodtryk kontrolleres, og at få råd om at ændre din livsstil for at forebygge problemer i fremtiden.

Prognose

Prognosen for forhøjet blodtryk afhænger af, hvor længe du har haft det, hvor alvorlig den er, og hvis du har andre sygdomme, såsom diabetes, der øger risikoen for sygdom i hjerte, hjerne, øjne og nyrer. Når højt blodtryk er tilstrækkeligt behandlet, prognosen er meget bedre. Husk, at højt blodtryk kan føre til en dårlig prognose, selvom du ikke har symptomer, og at begge ændringer og medicin livsstilsændringer kan styre dit blodtryk og i høj grad forbedre din prognose.