Tusgen

Småcellet lungekræft

Hvad er det?

Småcellet kræft er en type af lungekræft.

De fleste små cellecancere starter i lungerne, men de kan først forekomme andre steder i kroppen, for eksempel i tarmen, blæren eller prostata. Småcellet kræft vokser hurtigt og spredes hurtigt, så de er svære at helbrede. Småcellet lungekræft kaldes havre celle kræft, fordi de unormale celler ligner havre under lup.

Blod og lymfe bevæger sig gennem lungerne det cirkulerer i hele kroppen. Så det er meget let for småcellet kræftceller at spredes meget hurtigt. Denne form for kræft kan sprede sig til ethvert organ, men mest almindeligt påvirker hjernen, leveren, binyrerne og knogle.

I de fleste tilfælde af den tid, det opdages, det har allerede nået andre dele af kroppen. Ofte små celle kræft er i andre organer endnu før den dukker op på billeddiagnostiske undersøgelser. Det er derfor, det kan ikke helbredes ved blot at fjerne lungetumor. Standarden behandling omfatter kemoterapi med eller uden stråling, men ikke kirurgi.

Småcellet kræft kan undertiden optræde som miniature kirtler. De kan udskille en række kemikalier og hormoner. Disse stoffer kan gøre en person syg i sig selv. Læger kalder denne paraneoplastisk (par-uh-knæ-oh-plast-tick) forstyrrelse eller fænomen.

Undertiden er symptomerne på paraneoplastisk lidelse, der gør læger mistænkt cancer. Som eksempler kan nævnes:

 • Unormale mineralindhold, såsom lav blod natrium eller kalium

 • Højt blod sukker i en person, der ikke er diabetiker

 • Usædvanlige former for muskelsvaghed

 • Atypiske neurologiske symptomer

Småcellet lungekræft ofte vokser meget tæt på de største og vigtigste blodkar i brystet. Det er ikke ualmindeligt, at en stor vene kaldes vena cava superior at blive blokeret af en lille celle tumor. Dette hindrer blodgennemstrømningen fra hovedet og hjernen tilbage til kroppen. Dette problem kaldes vena cava superior syndrom og er en medicinsk nødsituation. Symptomerne omfatter hovedpine, et rødt ansigt, et oppustet udseende til hovedet, og svulmende vener i den forreste del af brystet og halsen.

Symptomer

En række symptomer kan foreslå småcellet lungecancer:

 • En vedvarende hoste

 • Hoste blod op

 • Åndenød eller hvæsende vejrtrækning

 • Uforklarligt vægttab eller tab af appetit

 • Træthed

 • Synkebesvær

 • Smerter i brystet, skulder eller arm

 • Knoglesmerter

 • Hæshed

 • Hovedpine, forvirring eller krampeanfald

 • Hævelse af ansigt, hals eller arme

 • Mærkbare eller svulmende vener på brystet og halsen

Diagnose

Lungekræft ofte bliver opdaget på en kiste x-ray, hvor det ser ud som en grå eller hvidlige område. Andre tests, såsom computertomografi (CT), magnetisk resonans (MRI), og PET-scanning kan være nyttigt at bestemme:

 • størrelse, form og placering af tumor

 • hvis og hvor kræften har spredt sig

 • det bedste sted at tage prøver af tumoren.

En måde at kontrollere for småcellet lungecancer er at undersøge slim fra lungerne under et mikroskop. Denne test kræver, at en person hoste meget svært at opdrage plegm. Lægerne kan også trække væske fra mellem lungerne og brystvæggen for at kontrollere for unormale celler.

Læger kan også tage prøver af væv fra lymfeknuder eller mistænkelige masserne ved hjælp af en tynd nål. En anden test fælles test kaldes bronkoskopi. Læger tråd en slank rør med et kamera gennem munden i lungerne. Når først på plads, kan han eller hun se direkte på tumor og tage vævsprøver.

Fordi småcellet lungekræft spreder sig så hurtigt og bredt, er det vigtigt at kontrollere andre dele af kroppen også. Tests kan omfatte en knoglescanning, knoglemarvsbiopsi, CT-eller MR-scanning af hovedet og hjernen. Yderligere biopsier kan hjælpe med at afgøre, hvordan kræften spreder sig.

Småcellet lungekræft har to faser:

 • Begrænset kræft opstår kun i én lunge og nærliggende lymfeknuder.

 • Omfattende kræften har spredt sig til begge sider af brystet eller uden for brystet.

For fase kræft begrænset, kan læger anbefaler strålebehandling i tillæg til kemoterapi.

Forskere studerer de gener, der er forbundet med udviklingen af ​​småcellet lungekræft. Disse opdagelser kan hjælpe med at udvikle nye behandlinger, der er målrettet disse specifikke anormaliteter.

Forventet varighed

Som med enhver kræft, selv om småcellet kræft forsvinder (går i remission), er der en chance for det kan komme tilbage.

Forebyggelse

Rygning øger ændringer for at udvikle nogen form for lungekræft. Omkring 90% af mennesker, der får småcellet lungekræft er enten nuværende eller tidligere rygere. Rygestop og undgå passiv rygning. Lige nu er der ingen pålidelig og effektiv screeningstest for lungekræft. Så det er svært at fange disse kræftformer tidligt. Fordi småcellet lungekræft spredt sig så hurtigt, er det svært at vide, om tidlig påvisning vil øge chancen for at kurere sygdommen.

Behandling

Småcellet lungekræft næsten altid har spredt sig uden for lungerne med den tid, det opdages. Så fjerne tumor eller lunge vil ikke helbrede eller bremse kræft og sætter patienten gennem en seriøs og risikabel operation uden god grund.

Selv når alle scanninger ser okay, småcellet lungekræft celler ofte lurer områder ikke kan fjernes med kirurgi. Det er derfor, kemoterapi (med eller uden stråling) er den vigtigste behandling. Den tidligere tidspunkt giver mulighed for en mere intens og effektiv strålebehandling inden for et lille område.

Når det er muligt, patienter alternative cyklusser af strålebehandling og kemoterapi. En ældre person eller en person med andre medicinske problemer kan ikke tåle intensiv kemoterapi eller højdosis stråling. Disse patienter kan modtage lavere doser behandlinger forlænget over en længere periode.

Småcellet lungekræft ofte spreder sig til hjernen, selv om der ingen pletter ses på CT-scanning eller MR-scanning af hjernen. Nogle læger vil rådgive stråling til hjernen at udslette mikroskopiske kræftceller.

Hos mennesker med omfattende fase kræft, kemoterapi og / eller strålebehandling anvendes primært til at lindre symptomer såsom smerter i knoglerne.

Det er yderst sjældent, at småcellet lungekræft er begrænset til lungerne. Men når det er tilfældet, vil lægerne fjerne svulsten kirurgisk. Dette fungerer bedst, når tumoren er ved kanterne af lungen. Kemoterapi kan også anvendes.

Hvornår skal kalde en professionel

Hvis du bemærker nogen tegn på småcellet lungekræft, se din læge så hurtigt som muligt.

Prognose

Desværre, fordi småcellet lungekræft vokser og breder sig så hurtigt, at udsigterne er dårlig. Det 5-års overlevelse er omkring 6%. Det er højere, når lægerne finde og behandle sygdommen i den tidligere, begrænset scene. Selv når behandlingen er vellykket i første omgang, er der en god chance for kræft vil vende tilbage, ofte uden for lungerne.