Tusgen

Fakta om fedt: hvad en sund kost bør indeholde

Surprise: Fedt er ikke alle dårlige. Du skal bare have at vide, hvordan man kan maksimere de sunde fedtstoffer og minimere de usunde fedtstoffer. Følgende fedt fakta og tips kan hjælpe dig med at forstå, hvordan fedt bør passe ind i din sunde spisevaner:

Skift din fedt mix

Fakta: Enkeltumættede fedtstoffer som rapsolie og olivenolie kan forbedre blod-kolesteroltal og mindske risikoen for hjertesygdomme.

Tip: Stedfortræder enkeltumættet fedt for mættet fedt og nogle flerumættet fedt i opskrifter og madplaner.

Trim din total fedt

Fakta: Det er vigtigt at spise nogle fedt, fordi hormoner og dit nervesystem er afhængige af det til at fungere ordentligt. Nogle fedtstoffer er sundere end andre. Enkeltumættet fedt, omega-3 fedtsyrer og flerumættede fedtstoffer er sundere end mættet fedt og transfedtsyrer.

Tip: Begræns fedtindtag til ikke mere end 20 til 35 procent af din samlede daglige kalorier.

Pas på transfedtsyrer

Fakta: Stick margarine, afkortning, forarbejdede kager, småkager og kiks, pommes frites og andre dybstegte fastfood tendens til at have masser af hydrogenerede transfedtsyrer, et mere risikobetonet type fedt.

Tip: Transfedtsyrer bør gøre op ikke mere end 1 procent af din samlede daglige kalorier. Skær ned på transfedtsyrer ved at spise færre forarbejdede snacks og dybstegte fastfood.

Fedtfri vs Kalorielette

Fakta: Bare fordi en fødevare er mærket "fedt-fri" eller "lavt fedtindhold" betyder ikke, det er godt for dig. Når en fødevare producent fjerner fedt, noget har at indtage sin plads. Normalt det er sukker. Fedtfri og fedtfattig mad kan have lige så mange kalorier som den almindelige version og forårsage vægtstigning, hvis du spiser for meget af dem.

Tip: En bedre fremgangsmåde er at have bare et par bidder af den ægte vare, og skub det til side.

Tips til at reducere dit fedt indtag

  • Forøg dit indtag af frugt, grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn.

  • Brug fedtfri salatdressing, mayonnaise og Miracle Whip. Hvis du ikke kan, eller ikke vil, tolerere smagen, prøv fedtfattige versioner af disse.

  • Springe smør eller margarine på din toast, bagt kartoffel, kogte gulerødder eller andre grøntsager.

  • Undgå kager, tærter, småkager, muffins og de fleste kommercielle snacks.

  • Reducer dit ost indtag eller skifte til fedtfattige varianter.

  • Vælg fedtfri eller fedtfattige mejeriprodukter, såsom skimme eller 1 procent mælk, nonfat yoghurt og fedtfattig hytteost. Undgå aromatiseret yoghurt, som de har tilsat sukker og en masse flere kalorier.

  • Fjern alle synlige fedt fra magert kød før tilberedning. Husk at vælge kød, der er relativt lavt indhold af mættet fedt: kylling, kalkun og fisk.

  • Køb fedtfattig eller fedtfri hotdogs, pølser og forarbejdet kød.

  • Undgå fastfood.

  • Når du er i tvivl om en fødevare, læse næringsdeklarationen. Hvis mere end 30 procent af de kalorier kommer fra fedt, springer den.