Tusgen

Prævention oversigt

Prævention, også kendt som prævention, refererer til enhver aktivitet, medicin eller udstyr, der anvendes til at forhindre graviditet.

Vælge en metode til prævention er meget personlig. Faktorer at overveje, omfatter dit helbred, alder, hyppigheden af ​​seksuel aktivitet, ønske om at få børn i fremtiden, og familiens sygehistorie. Det er vigtigt at konsultere din læge, når du vælger en metode, uanset om dit valg kræver en recept.

Metoder til prævention

Præventionsmetoder varierer i effektivitet og arbejde på forskellige måder. De kan dræbe sperm eller blokere det i at nå ægget. Nogle metoder forhindrer æg fra at blive frigivet af æggestokke. Andre ændrer livmoderslimhinden at hindre sperm i at bevæge sig ind i livmoderen, eller ændre væv foring livmoderen, så et befrugtet æg ikke kan implantatet.

Nogle svangerskabsforebyggende metoder, der ikke kræver en recept omfatter sæddræbende, mandlige og kvindelige kondomer, samt periodisk afholdenhed (for eksempel naturlig familieplanlægning), som omfatter en række metoder designet til at hjælpe med at undgå at have ubeskyttet samleje i løbet af de mest frugtbare tider af en kvindes menstruationscyklus.

Metoder, der kræver et besøg hos din læge kan nævnes følgende:

 • Oral antikonception (p-piller): Medicin tages dagligt, der forhindrer ægløsning ved at styre hypofyse hormon sekretion. Normalt, p-piller indeholder hormonerne østrogen og gestagen. De skal også hjælpe med at regulere menstruationscyklus og nedsætte mængden og længden af ​​menstruation.

 • Mini-pille: Denne daglige pille har kun én hormon, gestagen. Det tykkere cervikal slim og forhindrer sædcellerne i at nå ægget. Mini-piller kan også mindske strømmen af ​​din menstruation.

 • Norplant: Kapsler indeholdende det syntetiske hormon levonorgestrel, implanteret under huden i overarmen, der løbende forhindrer æggestokkene i at frigive et æg i op til fem år.

 • Depo-Provera: En progesteron-lignende stof gives ved injektion, der stopper ægløsningen. Virkningerne vare i omkring tre måneder.

 • Månedlige injektioner: Kombinerer to typer af hormoner, østrogen og gestagen, der arbejder for at forhindre ægløsning.

 • Plaster: Udgivelser hormonerne østrogen og gestagen i blodbanen.

 • Membran eller cervikal cap: En kuppelformet gummikop med en fleksibel kant, der er indsat gennem vagina for at dække livmoderhalsen før samleje.

 • Hormonelle vaginal svangerskabsforebyggende ring: En ring, der er placeret inde i skeden omkring livmoderhalsen. Det frigiver hormoner østrogen og gestagen.

 • Intrauterin enhed (IUD): Enheder placeret i livmoderen gennem livmoderhalsen af en læge. IUD'en forhindrer et æg bliver befrugtet i rørene eller at binde sig til livmodervæggen.

 • Intrauterint (IUS): Et lille T-formet enhed, der er placeret inde i livmoderen af en læge. Det frigiver en lille mængde af hormoner hver dag for at forhindre graviditet.

 • Kirurgisk sterilisation: Et tyndt rør bruges til at træde en lille, fjeder-lignende enhed gennem skeden til livmoderen i hver æggelederen. Et materiale i enheden forårsager arvæv at udvikle og permanent plug rørene.

Kirurgiske indgreb

Kirurgi, der resulterer i manglende evne til at blive gravid omfatter følgende:

 • Hysterektomi: Fjernelse af livmoderen og normalt æggestokkene og æggeleder. Dette er en permanent form for prævention.

 • Aflukning af æggelederne eller tubal okklusion: Kirurgi at skære, ætse, eller band æggelederne for at forhindre ægget i at blive transporteret til livmoderen. Aflukning af æggelederne er designet til at være permanent, selv om visse typer kan undertiden være omvendt.

 • Sterilisation: Skæring eller fastspænding sædlederen, de rør, der bærer sæd fra testiklerne. Testiklerne stadig producere sæd, men sæden dø, og absorberes af kroppen. Dette er en permanent svangerskabsforebyggelse foranstaltning.

Metoder, der er blevet foreslået som forebyggende, men det kan faktisk udgøre en høj risiko for graviditet, omfatter tilbagetrækning før ejakulation og samleje under menstruation.