Tusgen

Hovedpine

Hvad er årsagen til hovedpine?

Hovedpine starter ikke i hjernen, som mange mennesker tror. De rent faktisk opstår, når muskler, blodkar og nerver i nakken og hoved ikke fungerer ordentligt. For eksempel, hvis du er under en masse stress, kan en muskel stramme op for meget, irriterer nerverne inde i musklen, hvilket resulterer i en hovedpine.

Omkring 95% af hovedpine er forårsaget af almindelige sygdomme såsom stress, træthed, mangel på søvn, sult, ændringer i østrogen-niveau, vejrskift, eller koffein tilbagetrækning. Hormoner, såsom østrogen, kan forværre hovedpine. Storhed og fald af hormonniveau som kvinder oplever som en del af deres månedlige cyklus gør dem dobbelt så stor sandsynlighed som mænd til at opleve moderat og svær hovedpine, og mere tilbøjelige til at opleve visse typer af hovedpine, såsom migræne.

Hvad er symptomerne?

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine generelt forårsage mild til moderat smerte. Smerten er stabil og kan være mest mærkbar på tværs af panden eller på bagsiden af ​​hovedet. Spændingshovedpine kan vare i flere timer, men normalt ikke forårsage nogen andre symptomer.

Eksperter mener, smerten af ​​en spænding hovedpine er forårsaget af tæthed i musklerne i hovedbunden og bagsiden af ​​halsen. En række faktorer kan udløse denne muskelstivhed. Disse omfatter stress, oversprungne måltider, mangel på søvn, trætte øjne, piskesmæld, dårlig kropsholdning, og tænderskæren.

Sinus hovedpine

Det bihuler er luftfyldte rum, der sidder over, mellem og under øjnene, og omkring næsen. Både i næse og bihuler er beklædt med en tynd membran, der svulmer op og producerer slim i reaktion på irritation. Sinus hovedpine opstår, når:

 • Den indre membran bliver betændt.

 • Fluid hober sig op i bihulerne og kan ikke løbe ud gennem næsen.

 • Trykket i bihuler er lavere end miljømæssig lufttryk (kaldet barometertryk) den.

Sinus hovedpine forårsage mild til moderat smerte i ansigtet, herunder kinder og næseryg. Smerten er konstant og kan vare i timevis. Sinus hovedpine ofte kommer og går med årstiderne, og kan være ledsaget af tilstoppet næse.

Migræne

Dunkende smerter begrænset til et lille område, som templet, øje, eller bagsiden af ​​hovedet, er typisk for en migræne. Den hovedpine starter normalt på kun den ene side af hovedet, selv efter et stykke tid, kan begge parter blive påvirket. Smerten kan være mild til moderat, og er ofte ledsaget af kvalme og følsomhed over for lys og lyd. Migræne kan vare en dag eller længere. Folk nogle gange bemærke symptomer før smerterne begynder. Kendt som migræne aura, symptomer omfatter synsforstyrrelser, humør og appetit ændringer, og snurren i den ene side af kroppen.

Klyngehovedpine

Selvom det er sjældent, kan klynge hovedpine være den mest smertefulde af alle hovedpine. De er såkaldte fordi hovedpine vises i klynger, der varer i en periode på 2 til 6 uger. Tiden mellem klynge perioder er generelt 6 til 12 måneder, men det kan være så kort som et par uger eller så længe flere år.

Under en klynge periode, hovedpine tendens til at gentage sig på samme tidspunkt dag efter dag. En typisk klynge hovedpine begynder pludseligt, næsten altid en time eller to efter du er faldet i søvn. Smerten er intens, skarp og gennemtrængende. Det sker normalt bag det ene øje, som kan være teary og blodsprængte. Den øjenlåg kan hænge og næsebor på denne side kan først være indelukket og derefter løbende. Under et angreb, er symptomerne mærkes på kun den ene side.

Kronisk daglig hovedpine

De fleste mennesker oplever hovedpine kun fra tid til anden. Men omkring 1 ud af 20 mennesker har dem næsten hver dag, ofte flere måneder i træk:

 • Mennesker med en historie af migræne, der udvikler daglig hovedpine ofte opleve, at smerten begynder at ligne det stadige, viselike greb spændingshovedpine, selvom dunkende ofte fortsætter ved tindingerne.

 • Dem med en historie af spænding hovedpine udvikler ofte kvalme og opkastning, følsomhed over for lys og støj, og dunkende i templerne-kendetegnende for migræne.

 • Kronisk daglig hovedpine undertiden resultater fra sygdom, kirurgi, eller en skade på hoved, nakke eller ryg. Det kan også forekomme uden varsel og uden synlig grund.

Hvornår skal jeg få hjælp?

De fleste hovedpine er ikke et symptom på et alvorligt sundhedsproblem. Men din læge kan hjælpe dig med at lære at behandle og forebygge hovedpine. Se din læge, hvis:

 • Du har en hovedpine hver uge.

 • Din hovedpine begrænse din evne til at fungere.

 • Den hovedpine ændres på nogen bestemt måde.

Ved alvorlige symptomer: omgående ringe til din læge

Den alvorlige hovedpine symptomer anført nedenfor, kan være tegn på et alvorligt sundhedsproblem. Kontakt din læge, hvis din hovedpine:

 • Er pludselig og alvorlig, den værste smerte, du nogensinde har følt, som et slag til hjernen.

 • Ledsages af dobbeltsyn, talebesvær eller går eller svaghed på den ene side af kroppen.

 • Ledsages af en feber og en stiv hals.

 • Bliver værre i løbet af uger eller måneder.

 • Årsager konstant, svær, dunkende smerter i templerne.

 • Opstår ofte, hvis ikke dagligt, især hvis smerten er på bagsiden af ​​hovedet eller halsen, er der, når du vågner op, og forbedrer når du kommer ud af sengen.

Hvad kan jeg forvente hos lægen?

For at bestemme årsagen til din hovedpine, vil din læge tage en sygehistorie og udfører en fysisk undersøgelse. I et mindre antal tilfælde er der behov for yderligere undersøgelser.

Din sygehistorie

Forvent at blive bedt om detaljerede spørgsmål om din hovedpine. Dine svar vil hjælpe din læge diagnosticere type hovedpine du har, og bestemme den bedste behandling. Du kan blive bedt:

 • Hvornår hovedpine begynde?

 • Hvor ofte forekommer de? Hvor længe holder de?

 • Er der nogen særlig mad eller aktivitet tendens til at bringe dem på?

 • Hvornår sker de-morgen, aften, når under stress, når du slapper af?

 • Hvor er smerten placeret?

 • Hvor alvorlig er den? Hvad føles det?

 • Har du bemærker andre symptomer før eller under hovedpine?

 • Er der noget forværre hovedpine?

 • Er der noget lette smerten?

 • Er der nogen i din familie har en historie af hovedpine?

 • Har din hovedpine påvirket dit liv?

Din læge kan også bede om stress i forbindelse med din personlige eller arbejdsliv. I nogle tilfælde stress kan bringe på eller forværre hovedpine.

Den fysiske eksamen

Den fysiske undersøgelse bør omfatte et blodtryk check. Din læge kan også tjekke for spasmer i nakke og skulder muskler og ømme områder på bagsiden af ​​hovedet-afslørende tegn på spændinger og migræne hovedpine.

Desuden kan en grundig øjenundersøgelse afsløre, at noget så simpelt som at få nye briller kan lindre smerter forårsaget af trætte øjne. Og alle over 40 år, der er generet af hovedpine, bør også evalueres for grøn stær. Denne sygdom, som indebærer forhøjet tryk i øjet kan forårsage hovedpine-lignende smerter.

Diagnostiske test

I betragtning af hvor almindelige hovedpine er, og den lange liste af potentielle årsager, bemærkelsesværdigt få mennesker kræver nogen diagnostiske tests. Folk bare begynder at opleve hovedpine eller hvis hovedpine har fået værre er mest sandsynligt, at behovet diagnostisk test. Smerter, der opstår konsekvent på samme sted eller på den ene side af hovedet, kan det også være en mere detaljeret oparbejdning. Denne type af hovedpine kan være forårsaget af en underliggende medicinsk sygdom, såsom en tumor eller et blodkar abnormitet. Der behøves ingen test af indlysende spænding eller migræne hovedpine. Imidlertid er en CT-scanning undertiden bruges til at fastslå årsagen til sinus hovedpine.

Hvis din læge beslutter på yderligere forsøg, kan han eller hun bestiller en CT-scanning eller MR-scanning. Disse to tests kan give detaljerede billeder af hjernen, bihuler, og andre dele af hovedet.

Hvad hvis jeg ikke får hjælp?

Før eller senere, alle får en hovedpine. Og for nogle mennesker, de er en smertefuld og hyppig del af livet. Men kun et lille antal mennesker nogensinde søge en læge opmærksomhed. Hvorfor? Fordi de fleste hovedpine forsvinde på egen hånd, eller med hjælp af en over-the-counter (OTC) smertestillende, hvile, eller en god nats søvn. Men måske hvis du har nogen af ​​de alvorlige symptomer, der er anført i denne brochure, ikke søger lægehjælp resultere i skade på dit helbred. I nogle tilfælde kan ikke få hjælp endda true dit liv.

Spor til alvorlige årsager til hovedpine

Indimellem kan en hovedpine være et tegn på en alvorlig sygdom. Kontakt din læge, hvis hovedpine:

 • Leveres på meget pludseligt og er værre end hovedpine, du har haft før.

 • Vækker dig om natten, eller er til stede hver morgen, når du vågner.

Du bør også kontakte din læge, hvis der ud til en hovedpine, du har:

 • En feber og en stiv nakke.

 • Dobbelt syn eller tab af synet.

 • Besvær med at tale eller svaghed på den ene side af kroppen.

Hvilke skridt kan jeg tage?

I mange tilfælde kan dine handlinger forbedre din livskvalitet. Her er et par trin, du kan tage lige nu.

 • For at reducere hyppigheden af ​​fremtidige hovedpine holde en hovedpine dagbog til at identificere følelser, aktiviteter, fødevarer, lugter, eller andre ting, der kan udløse din hovedpine.

 • Sørg for at have dit blodtryk kontrolleres jævnligt.

 • For at forhindre livstruende komplikationer, ikke afskedige alvorlige hovedpine symptomer. Kontakt din læge, hvis du har nogen af ​​de alvorlige hovedpine symptomer, der er anført i denne brochure.

For mere information

Hvis du vil vide mere om hovedpine, kan du besøge vores hjemmeside: www.health.harvard.edu

For yderligere oplysninger om hovedpine, kan du kontakte:

Det Europæiske Råd for Hovedpine Uddannelse: www.achenet.org

National Hovedpine Foundation: www.headaches.org

National Institute of Neurologiske og Stroke: www.ninds.nih.gov