Tusgen

Kolesterol

Kolesterol fakta

Kolesterol og andre fedtstoffer transporteres i din blodbanen i form af sfæriske partikler kaldet lipoproteiner. De to mest almindeligt kendte lipoproteiner er low-density lipoprotein (LDL) og high-density lipoprotein (HDL). Læs mere om kolesterol ›

Symptomer på højt kolesteroltal

Højt kolesteroltal ikke forårsage symptomer, så mange mennesker er uvidende om, at deres kolesteroltal er for højt, indtil den har forårsaget symptomer på hjerte-kar-sygdom. Det er derfor, det er vigtigt at finde ud af, hvad dit kolesteroltal er. Hvis dit niveau er højt, kan du tage skridt til at reducere det, og dermed reducere din risiko for at udvikle CVD, eller for at dø af et hjerteanfald, hvis du allerede har en hjertesygdom.

Holde dit kolesteroltal inden sunde grænser er vigtigt for dig, uanset hvad din alder eller køn spørgsmål, uanset om du har CVD eller ej. Alle 20 år og ældre skal have en kolesterol i blodet test mindst en gang hvert femte år. Den mest præcise test er den "lipoprotein-profil", som er udført efter faste.

Lær mere om dit kolesteroltal ›

Behandling af forhøjet kolesterol

Lave sunde livsstilsændringer alene er nok til at hjælpe nogle mennesker nå kolesterol mål, ordineret af deres læge. Andre har imidlertid brug for, for at tage et kolesterolsænkende medicin, så godt.

Lær mere om behandling af højt kolesteroltal ›

At leve med højt kolesteroltal

Vi har alle hørt advarslen: Selvom de smager rigtig godt, gå let på cheeseburgers, pølse, stegte fødevarer, kager og is. Disse fødevarer er højt indhold af mættet fedt, hvilket kan øge dit blod kolesterol til et farligt niveau. Men hvad med de gode nyheder? Hvilke fødevarer er godt for dit kolesteroltal - og sundt for dit hjerte?

Lær mere om at leve med kolesterol ›