Tusgen

En kvindes guide til kræft screeninger

Du køre to miles hver anden dag og løfte vægte to gange om ugen. Du har forsøgt at spise mere frugt og grønt og mindre kød. Du ryger ikke. Når det kommer til dit helbred, du tal du har alt dækket. Men da var det sidste gang du så din læge til en sundheds-screening?

Forebyggende pleje screeninger er afgørende for alles sundhed. For kvinder, celleprøve, kliniske bryst eksamener og mammografi er vigtige værktøjer for tidlig påvisning af sygdom. Men mange kvinder ikke har disse tests. Der er mange grunde til dette: ingen tid, frygt for at finde noget, eller glemsomhed. Hvis du er bange for at få dårlige nyheder, så husk dette: Langt størstedelen af ​​screeningsundersøgelser kommer tilbage normal, og selv dem, der ikke ofte ikke betyde kræft er til stede. Disse screeninger kan hjælpe dig og din læge fangst kræft på et tidligt stadium, hvor det kan behandles med succes.

Helbredsundersøgelser er en investering i din fremtid. Her er en guide til screeninger, at den europæiske Cancer Society (ACS) og den europæiske kongres for Fødselslæger og Gynækologer siger hver kvinde i gennemsnit kræftrisiko behov for fortsat godt helbred. Disse anbefalinger er for den gennemsnitlige kvinde. Nogle kvinder med højere risiko kan være nødvendigt at blive screenet med en anden tidsplan på grund af en personlig eller familiær historie af kræft. Tal med din udbyder for at afgøre, hvad tidsplanen er bedst for dig.

Celleprøve

Celleprøve kan opdage forstadier til kræft ændringer i cellerne i livmoderhalsen, før de bliver kræft. De kan også opdage livmoderhalskræft i sin vorden, da det kan behandles lettest. Så få regelmæssige celleprøve giver dig en bedre chance for at forhindre kræft. Indimellem kan celleprøve også hjælpe med at opdage nogle kræft i livmoderen og andre dele af den kvindelige reproduktive system.

Hvordan er det udføres?

Under en celleprøve, vil lægen forsigtigt skrabe celler fra ydersiden af ​​livmoderhalsen, der forbinder livmoderen til vagina. Disse celler bliver sendt til et laboratorium til analyse. Hvis din læge fortæller dig, din celleprøve resultater er unormale, betyder det ikke nødvendigvis betyde, at du har kræft. Unormale celler kan indikere en infektion eller anden årsag, eller de kan signalere forstadier til kræft ændringer i dine celler. Hvis du har en unormal celleprøve, vil lægen gøre opfølgende tests for at fastslå årsagen.

Mange kvinder føler sig ubehageligt om at have en celleprøve. Hvis du er nervøs for at have en celleprøve, tale med din læge. Der kan være ting, han eller hun kan gøre for at gøre dig mere komfortabel.

Hvor ofte?

Ifølge den europæiske College of Obstetricians og Gynækologer, bør du have din baseline eller første celleprøve omkring tre år, efter at du først har sex (vaginalt samleje), eller når du har nået din 21 års fødselsdag. I første omgang bør du have en celleprøve hvert andet år, men hyppigheden af ​​testen kan ændre baseret på din sygehistorie og alder. Hvis dine resultater kommer tilbage normale tre eller flere gange i træk, kan din læge anbefale at have en celleprøve sjældnere.

Efter tre eller flere normale resultater ved eller efter alder 30, og afhængig af din risikofaktorer, kan din læge anbefale, at du har celleprøve hvert tredje år. Kvinder i alderen 65 eller 70 og ældre, der har haft tre eller flere normale Pap-tests og ingen unormale Pap-tests i de seneste 10 år og kvinder, der har haft en total hysterektomi, baseret på deres læges råd, kan vælge at stoppe livmoderhalskræft screening. Hvis du har gået gennem overgangsalderen, du stadig kan være nødvendigt at have celleprøve.

Kliniske bryst eksamener

En klinisk brystundersøgelse er en eksamen i brystet af en læge eller anden sundhedsprofessionel.

Det er vigtigt at vide, hvordan dine bryster normalt ser og føler. Måske ønsker du at tale med din læge om bryst selv eksamener. Hvis du føler eventuelle klumper eller bemærker eventuelle andre ændringer, skal du tale med din læge så hurtigt som muligt.

Hvordan er det udføres?

Lægen vil omhyggeligt føle bryster og under armene for klumper eller andet, der virker usædvanligt. Hvis der findes afvigelser, kan du bruge en mammografi.

Hvor ofte?

For kvinder 20 til 39, ACS anbefaler, at klinisk undersøgelse af brystet (CBE) være en del af en periodisk helbredsundersøgelse, helst mindst hvert tredje år. Asymptomatiske kvinder aldre 40 og ældre bør fortsætte med at modtage en CBE som en del af en periodisk helbredsundersøgelse, helst hvert år.

Mammografi

En mammografi er en røntgenundersøgelse af brystet. Det er en sikker og effektiv måde at opdage kræft tumorer og andre unormale bryst sygdomme. Mammografi kan lokalisere en tumor, før det kan mærkes og mens det er lettere at behandle.

Hvordan er det udføres?

Under en mammografi, en tekniker vil røntgenundersøgelse hvert bryst to gange, en gang fra oven og en gang fra siden. For at gøre dette, skal hvert bryst komprimeres mellem to flade plader, således at et præcist billede kan tages. Det kan være ubehageligt, men det varer kun et par sekunder. Det kan hjælpe at planlægge denne test for ugen efter din menstruation, når dine bryster er mindre mørt og klumpet. På dagen for mammografi, skal du ikke bruge deodoranter, cremer eller pulver. Disse produkter kan vise op på billedet.

Digital mammografi, som er godkendt af US Food and Drug Administration (FDA), optager røntgenbilleder i computer-kode og gemmer dem elektronisk i stedet for på røntgenfilm, som med konventionel mammografi. Der er ingen forskel i din forberedelse eller proceduren for en mammografi med et digitalt system.

Hvis eventuelle abnormiteter dukke op på mammografi, kan din læge anbefale flere test og måske en biopsi (fjernelse af en lille mængde væv) til at tjekke for kræft.

Få din mammografi på et sted, der er godkendt af FDA til konventionel eller digital mammografi. FDA sikrer, at anlæg over hele landet med at opfylde standarderne for sikkerhed og pålidelighed kvalitet.

Hvor ofte?

Den amerikanske Forebyggende Services Task Force anbefaler en mammografi hvert andet år for kvinder i alderen til 50-74. ACS og andre organisationer har forskellige aldersgrupper anbefalinger. Tal med din læge om, hvornår du skal begynde at have mammografi, og hvor ofte du skal have dem. Han eller hun vil gøre en anbefaling baseret på din risiko og din medicinske og familiens historie.

Kolorektal cancer screening

Regelmæssig screening test for tarmkræft bør starte i en alder af 50 for kvinder på gennemsnitlig risiko. Der findes forskellige former for test, der kan gøres, og hver har sin egen anbefalede tidsplan.

Hvad er test?

Hvor ofte?

Fækal okkult blodprøve (FOBT) * med mindst 50 procent test følsomhed for kræft, eller fækal immunkemiske test (FIT) med mindst 50 procent følsomhed for kræft, OR

Årligt, starter ved 50 år

Afføring DNA-test, OR

Interval usikker, begynder i en alder 50

Fleksibel sigmoideoskopi, OR

Hvert femte år, begynder i en alder 50

Dobbelt-kontrast barium, OR

Hvert femte år, begynder i en alder 50

Koloskopi, OR

Hvert 10. år, begynder i en alder 50

CT koloskopi

Hvert femte år, begynder i en alder 50

* FOBT som det undertiden sker i lægekonsultationer, med en enkelt afføring prøve indsamlet på en fingerspids under en digital rektal undersøgelse, er ikke en passende erstatning for den anbefalede derhjemme procedure indsamle to prøver fra tre på hinanden følgende prøver. Toiletkumme FOBT test også anbefales ikke. I sammenligning med guaiac-baserede test til påvisning af okkult blod, immunkemiske test er mere tålmodig med børn, og vil sandsynligvis være lig med eller bedre i sensitivitet og specificitet.

Der er ingen begrundelse for at gentage FOBT som svar på en indledende positive fund.