Tusgen

Diagnosticering autoimmun sygdom

Dine symptomer er vage: en følelse af træthed, nogle snurren i arme eller ben, der kommer og går, ømme muskler, måske en hovedpine.

Er du syg? Eller er du bare forestille sig, at noget er galt?

Mange kvinder, der har indberettet disse symptomer til deres læge er blevet afvist som hypokondere eller lider af angst. Men den virkelige diagnose er meget mere subtil, i hvert fald i første omgang.

Disse symptomer kan indikere en af ​​en række autoimmune sygdomme såsom lupus eller dissemineret sklerose, der udvikler sig gradvist over tid, og slå kvinder mange gange hyppigere end mænd.

Der er omkring 80 former for autoimmun sygdom, og omkring 75 procent af dem forekomme hos kvinder, oftest i deres fødedygtige år. De fleste er sjældne sygdomme, men tilsammen, de påvirker omkring 50 millioner mennesker, eller 20 procent af befolkningen. En sygdom i skjoldbruskkirtlen kaldes Hashimoto thyroiditis opstår hos kvinder 50 gange oftere end hos mænd. Endnu mere almindeligt kendte sygdomme såsom lupus forekomme op til ni gange hyppigere hos kvinder. På grund af den underfundighed og uspecifikke symptomer på mange autoimmune sygdomme, kan flere år gå, før en nøjagtig diagnose stilles, rapporterer den europæiske Autoimmune sygdomme Association (AARDA).

Hvad er autoimmun sygdom?

Vores immunsystem hjælper med at beskytte os mod mikrobielle angribere opsat på at forårsage skade os. Men det veludrustede system, til tider vender sig selv. I stedet for at genkende og ødelægge vira, bakterier og andre patogener, det producerer antistoffer mod sunde celler og væv.

Læger deler autoimmune sygdomme i to kategorier-de, der angriber et specifikt organ, og dem, der er målrettet mange organer. I en autoimmun sygdom, såsom Hashimotos thyroiditis er skjoldbruskkirtlen angrebet og ødelagt. Lupus er en ikke-organspecifikke sygdomme. Det spiller ingen favoritter, og angriber alle organer.

Ingen er sikker på, hvorfor disse sygdomme, eller hvorfor de opstår på en højere sats i kvinder. Der er blevet foreslået adskillige teorier.

Det kvindelige hormon østrogen kan spille en rolle. Østrogen stimulerer immunsystemet, og testosteron undertrykker det. En kvindes immunsystem er revved op af østrogen som en overlevelse teknik. Efter alt, en mor har brug for at være i stand til at overleve at passe sine børn. Men det hypervigilant immunsystem så kan give bagslag, at sende det på en krigsstien mod kvindens egen krop.

Autoimmune sygdomme tendens til at køre i familier, hvilket indikerer, at gener spiller en rolle i at bestemme, hvem får disse sygdomme. Men den familiemæssige tilknytning er ulige én person kan have reumatoid arthritis, og en anden kan have lupus, og en tredje kan have diabetes. Sygdommene er ikke gået ned direkte, kun familien af ​​sygdomme.

Mindst seks forskellige gener synes at være involveret i autoimmune sygdomme.

Miljømæssige faktorer påvirker også autoimmune sygdomme. For lupus patienter, kan solen udløse en episode af lupus. For andre sygdomme, visse former for medicin fungerer som udløsere. Virale infektioner kan også udløse disse sygdomme, eller gøre dem værre.

Aktuel forskning undersøger aktiviteten af ​​immunsystemet, og progression af forskellige typer af autoimmune sygdomme. National Institutes of Health overvejer oprettelse af et kontor af autoimmune sygdomme, for at hjælpe fokusere forskning udført på forskellige NIH steder på autoimmune spørgsmål.

En svær diagnose

Autoimmune sygdomme er svære at diagnosticere, fordi så mange symptomer er vage og uafhængige. Træthed, en low-grade feber, vage, eller dårligt beskrevne ømhed og smerter-disse kan være symptomer på mange sygdomme.

En grundig sygehistorie og familiens historie kan give de første fingerpeg at identificere symptomerne.

Uspecifikke screeningstest er tilgængelige, men nogle giver for mange falske positiver, som kan være traumatisk for patienter og læger.

En anden faktor i diagnosen er tid. Symptomerne for disse sygdomme kan udvikle sig langsomt og kan være intermitterende.

På grund af vanskeligheden ved at diagnosticere disse sygdomme, nogle patienter tilbringer år at besøge en eller anden ekspert før at finde svaret. AARDA siger, at den typiske patient kan bruge 37320€ før bliver diagnosticeret korrekt.

Men det er vigtigt at diagnosticere autoimmune sygdomme så tidligt som muligt for at holde eventuelle skader minimal. Fejldiagnose eller forsinket diagnose er den førende dødsårsag fra autoimmun sygdom, ifølge AARDA.

Behandling kan hjælpe patienter med disse sygdomme at leve et normalt liv. Mennesker med type 1 diabetes kan tage insulin til at kontrollere blodsukkeret. Medicin kan stoppe progressionen af lupus og leddegigt. Med medicin, visse sygdomme gå i remission i mange år.

Hashimotos thyroiditis

Med denne sygdom kroppen angriber og ødelægger de proteiner i skjoldbruskkirtlen. Skjoldbruskkirtlen hjælper sætte den hastighed, hvormed kroppen bruger energi. Ved at beskadige skjoldbruskkirtel, Hashimotos thyroiditis fratager kroppen af ​​de hormoner, den frembringer. Det er den mest almindelige årsag til hypothyroidisme, en underaktiv skjoldbruskkirtlen.

Mennesker med denne sygdom også en tendens til at udvikle andre autoimmune sygdomme, herunder perniciøs anæmi-anæmi forårsaget af manglende evne til at absorbere vitamin B12-og diabetes. Hashimotos thyroiditis rammer oftest kvinder 30 til 50 år gammel. Graves sygdom er en beslægtet autoimmun sygdom. Det er en sjælden sygdom, hvor immunsystemet overstimulates skjoldbruskkirtlen, forårsager hyperthyroidisme, en overaktiv skjoldbruskkirtel.

Leddegigt (RA)

Med denne sygdom, kroppens mål og ødelægger brusk, ledbånd, sener og knogler, især i hænderne, der forårsager hævelse, smerte og stivhed. Det overvejende rammer kvinder mellem 20 og 50 år, selv om det kan forekomme i alle aldre. RA er to til tre gange mere almindelig hos kvinder end hos mænd. RA kan blusse op uforudsigeligt og derefter hurtigt gå i remission. Det kan også skade hjerte, lunger og øjne, samt forårsage svaghed og atrofi af muskler og nerveskader.

Sklerodermi

Denne sygdom medfører en fortykkelse af huden, blodkar og bindevæv. Kroppens immunsystem gør arvæv i huden, indre organer og små blodkar. Det kan påvirke spiserøret, tarme, lunger, hjerte og nyrer. Det rammer især kvinder i 30'erne og 40'erne. Symptomerne varierer, men kan omfatte tørre øjne og tør mund, smerter i fingre og tæer, og muskelømhed. Et symptom på sklerodermi er Raynauds fænomen, hvor blodkarrene i fingre og tæer spasmer som reaktion på kulde. Fortykkelse af huden og blodkar kan resultere i tab af bevægelse og åndenød eller mere sjældent, i nyre, hjerte eller lunge svigt.

Multipel sklerose (MS)

MS påvirker det centrale nervesystem, angriber dækning af nerver og holde nerverne i at kommunikere med kroppen at gøre ting som gå, tale eller skrive. Ødelæggelsen forårsager en række neurologiske symptomer. Symptomerne kan opstå periodisk, så en person til at føre en forholdsvis normalt liv. I den anden ende, kan symptomerne bliver konstant, hvilket resulterer i en fremadskridende sygdom med mulig blindhed, lammelser og tidlig død. Sygdommen typisk rammer kvinder mellem 20 og 40 år, selv om mænd også udvikle denne sygdom på omtrent halvdelen af ​​satsen for kvinder. I unge voksne, er den mest almindelige invaliderende sygdom i nervesystemet. Hvide kvinder var mere tilbøjelige til at have MS, sammenlignet med kvinder af andre racer.

Lupus

Med lupus, kroppens immunsystem angriber leddene, hud, nyrer, hjerte, lunger, blodkar og hjerne. Tegn og symptomer omfatter en lys udslæt i ansigtet, smerter i leddene, uforklarlig feber, brystsmerter, når du indånder, og usædvanlige tab af hår. Ifølge Lupus Foundation i Europa, de fleste lupus patienter i alderen mellem 15 og 45 er kvinder. Men efter debut af overgangsalderen, er andelen af kvinder med lupus falder til 75 procent, og andelen af mænd med lupus, der er over en alder af 50 stiger til 25 procent.

Crohns sygdom og ulcerativ colitis

Med Crohns sygdom, kroppens immunsystem angriber tarmen og kan forårsage blødning og betændelse i nogen del af tarmkanalen. Andre symptomer er diarré, kvalme, opkastning, mavekramper og smerte, der er vanskelig at kontrollere. Symptomerne på colitis ulcerosa er ofte svarende til Crohns sygdom, men kun i tyktarmen og endetarmen er berørt.

Psoriasis

Psoriasis påvirker huden og undertiden øjne, negle, og leddene hos både mænd og kvinder, som regel personer i alderen 15 til 35. Svære tilfælde kan dække hele kroppen. Denne sygdom er også forbundet med psoriasis arthritis.

Guillain-Barré syndrom

Guillain-Barré syndrom (GB) angriber nerverne af mænd eller kvinder i alle aldre. GB er opdelt i akut inflammatorisk demyeliniserende polyneuropati (AIDP), akut motorisk axonal neuropati (AMAN), akut motorisk sensorisk axonal neuropati (AMSAN), og Fisher syndrom. GB er præget af lammelse, der starter i fødder og ben og bevæger sig opad gennem kroppen. Svaghed eller snurren i benene er et tidligt symptom. GB kan resultere i total lammelse, herunder musklerne i vejrtrækning, der kræver en mekanisk ventilator til at kunne ånde. De fleste patienter komme sig, nogle er fortsat svag, og gentagelser er ikke ualmindeligt. DK kan være relateret til virale og bakterielle infektioner. Er forekommet nogle tilfælde af GB efter et anfald af influenza, og et par blev anlagt den ved en influenza vaccine fremstillet i 1976 mod influenza stamme A / New Jersey. DK har også fulgt Campylobacter jejuni-infektion, som er en almindelig fødevarebårne bakterie.

Myasthenia gravis

Myasthenia gravis påvirker skelet muskler, der forårsager svaghed. Det ofte påvirker øjenbevægelser, ansigtsudtryk, tygge, tale og synke. Det er mere tilbøjelige til at forekomme hos kvinder indtil 40 år, så begge køn er lige tilbøjelige til det.

Wegeners granulomatose

Wegeners granulomatose målrettet luftvejene, herunder lunger og bihuler og nyrer. Almindelige tegn: vedvarende løbende eller tilstoppet næse, kronisk hoste, tilbagevendende næseblod eller øre overbelastning. Det rammer mænd og kvinder lige, normalt i midaldrende.

Graves 'sygdom

Graves 'sygdom forårsager en overaktiv skjoldbruskkirtel, den kirtel, der hjælper med at regulere dit stofskifte. Tegn kan omfatte udstående øjne, vægttab, rysten, øget svedtendens, øget appetit, kongestiv hjerteinsufficiens, irritabilitet og muskelsvaghed. De fleste patienter er kvinder, normalt alderen 20 til 30 år.

Kvinder vs mænd: den autoimmune sygdom forholdet

Hashimotos thyroiditis 10:01

Systemisk lupus erythematosus 09:01

Sjogrens sygdom 09:01

Blandet bindevævssygdom 10:01

Kronisk autoimmun hepatitis 09:01

Graves 'sygdom 07:01

Leddegigt 2,5:1

Sklerodermi 03:01

Type 1 diabetes 01:01

Multipel sklerose 02:01