Tusgen

Kolesterol oversigt

Kolesterol er et voksagtigt stof, der findes i hele kroppen, der hjælper producere cellemembraner, hormoner og vitamin D.

Den kolesterol i blodet kommer fra to kilder: fødevarer, du spiser, og din lever.

Men din lever gør alle kolesterol din krop har brug for, så du behøver ikke at tage mere fra de fødevarer, du spiser.

Kolesterol og andre fedtstoffer transporteres i din blodbanen i form af sfæriske partikler kaldet lipoproteiner.

Typer af kolesterol

De to mest almindeligt kendte lipoproteiner er low-density lipoprotein (LDL) og lipoproteiner med høj densitet (HDL).

LDL er almindeligvis kaldes den "dårlige" kolesterol. Det er en type fedt i blodet, som indeholder de mest kolesterol. Den kan bidrage til dannelsen af ​​plakopbygning i arterierne, kaldet aterosklerose.

Du vil have din LDL at være lav. Hjælp til at sænke det, undgå fødevarer med højt indhold af mættet fedt, kolesterol, og overskydende kalorier. Dyrker regelmæssigt, prøv aerob motion som rask gang, cykling, eller lap svømning. Opretholde en sund vægt, og stoppe med at ryge, hvis du ryger.

HDL er kendt som det "gode" cholesterol. Det er en type fedt i blodet, som hjælper med at fjerne kolesterol fra blodet, forhindrer fede opbygning og dannelsen af ​​plak.

Du vil have din HDL at være så højt som muligt. Nogle mennesker kan hæve HDL ved at udøve i mindst 20 minutter tre gange om ugen, rygestop, undgå mættet fedt indtag, og faldende deres kropsvægt. For andre kan medicin være nødvendig. Fordi er kompliceret at hæve HDL, bør du arbejde med din læge om en terapeutisk plan.

Screening og test

En kolesterol screening er en samlet kig på, eller profilen af ​​de fedtstoffer i blodet. Det er vigtigt at have det, der kaldes en fuld lipid profil for at vise de faktiske niveauer af hver type fedt i blodet: LDL, HDL, triglycerider og andre. Tal med din læge om, hvor ofte du skal testes.

Test er vigtigt, fordi højt kolesteroltal er en væsentlig risikofaktor i hjertesygdomme og slagtilfælde. Sænke kolesterol i blodet gennem øget fysisk aktivitet, vægttab, rygestop, og ordentlig kost nedsætter denne risiko. Men kolesterol i blodet er meget specifikke for hver person. Af denne grund, en fuld lipid profil er en vigtig del af din sygehistorie og væsentlig information til din læge for at få.

Risikofaktorer

I nogle mennesker, der allerede har koronararteriesygdom og / eller som har et øget antal risikofaktorer for hjerte-kar-sygdom, kan en læge afgøre, at LDL kolesterol niveau bør holdes lavere end 130. Nylige undersøgelser har vist, at dem, der er i størst risiko for et hjerteanfald skal sænke deres LDL-kolesterol-niveau til mindre end 100, og at en LDL-kolesterol-niveau på 70 eller derunder, kan være optimalt for folk på allerhøjeste niveau af risiko.

Behandling

Behandling mod for højt kolesteroltal kan fokusere på at ændre dine risikofaktorer, såsom manglende motion og dårlige spisevaner. Mange mennesker også drage fordel af kolesterolsænkende medicin, som anvendes til at sænke lipider (fedt) i blodet, især LDL. Statiner er en gruppe af lipidsænkende medicin. Galdesyrekompleksdannere og nikotinsyre er to andre typer af medicin, der kan anvendes til at reducere kolesterol niveauer.