Tusgen

Forhøjet blodtryk kan skade nyrerne

De fleste mennesker ved, at højt blodtryk sætter dig i større risiko for hjerteanfald og slagtilfælde. Men du kan blive overrasket over at erfare, at højt blodtryk også kan skade nyrerne.

Højt blodtryk (140/90), også kaldet hypertension, er den anden hyppigste årsag til nyresygdom i Europa efter diabetes. Hverken højt blodtryk eller nyresygdom har normalt symptomer. Den bedste måde at beskytte din nyrer er at få dit blodtryk kontrolleres jævnligt.

Irreversible virkninger

Højt blodtryk kan beskadige de små blodkar i dette filter affald nyrerne ud af blodet. Dette påvirker nyrerne evne til at fungere og forårsager affald at opbygge. Skaden opstår som regel langsomt over mange år, og må ikke forårsage nogen symptomer i starten, siger National Heart, Lung, og Blood Institute (NHBLI). Ofte den eneste måde at finde ud af, om nyrerne er blevet beskadiget, er med den ene af to prøver: en urin-test eller en blodprøve.

Når nyrerne er blevet beskadiget, de normalt ikke komme sig. Hvis nyrerne ikke helt, de eneste muligheder er dialyse eller en nyretransplantation. NHLBI siger, at højt blodtryk forårsager mere end 25.000 nye tilfælde af nyresvigt, eller end-stage nyresygdom, hvert år. Hvis nyresygdom er fanget i de tidlige stadier, er det dog muligt at tage skridt til at hjælpe nyrerne funktion for så længe som muligt. En af de vigtigste måder at bevare nyrefunktionen er ved at kontrollere blodtrykket. NHLBI anser folk med diabetes eller kronisk nyresygdom, der har et blodtryk på 130/80 mm Hg som hypertensive.

Hold trykket ned

Alle mennesker med forhøjet blodtryk er i risiko for nyresygdom, men afrikanske folk er seks gange mere tilbøjelige end hvide til at udvikle nyresygdom som følge af hypertension. Mennesker med diabetes og dem, der har en historie af nyresygdom i deres familie er også på et højere risiko for nyresvigt.

Mange mennesker kan holde deres blodtryk under kontrol ved at foretage livsstilsændringer. Disse ændringer omfatter opretholde en sund vægt, begrænsning daglige natrium indtag, motion, og begrænse alkohol og koffein forbrug. For andre, er ikke nok til at reducere blodtrykket niveauer livsstilsændringer. Det kan være nødvendigt at tage medicin for at opnå dette.