Tusgen

Statiner kan hjælpe med at forhindre blodpropper i benene

Lægemidler, der sænker kolesterol, kan også bidrage til at forebygge blodpropper i venerne, en undersøgelse antyder. Undersøgelsen omfattede 17.802 personer. Halvdelen blev randomiseret til at tage Crestor, et statin stof. De andre tog placebo (falske piller). Statiner reducerer LDL ("dårlige") kolesterol og inflammation. Folk i undersøgelsen ikke havde høj LDL. De havde høje niveauer af C-reaktivt protein (CRP) i blodet. Høje niveauer indikerer inflammation. Folk tog pillerne i to år. I den tid, 34 mennesker, der tager Crestor og 60 tager placebo, havde en blodprop i et ben vene. Disse blodpropper er langt mindre udbredt end hjerteanfald, men kan dræbe, hvis de rejser til lungerne. Forskerne præsenterede undersøgelsen på en konference. The New England Journal of Medicine offentliggjorde det online. The Associated Press skrev om det 30. marts.

Hvad er lægens reaktion?

Denne undersøgelse er meget interessant. Generelt tænker vi på statiner kolesterol-sænkende medicin. De bidrager til at forebygge hjerteanfald og slagtilfælde. Denne undersøgelse viste, at statiner bidraget til at forebygge blodpropper i de undersøgte patienter. Hjerteanfald og slagtilfælde påvirker arterier. Blodpropper påvirker venerne.

Forfatterne af undersøgelsen kigget på mere end 17.000 raske mennesker. De havde normal kolesterol, men høje niveauer af C-reaktivt protein (CRP) i blodet. CRP indikerer betændelse i kroppen.

Halvdelen af ​​deltagerne fik et statin. De andre fik placebo, falske piller, der så det samme.

Forskerne holdt styr på de mennesker, for næsten to år. De fandt, at mennesker, der tog statin var langt mindre tilbøjelige til at udvikle blodpropper i benene end mennesker, der tog placebo piller.

Interessant, var de ikke i stand til at vise, at lægemidlet forhindrede blodpropper udvikle sig i lungerne.

Disse resultater tyder på, at høj CRP kan indikere en større risiko for sygdom i venerne samt arterier. De viser også, at for nogle mennesker, kan statiner medvirke til at forebygge blodpropper samt deres andre påviste fordele.

Vær forsigtig. Må ikke haste til at starte en ny medicin endnu. Dette var en specielt designet undersøgte population. Resultaterne gælder måske ikke for andre.

Vi ved ikke endnu klart, hvorfor statiner faldt antallet af blodpropper. Forfatterne mener, at det er relateret til at sænke CRP. Flere undersøgelse vil blive behov for, før vi ved, hvad at anbefale til den almindelige befolkning. Flere undersøgelse vil også hjælpe os med at lære, hvis denne konstatering kun vedrører forsøgsmedicinen, eller hvis det ville være tilfældet for andre statiner som godt.

Hvilke ændringer kan jeg gøre nu?

Dyb venøs trombose er en blodprop, der forekommer hyppigst i benene.

Faktorer, der øger risikoen for disse blodpropper kan nævnes:

  • Kirurgi

  • At være ude af stand til at bevæge sig rundt, som i lange distancer flyrejser

  • Langsigtede medicinske sygdomme, herunder visse kræftformer

  • Visse lægemidler, herunder østrogen og fødselskontrol piller

  • Alder

  • Fedme

  • Rygning

  • Personlig eller familiær historie af blodpropper i benene

Hvis har en høj risiko for at udvikle en blodprop, så spørg din læge, hvor du måske være i stand til at reducere din risiko. Hvis du skal opereres, diskutere risikoen for blodpropper med din kirurg. Sørg for at du forstår de bedste måder at forebygge blodpropper.

Hvis du har et højt niveau af CRP, så du måske ønsker at drøfte mulige behandlinger med din læge. Husk også, at vægttab og motion er sundt for os alle og gå en lang vej at reducere CRP!

Hvad kan jeg forvente at se på fremtiden?

Dette er et varmt emne. Jeg tror, ​​vi kan forvente at se en masse af fremtidige studier. Jeg håber, de vil opdage, hvordan statiner kan bidrage til at forebygge blodpropper i benene. Vi er også nødt til at lære, som folk vil drage størst fordel af medicinske behandlinger for at forebygge blodpropper eller lavere CRP. Jeg vil være lige så interesseret i at lære så meget som jeg kan om de langsigtede sikkerhed og bivirkninger af disse lægemidler.