Tusgen

Livmoderhalskræft oversigt

Livmoderhalskræft starter i livmoderhalsen, den nederste del af livmoderen (livmoderen) placeret mellem blæren og endetarmen.

Livmoderhalskræft normalt udvikler sig langsomt, og begynder med væksten af ​​unormale celler, der ikke er kræft. Fremkomsten af ​​disse unormale celler kan være de første tegn på kræft, der udvikler år senere. De kan detekteres med en bækkenundersøgelse eller en Pap test.

Hvis unormale celler på overfladen af ​​livmoderhalsen spredt dybere ind i livmoderhalsen, eller andre væv eller organer, er sygdommen kaldes derefter livmoderhalskræft eller invasiv livmoderhalskræft. Det er forskelligt fra kræft, der begynder i andre dele af livmoderen og kræver forskellig behandling.

Risikofaktorer

Følgende er blevet foreslået som risikofaktorer for livmoderhalskræft:

  • Infektion med human papillomavirus (HPV)
  • Infektion med human immundefekt virus (HIV) eller en anden sygdom, der svækker immunsystemet
  • Rygning
  • Efter først at have haft samleje i en ung alder
  • At have mange seksuelle partnere, og har partnere, der har haft samleje i en ung alder og / eller har haft mange partnere selv

Tests

Tidlig påvisning af livmoderhalskræft problemer er den bedste måde at forebygge livmoderhalskræft. Rutinemæssige, årlige bækken undersøgelser og Pap-tests kan opdage forstadier sygdomme, som ofte kan behandles før kræft udvikler sig. Invasiv cancer, der forekommer sandsynligvis vil blive fundet på et tidligere tidspunkt. Kvinder, der er eller har været seksuelt aktive, eller er 18 år eller ældre, skal have regelmæssige eftersyn, herunder en pelvic eksamen og Pap-test.

HPV-vaccinen

Fordi visse stammer af HPV er blevet fundet at forårsage de fleste tilfælde af livmoderhalskræft, har forskningsindsats fokuseret på at udvikle en vaccine mod HPV. Der er udviklet to HPV-vacciner og kliniske forsøg af disse vacciner har været en succes.

En af de vacciner, Gardasil blev godkendt af den amerikanske Food and Drug Administration i 2006 og kan beskytte kvinder mod HPV-infektioner. Det beskytter mod de to typer af HPV, der er ansvarlige for de fleste tilfælde af livmoderhalskræft.

Procedurer

Når cervikale problemer findes under en underlivsbetændelse eksamen eller unormale celler findes gennem en Pap-test, kan en cervikal biopsi udføres.

Der er flere typer af cervikale biopsier, der kan anvendes til at diagnosticere livmoderhalskræft, og nogle af disse procedurer, der kan helt fjerne områder af unormale væv kan også anvendes til behandling af præcancerøse læsioner. Nogle biopsi procedurer kræver kun lokalbedøvelse, mens andre kræver en generel anæstesi.

Behandling

Behandling for livmoderhalskræft kan omfatte kirurgi, strålebehandling og / eller kemoterapi.