Tusgen

8 komplikationer af leddegigt

Hvis du har været diagnosticeret med reumatoid arthritis (RA), du kender de almindelige symptomer: Ledsmerter, træthed og morgenstivhed. Du skal også være opmærksom på RA komplikationer. Komplikationer, også kaldet ekstra-artikulær sygdom, er sygdomme forårsaget af RA, der påvirker områder af din krop udover dine led.

Du er mere tilbøjelige til at have komplikationer, hvis du har svær leddegigt. Selv RA er mere almindelig hos kvinder, mænd er i større risiko for RA komplikationer. At vide om de mulige komplikationer og deres symptomer kan hjælpe dig og din læge fange disse problemer tidligt.

Her er nogle af de mest almindelige komplikationer til at se efter:

  1. Hud. Omkring 20 procent til 30 procent af mennesker med leddegigt får hårde stød, der danner under huden. Disse bump kaldes reumatoid knuder. De er mest tilbøjelige til at udvikle sig på områder, hvor du sætter en masse pres, såsom dine knæ og albuer. RA er også kendt for at forårsage udslæt, sår og blærer på huden.

  2. Lung. RA lungesygdom kan gøre det svært for dig at trække vejret. Du kan opleve lungehindebetændelse, der er hævelse af foring over dine lunger. RA er kendt for at forårsage væske til at danne omkring dine lunger. Det kan også føre til knuder inde i dine lunger og ændringer i dit lungevæv. Dette kaldes fibrose. Derudover seneste undersøgelser tyder på, at kronisk obstruktiv lungesygdom ( KOL ) er mere almindelig hos mennesker med leddegigt.

  3. Hjerte. Heart komplikationer kan medføre brystsmerter eller åndedrætsbesvær. Hinden omkring dit hjerte kan svulme op og samle væske. Denne sygdom kaldes pericarditis. RA er også kendt for at forårsage knuder til at vokse inde i dit hjerte. Dette kan øge din risiko for koronar hjertesygdom.

  4. Sjögrens (udtales "show-Grenz") syndrom. Denne komplikation påvirker 10 procent til 15 procent af mennesker med leddegigt. I Sjögrens syndrom, få hvide blodlegemer i din tåre kirtler og spytkirtlerne i munden. Dette forårsager hævelse og reduceret tårer og spyt. Hvis du har Sjögrens syndrom, du kan have en meget tør mund og tørre, røde, smertefulde øjne.

  5. Øjne. Sjogrens syndrom er den mest almindelige årsag til øjet komplikationer. Derudover kan RA forårsage scleritis. Det er betændelse i den ydre del af øjet. Betændelse kan forårsage et sår til at danne den ydre foring af øjet. Du har måske øjet tørhed, rødme og smerte.

  6. Blodkar. RA kan forårsage hævelse i de små blodkar, kaldet vaskulitis. Vaskulitis nedsætter blodforsyningen til dele af din krop. Det mest almindelige tegn på vaskulitis er sorte områder af døende væv under dine negle. Disse kaldes digitale infarkter. Vasculitis, der påvirker nerverne i hænder og fødder kan forårsage følelsesløshed, brændende, og prikken.

  7. Osteoporose. Osteoporose er en udtynding og svækkelse af knoglerne. Det første symptom kunne være en brækket knogle. Det er mest almindeligt hos kvinder med leddegigt efter overgangsalderen. Mænd med leddegigt, der er ældre end 60 år er også i fare. Osteoporose er hyppigere med RA, hvis din aktivitet er begrænset af smerter og stivhed. Din læge kan tjekke for osteoporose ved at gøre en knogletæthed test.

  8. Depression. En sidste komplikation til at se ud efter er depression. At have en langvarig, uforudsigelig sygdom som RA tilføjer en masse stress til dit liv. Stress gør dig mere tilbøjelige til at lide af depression. De fleste mennesker, der oplever depression ikke fortælle deres RA læge om det, men taler kan hjælpe. Lad din læge, hvis du ikke nyder livet den måde, du vant til i fortiden. Der er mange selvhjælps-og medicin behandlinger for depression.

Undersøgelser viser, at mennesker med leddegigt, der lærer så meget som de kan om deres sygdom og arbejder tæt sammen med deres læger har en bedre livskvalitet. Vide, hvad man skal kigge efter, og lad din læge vide det samme, hvis du har mistanke om nogen RA komplikationer.