Tusgen

Livmoderhalskræft risikovurdering kræft

Livmoderhalskræft engang var en af ​​de mest almindelige årsager til kræft dødsfald blandt kvinder i Europa, men i dag mange tilfælde af livmoderhalskræft forhindres igennem udbredt brug af Pap-test.

To vacciner er også tilgængelige til at forebygge infektion med visse stammer af human papillomavirus (HPV), en væsentlig årsag til livmoderhalskræft. Vaccinerne er godkendt til kvinder (og mænd) i alderen 9 til 26.

Livmoderhalskræft tendens til at udvikle i midtvejskrise, de fleste kvinder er diagnosticeret med livmoderhalskræft, før en alder af 50, omkring 20 procent er ældre end 65 år (European Cancer Society 2010 statistik). Tidlig livmoderhalskræft og forstadier sygdomme i livmoderhalsen har ingen symptomer. Denne vurdering vil hjælpe dig med at bestemme din relative risiko for livmoderhalskræft. Denne vurdering gælder for kvinder i alderen mellem 21 og 69, der har haft samleje mindst én gang, og som ikke har haft en hysterektomi med fjernelse af livmoderhalsen.

Hvor gammel er du?
Hvor gammel var du, da du første gang havde samleje? 17 eller yngre 18 år eller ældre
Har du haft samleje med mere end én partner? Ja Nej
Hvornår var dit sidste Pap-test? Inden for de sidste 2 år mere end 2 år siden jeg aldrig har haft en Pap-test
Har du har en familie historie (mor eller søstre) af livmoderhalskræft eller cervikal dysplasi? Ja Nej
Kontroller i boksen, hvis du nogensinde blevet diagnosticeret med: Kønsvorter (også kaldet HPV eller human papillomavirus) Genital herpes (også kaldet HSV eller herpes simplex virus) AIDS eller HIV (human immundefekt virus) Chlamydia Ingen af ovenstående
Ryger du? Ja Nej
Spiser du to eller flere kopper af frugt og grøntsager på de fleste dage? Ja Nej

Dine resultater

Baseret på de oplysninger, du har givet, har du en eller flere risikofaktorer for livmoderhalskræft. En risikofaktor er en sygdom eller en adfærd, der øger din risiko for at udvikle en sygdom. At have en risikofaktor betyder ikke nødvendigvis du vil udvikle en sygdom, dog. Vide, hvad dine risikofaktorer er hjælper din sundhedspleje udbyder planlægge passende screeninger og anbefale forebyggende foranstaltninger.

For livmoderhalskræft er den primære risikofaktor er infektion med visse typer højrisiko-HPV eller human papillomavirus, der forårsager kønsvorter. Andre risikofaktorer sekundære også komme i spil. Baseret på svarene på din vurdering, dine risikofaktorer, hvis nogen, er angivet nedenfor.

De oplysninger, du har givet tyder på, at du har ingen af de fælles risikofaktorer for livmoderhalskræft er omfattet i denne vurdering. Dine resultater viser følgende forebyggende faktorer, der nedsætter din risiko at udvikle livmoderhalskræft ved varierende grader:

Primær risikofaktor:

 • Du har en sygehistorie af HPV-infektion. Infektion med visse typer højrisiko-HPV er den vigtigste risikofaktor for livmoderhalskræft. De fleste kvinder diagnosticeret med livmoderhalskræft har denne virus. Se "Forstå risikofaktorer for livmoderhalskræft "nedenfor for mere information om denne risikofaktor.

Sekundær risikofaktor (er):

Dine resultater tyder du har en eller flere sekundære risikofaktorer for livmoderhalskræft:

 • Du haft samleje før alder 18 år. Samleje i en ung alder betragtes som en risikofaktor, fordi det øger dine chancer for at pådrage HPV.
 • Du har haft samleje med mere end én partner. Sex med flere partnere betragtes som en risikofaktor, fordi det øger dine chancer for at pådrage HPV.
 • Du har HIV eller AIDS. HIV-infektion sætter kvinder mere udsatte for at pådrage HPV.
 • Du har en sygehistorie af klamydia.
 • Du er blevet diagnosticeret med genital herpes. Nogle undersøgelser tyder på, at HPV lettere kan inficere livmoderhalsen hos nogle kvinder, der også har herpes virus HSV-2.
 • Du har en familie historie af livmoderhalskræft eller cervikal dysplasi. Der er beviser for, at genetiske faktorer er involveret i udviklingen af ​​nogle livmoderhalskræft.
 • Du er år. Forekomsten af ​​livmoderhalskræft stiger efter 30 år.
 • Du ryger. Kræftfremkaldende kemikalier er blevet fundet i livmoderhalsen af ​​kvinder, der ryger.
 • Din kost er mangler i frugt og grøntsager.

Dine resultater indikerer også følgende forebyggende faktorer, der mindsker din risiko for livmoderhalskræft ved varierende grader:

 • Du havde ikke samleje, før du var 18 år gammel. Samleje i en ung alder betragtes som en risikofaktor, fordi det øger dine chancer for at pådrage HPV.
 • Du har haft samleje med kun én partner. Sex med flere partnere betragtes som en risikofaktor for livmoderhalskræft, fordi det øger dine chancer for at pådrage HPV.
 • Du har haft en Pap-test inden for de sidste to år. At have Pap-tests som anbefalet af din sundhedspleje udbyder er den vigtigste forebyggende foranstaltning for livmoderhalskræft. Anbefalede frekvenser for Pap test varierer efter hver kvindes forhold. Se "Betydningen af ​​Screening" nedenfor for specifikke retningslinjer.
 • Du ryger ikke.
 • Du spiser en sund mængde af frugt og grøntsager.

Forståelse risikofaktorer for livmoderhalskræft

Den vigtigste risikofaktor for livmoderhalskræft er at blive smittet med human papillomavirus (HPV). De fleste kvinder diagnosticeret med livmoderhalskræft har denne virus. HPV overføres ved hudkontakt med en inficeret del af kroppen, som regel på eller i nærheden af ​​kønsorganerne, siger ACS. Din risiko for at få denne virus stiger, hvis du har sex i en tidlig alder, hvis du har mere end én seksuel partner i løbet af din levetid, hvis din partner har haft flere sex-partnere, eller hvis du har sex med uomskårne mænd.

HPV refererer til en gruppe på mere end 100 typer af virus, der forårsager kønsvorter. Kun et fåtal af disse vira forårsager livmoderhalskræft, omkring halvdelen af ​​alle tilfælde af livmoderhalskræft er forårsaget af kun to typer, HPV 16 og HPV 18, siger ACS. Men de fleste kvinder, der er smittet med disse typer af HPV ikke udvikler livmoderhalskræft.

HPV-infektion ikke altid forårsager vorter eller andre symptomer, så du kan videregive det til en anden person uden at vide det. Selvom kondomer beskytter mod mange seksuelt overførte sygdomme ( STD ), de ikke tilbyder total beskyttelse mod HPV, siger ACS. Dette skyldes HPV kan videregives ved hudkontakt med en inficeret område af kroppen, der ikke kan dækkes med et kondom. Selv når ingen vorter er til stede, kan HPV opholde sig i huden og blive videregivet. Der forventes en vaccine, der beskytter mod infektion med HPV 16 og 18 at blive godkendt i den nærmeste fremtid.

Ifølge den europæiske Cancer Society (ACS), andre faktorer, der øger din risiko for livmoderhalskræft, er:

 • HIV-infektion. HIV, den virus, der forårsager aids, skader kroppens immunsystem. Dette sætter en kvinde i større risiko for HPV-infektion, som kan øge risikoen for livmoderhalskræft, siger ACS.
 • Klamydia. Klamydia er en almindelig seksuelt overført sygdom med få symptomer. Nyere forskning tyder på, at en tidligere eller aktuel klamydia infektion kan sætte en kvinde i større risiko for livmoderhalskræft.
 • Genital herpes. Nogle undersøgelser tyder på, at infektion med HSV-2 i nogle kvinder kan hjælpe det humane papillomavirus at inficere livmoderhalsen.
 • Slægtshistorie af livmoderhalskræft eller cervikal dysplasi. Kvinder, hvis mor eller søstre har haft livmoderhalskræft eller cervikal dysplasi er i større risiko selv for livmoderhalskræft. Det er blevet foreslået af nogle forskere, at nogle kvinder ikke kan bekæmpe off HPV-infektion såvel som andre på grund af en arvelig sygdom.
 • Rygning. Kvinder, der ryger, er dobbelt så stor sandsynlighed som ikke-rygere for at få livmoderhalskræft. Tobaksrøg indeholder mange kræftfremkaldende kemikalier, der udføres i hele kroppen i blodet. Disse kemikalier er blevet fundet i livmoderhalsen af ​​kvinder, der ryger.
 • Dårlig kost. Kvinder, der spiser meget få frugter eller grøntsager kan have en højere risiko for livmoderhalskræft.

Betydningen af ​​screening

Den øgede brug af Pap-test har dramatisk reduceret dødsfald som følge af livmoderhalskræft. Pap-tests finde tidlige kræft eller ændringer i cellerne i livmoderhalsen, der kan føre til kræft. Livmoderhalskræft udvikler sig langsomt, som regel tager år at komme videre fra en præcancerøse sygdom til kræft. For mange kvinder, vil forstadier ændringer ikke går videre til kræft eller vil gå væk uden behandling. Forstadier sygdomme kan behandles, forebygge kræft at udvikle sig.

Den europæiske Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at:

 • Alle kvinder i gennemsnit risiko bør have Pap-tests, der starter ved 21 år.
 • Kvinder i alderen 21 og 29 bør have en Pap-test hvert 3. år.
 • Kvinder i alderen 30 og 65 bør have en Pap-test plus en HPV-test (kaldet "co-testing") hvert 5. år. Dette er den foretrukne metode, men det er også acceptabelt at fortsætte med at have Pap-tests alene hvert 3. år.
 • Kvinder ældre end 65 år, der har haft regelmæssig screening med normale resultater bør ikke screenet for livmoderhalskræft. Når screeningen er stoppet, bør det ikke startes igen.
 • En kvinde, der har haft en hysterektomi (med fjernelse af livmoderhalsen) grunde ikke er relateret til livmoderhalskræft, og som ikke har nogen historie af livmoderhalskræft eller alvorlig precancer ikke bør screenes.
 • En kvinde, der er blevet vaccineret mod HPV skal stadig følge de screening anbefalinger for hendes aldersgruppe.

Tips til en nøjagtig Pap-test

For at sikre, at dine Pap testresultater er korrekte, ACS siger at undgå følgende:

 • Planlægning din test for en tid, når du har din menstruation.
 • Sprøjtning inden for to dage (48 timer) i din test.
 • At have samleje inden to dage (48 timer) i din test.
 • Brug tamponer, vaginal medicin, skum, cremer, eller gelé inden for to dage (48 timer) i din test.

Pap-test, bækken eksamen: forskellen

Et bækken eksamen er ikke en Pap-test, men begge er gjort i løbet af det samme kontor besøg. Pap-test er normalt gøres først. For Pap-test, sundhedspleje udbyder indsætter et instrument kaldet et speculum ind i skeden for at holde den åben, så forsigtigt skraber eller børster livmoderhalsen med et andet instrument for at fjerne et lille antal celler. Denne prøve er sendt til laboratoriet. HPV-test kan udføres på samme tid som Pap-test. Under en bækken eksamen, tjekker en sundhedspleje udbyder sundheden for en kvindes livmoder og æggestokke ved at føle dem gennem maven. Til eksamen, skal udbyderen indsætter to fingre ind i skeden og presser til steady livmoderen og den anden side skubber på maven for at føle livmoder og æggestokke. Et bækken eksamen kan ikke finde livmoderhalskræft i sin vorden eller unormale cervikal celler.

Behandling af livmoderhalskræft

En sundhedspleje udbyder kan foreslå en af ​​følgende behandlinger for precancerous ændringer i livmoderhalsen eller for kræft kun findes i det ydre lag af celler i livmoderhalsen (kræft, der ikke invaderet dybere væv):

 • Kryokirurgi. Unormale celler i livmoderhalsen bliver dræbt ved frysning dem.
 • Laserkirurgi. En laserstråle brænder fra unormale celler eller fjerner et lille stykke væv til undersøgelse.

For mere avancerede kræftformer, kan en kegleoperation gøres først at etablere kræft diagnose. I en kegleoperation (conization) er et kegleformet stykke væv fjernes fra livmoderhalsen. Behandling for mere avancerede kræftformer kan være hysterektomi, intern eller ekstern stråling, kemoterapi eller en kombination af disse.

Denne information er ikke tænkt som en erstatning for professionel sundhedspleje. Altid konsultere en sundhedspleje udbyder til råds om dit helbred. Kun din sundhedspleje udbyder kan gøre en grundig sygdom risikovurdering eller afgøre, om du har livmoderhalskræft.

Henvisninger til livmoderhalskræft

National Cancer Institute

Denne vurdering er ikke beregnet til at erstatte en vurdering af en sundhedsperson.