Tusgen

Barnløshed oversigt

Barnløshed betyder, at et par ikke er i stand til at blive gravid eller blive gravid efter mindst et år med at forsøge.

Selv undfange et barn kan synes enkel og naturlig, vores krops processer er ganske kompliceret. At blive gravid afhænger af mange faktorer, herunder produktion af sunde sædceller fra manden og sunde æg fra kvinden, og frigivelse af et sundt æg (ægløsning) af kvinden. Det afhænger også af en sund foring i livmoderen, en vellykket befrugtning af ægget, og korrekt implantation af det befrugtede æg i livmoderen. Hvis blot én af disse trin går galt, kan infertilitet medføre.

Hvis du oplever infertilitet problemer, er du ikke alene. Mange par har svært ved at blive gravid, og af mange grunde. Mænd og kvinder er lige så tilbøjelige til at have problemer, der forårsager infertilitet.

Faktorer, der påvirker fertiliteten hos kvinder

For en kvinde, kan udfordringer omfatter hormonelle problemer, infektion eller sjældne genetiske abnormiteter. En anden faktor er endometriose, en sygdom, hvor væv foring livmoderen udvikler uden for livmoderen. Dette kan forårsage arvæv til at danne og påvirke forplantningsevnen organfunktion.

Et andet fælles problem er blokering af æggelederne, hvilket forhindrer sperm og æg fra mødet. Nogle gange kan en kvindes immunsystem interfererer med normal ægløsning, befrugtning eller implantation af et befrugtet æg. Kvinder kan også udvikle antistoffer mod sæd, der angriber og ødelægger sperm eller forstyrre normal befrugtning.

Faktorer, der påvirker fertiliteten hos mænd

Faktorer, der påvirker en mands frugtbarhed omfatter lav eller fraværende sædproduktion, unormal sperm funktion, hormonelle forstyrrelser og sjældne genetiske abnormiteter. Livsstil er en anden faktor. Rekreative stofbrug, kraftig brug af alkohol, rygning og visse medikamenter kan påvirke sædkvaliteten og funktion. En mand kan også have antistoffer mod at angribe og ødelægge sæd. Et andet fælles infertilitet faktor er varikocele, udvidelse af venerne i pungen. Denne sygdom er normalt behandles og reversibel med kirurgi.

Hvornår skal se din læge

Når en kvinde er stadig ikke gravid efter et års ubeskyttet samleje-eller efter seks måneder hos kvinder ældre end 35, eller hvis der er kendte problemer, der forårsager infertilitet, anbefales en medicinsk vurdering af både manden og kvinden.

Prøver og eksaminer

En fødselslæge / gynækolog eller reproduktive endokrinolog vil gennemgå begge parters medicinske og seksuelle historier at vurdere mulige fysiske årsager til barnløshed, og hvis samleje er blevet behørigt timet. Kvinden kan have en fuldstændig fysisk eksamen, herunder en Pap-test, og hendes ægløsning og hormon funktion kan evalueres. Hun kan have en ultralyd til at vise nogen unormale sygdomme, såsom cyster eller fibromer (godartede tumorer i livmoderen) æggestokkene.

En mand kan undergå en sæd analyse for at vurdere sædkvalitet, motilitet, form og mængde, foruden mandlige hormon test. Mænd kan blive henvist til en urolog for yderligere evaluering.

Behandling

For nogle par, er årsagen til barnløshed aldrig fundet. Hvis årsagen er fastlagt, kan en specialist hjælpe dig med at fastlægge den bedste behandlingsforløb. Behandling for barnløshed er fastsat ud fra din alder, generelle sundhed og medicinsk historie, omfanget og årsagen til sygdommen, og dine præferencer.

De fleste infertilitet tilfælde behandles med konventionelle behandlingsformer såsom medicin eller kirurgisk reparation af reproduktive abnormiteter. Afhængigt af årsagen, er der mange muligheder for en infertile par, herunder procedurer for insemination, laboratorie befrugtning, sperm injektioner, donoræg, og meget mere. Du vil arbejde med din læge for at bestemme den bedste løsning for dig.