Tusgen

Prævention: mange muligheder

Omkring halvdelen af ​​alle graviditeter i dette land er uplanlagte, i henhold til den europæiske College of Obstetricians og Gynækologer. For en kvinde, der ønsker at planlægge, når hun bliver gravid, men der er mange valg.

Prævention - også kaldet prævention - henviser til midler eller anordninger, der forhindrer graviditet enten ved at forhindre en kvindes æg bliver befrugtet af sæd eller ved at forhindre et befrugtet æg i at blive implanteret i livmoderen.

Hvilken metode eller metoder, du vælger, afhænger af flere faktorer, herunder din menstruationscyklus, eventuelle eksisterende sundhed sygdomme, bekvemmelighed af svangerskabsforebyggende og dets brugervenlighed, risikofaktorer, bivirkninger og pris. Din sundhedspleje udbyder kan hjælpe dig med at bestemme den metode, der er relevante for dig.

Husk, at du kan ændre din prævention metode som omstændighederne i dit liv ændrer sig. Når du vælger en metode, bør du overveje, hvor ofte du har sex, hvis du er i et monogamt forhold, hvis du er villig til at planlægge for sex eller ønsker en metode, der ikke afhænger af planlægning, og hvor villig du er til at spore din frugtbare dage eller tage en pille hver dag. For at arbejde effektivt, skal en præventionsmetode bruges korrekt og konsekvent.

Nedenfor er en generel beskrivelse af de mest almindelige kategorier af svangerskabsforebyggende metoder, der er godkendt af den amerikanske Food and Drug Administration (FDA).

Hormonelle metoder

Disse metoder, kun tilgængelig ved recept, bruge hormoner ligner østrogen og gestagen, de hormoner naturligt produceres af en kvindes krop. De hormoner forhindrer ægløsning - når æggestokkene frigive et æg. Hormonelle metoder giver kontinuerlig prævention, men de kan ikke beskytte dig mod seksuelt overførte infektioner (SOI) og bør anvendes kondomer. Kvinder, der har haft et slagtilfælde, har en leversygdom, brystkræft eller problemer med blodpropper bør ikke bruge disse metoder. Hvis du er over 35 år og røg, kan din læge fraråder disse metoder.

P-piller / orale præventionsmidler

Kombination piller indeholder både østrogen og gestagen, en syntetisk form af hormonet progesteron, andre har kun gestagen (progestin kun mini-piller). En tyggetabletter af kombinationen pille er tilgængelig.

  • Kombi piller forhindre ægløsning. Disse piller er taget dagligt, uanset hvor ofte en kvinde har samleje. Kvinder bruger tyggetabletten skal drikke otte ounces væske umiddelbart efter at tage det. Den sædvanlige metode til at tage p-piller giver en kvinde at have en forudsigelig periode hver fjerde uge. Nogle kvinder kan være i stand til at bruge kombination piller på en tidsplan, der i stedet giver dem mulighed for at have en menstruation hver 13 uger. Dette skal dog være under ledelse af en sundhedspleje udbyder. Centers for Disease Control og Forebyggelse (CDC) siger, disse piller er 92-99 procent effektive, når ordineret og taget korrekt. Mulige bivirkninger af kombinationen pille omfatter svimmelhed, kvalme, og ændringer i menstruation, humør eller vægt. I sjældne tilfælde kan kardiovaskulær sygdom resultere, og det kan omfatte forhøjet blodtryk, blodpropper, hjerteanfald og slagtilfælde. Kvinder, der ryger, og er ældre end 35 år bør ikke bruge disse piller.

  • Gestagen-piller forhindrer graviditet ved fortykkelse cervikal slim at stoppe sædcellerne i at nå ægget. CDC siger disse piller er 92-99 procent effektive, når ordineret og taget korrekt. De skal tages på en daglig tidsplan, uanset hvor ofte en kvinde har samleje. Mulige bivirkninger af progestin kun pille omfatter uregelmæssig blødning, vægtøgning og brystspænding. Kvinder bør tage disse piller på samme tidspunkt hver dag. Manglende piller eller tager dem uregelmæssigt kan sænke effektiviteten af ​​denne form for prævention og øge chancerne for at blive gravid.

Patch

Dette er et plaster, der frigiver østrogen og gestagen direkte ind i blodbanen. Det er slidt på den nederste del af maven, balder eller overkrop, men ikke på brysterne. Et nyt plaster påsættes en gang om ugen i tre uger. Det er ikke bæres under den fjerde uge at tillade en menstruation. CDC siger, at det er 92 procent effektiv, men det kan være mindre effektiv hos kvinder, der vejer mere end 198 pounds. Patches indeholder mere østrogen end p-piller gør. Mulige bivirkninger ligner dem af kombinationen p-piller, men risikoen for blodpropper kan være større med patch, da det indeholder mere østrogen. Andre faktorer, der sætter kvinder i risiko for blodpropper er rygning, fedme, inaktivitet og kirurgi, ved hjælp af plaster med disse risici øger dem.

Vaginal svangerskabsforebyggende ring (NuvaRing)

Dette er en fleksibel ring omkring to inches i diameter, der er indsat af en kvinde i hendes vagina. Der, frigiver gestagen og østrogen. Ringen forbliver på plads i tre uger, og derefter fjernes i en uge for at muliggøre en menstruation. CDC siger, at det er 92 procent effektiv, når de anvendes korrekt. Hvis ringen er bortvist fra skeden og forbliver ude i tre eller flere timer, skal en anden præventionsform anvendes indtil en ny ring har været på plads i syv dage. Mulige bivirkninger omfatter udflåd, vaginitis, irritation og bivirkninger, der svarer til kombinationen p-piller.

Kvinder over 35 år, der er overvægtige eller røg bør ikke bruge p-ringen.

Injektioner

To typer af hormonindsprøjtninger er tilgængelige:

  • Depot medroxyprogesteronacetat (DMPA) er en form for hormonet gestagen. Injiceres en gang hver tredje måned, det forhindrer graviditet på tre måder: Det forhindrer ægløsning, stopper sædcellerne i at nå ægget, og forhindrer det befrugtede æg fra implantering i livmoderen. CDC siger, at det er 92 til 99 procent effektiv. De fleste kvinder har uregelmæssige blødninger i løbet af de første par måneder af DMPA brug. Med langvarig brug af et år eller mere, kan en kvinde holde op med menstruation. Perioder genoptages, når en kvinde holder op med at bruge denne præventionsmiddel. Mulige bivirkninger omfatter uregelmæssig blødning, vægtøgning, brystspænding og hovedpine.

  • Lunelle er en form for progestin og østrogen. Det injiceres en gang om måneden. CDC siger, at det er 97-99 procent effektiv. Mulige bivirkninger omfatter ændringer i menstruationscyklus, vægtøgning og bivirkninger, der svarer til kombinationen p-piller.

Implanterede prævention

I øjeblikket er kun én form for implanterbar prævention er tilgængelig, Implanon. Godkendt i 2006, det består af en lille sticklike stang placeres under huden af ​​den indre overarm. Stangen langsomt frigiver etonogestrel, en anden type af progestin. Effektiv til tre år skal Implanon indsættes og fjernes ved en sundhedspleje udbyder bruger en mindre ambulant kirurgisk procedure. Ud over smerte eller irritation for et par dage på injektionsstedet, mulige bivirkninger omfatter uregelmæssig, ubesvarede eller smertefulde perioder, vægtøgning, acne, hovedpine, brystspænding, hårtab, ændringer i humør og / eller libido, mavesmerter og en stigning i blodtrykket. Det er vigtigt at have regelmæssige opfølgende aftaler med din sundhedspleje udbyder.

Intrauterin enhed (IUD)

En spiral er en T-formet plastik ramme med gevind vedlagt som indsættes i livmoderen ved en sundhedspleje udbyder. IUDs, som tilbyder løbende prævention, kommer i to typer. En type, ParaGuard har kobber på plastramme, en anden type, Mirena indeholder en syntetisk form af hormonet progesteron kaldet levonorgestrel. En spiral virker ved at frigive kobber eller progestin at ændre cervixslimhinden og forhindre sædcellerne i at trænge ind i æggelederne, de steder, hvor æggene er befrugtede. Hvis en sædcelle når frem til et æg, en spiral forhindrer det befrugtede æg fra implantering i livmoderen. IUDs er 98-99 procent effektiv. Efter indføring kan kobber IUD forblive på plads op til 10 år, og Mirena IUD i fem år. Alle IUDs skal fjernes af en læge. IUDs ikke beskytte dig mod sexsygdomme. Mulige bivirkninger omfatter kramper, blødning, underlivsbetændelse, infertilitet og perforering af livmoderen.

Barrier-enheder

Barrier enheder kommer i mange former. I modsætning til hormonelle metoder eller IUD, der arbejder kontinuerligt for at yde beskyttelse mod graviditet, er en barriere enhed, der bruges, når en kvinde har samleje. Et plus er, at barriere-enheder er normalt billigere. En ulempe er behovet for at planlægge sex, så du har en barriere enhed med dig. Membranen, livmoderhalskræft hætte og skjold kan være vanskeligt for nogle kvinder at indsætte korrekt. Nogle barriere metoder kan hjælpe med at beskytte dig mod sexsygdomme.

Kvinde kondom

Den kvindelige kondom er et smurt, løstsiddende polyurethan pose, der er indsat i vagina. Det omgiver penis under samleje og fungerer som en foring for fysisk at beskytte vagina og livmoderhalsen fra infektioner og fælde sperm at forhindre graviditet. Fås i håndkøb (OTC), kondomet har en lukket ende og en åben ende, med fleksible ringe i begge ender. Den lukkede ende er indsat i vagina, og ringen holder den på plads over livmoderhalsen. Den kvindelige kondom kan indsættes op til 24 timer før samleje og kan kun bruges én gang. Selvom det kommer med smøring, kan mere være behov for under samleje. Den kvindelige kondom er stærkere end en mandlig kondom og bør aldrig bruges sammen med en mandlig kondom. Det er mellem 80 og 95 procent effektive i forebyggelsen af ​​graviditet og kan beskytte mod væske-transmitteret, og nogle viralt overførte sexsygdomme.

Mandlige kondom

Den mandlige kondom er en smurt kappe, der er sat på en erigeret penis før indrejse i skeden. Den mandlige kondom fælder sperm og danner en fysisk barriere mellem vagina og penis. På grund af den barriere, det giver beskyttelse mod væske-transmitteret, og nogle viralt overførte sexsygdomme. Tilgængelig OTC, er de fleste kondomer lavet af latex, som beskytter mod sexsygdomme. Nogle kondomer er fremstillet af polyurethan, silicone og andre syntetiske materialer. Kondomer fremstillet af dyr membran indeholder små porer, der kan tillade passage af virus, beskytter ikke fra dig fra sexsygdomme, og bør ikke anvendes. Kondomer kommer i forskellige størrelser, en korrekt størrelse er vigtigt at sikre beskyttelse. Når kondomet på penis, skal der være plads i spidsen for at tillade sæd og væsker. Hvis der er behov for mere smøring Brug kun vand-baserede smøremidler med latex kondomer. En mandlig kondom kan kun bruges en gang. Efter samleje, bør den mandlige trække penis, mens du holder fast i bunden af ​​kondom for at forhindre det i at komme væk. Bruges korrekt, kondomer er 85 år til 98 procent effektive i forebyggelsen af ​​graviditet. Ved hjælp af en vaginal sæddræbende creme med et kondom øger dens effektivitet. Bruge kondom, der er for gamle (forbi sin udløbsdato), skørt, revet eller beskadiget, eller sat på forkert, vil ikke beskytte dig mod graviditet eller infektioner.

Membran og livmoderhalskræft cap

Disse genanvendelige barriere metoder for prævention blok sædceller at trænge ind i livmoderhalsen og nå ægget. De er lavet af latex, og alle kræver en recept. Membranen er en lavvandet kop, hætten er mindre og fingerbøl-formet med en strop for at lette afmonteringen. Membranen og hætte kommer i forskellige størrelser, en sundhedspleje udbyder bestemmer, hvad størrelse du skal bruge. At have et barn eller få / miste en betydelig mængde vægt kan påvirke, hvordan disse fit og kan betyde, at du har brug for en anden størrelse. Begge metoder anvendes med en sæddræbende at dræbe sperm. Når det bruges korrekt, cervikal cap er 80-91 procent effektive i forebyggelsen af ​​graviditet, og membranen er 83-94 procent effektiv. Alle skal indsættes før sex og blive efterladt på stedet i seks til otte timer efter sex. Membranen skal fjernes ved 24 timer efter samleje for at undgå risiko for toksisk shock syndrom hætten skal fjernes 48 timer efter samleje, også for at undgå risiko for toksisk shock. Andre mulige bivirkninger af hætten omfatter urinveje og vaginale infektioner. Mellemgulvet, når det bruges med en sæddræbende creme kan beskytte mod nogle sexsygdomme. Hætten giver ikke megen beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme.

Svangerskabsforebyggende svamp

Denne barriere præventionsform er en blød, disk-formet enhed med en løkke til fjernelse. Tilgængelig OTC, er det lavet af polyurethan skum og indeholder spermicide nonoxynol-9. Forud for samleje, er svamp fugtet med vand og indsættes, således at den kløftede side dækker livmoderhalsen. Det kan sættes i op til 24 timer før sex. Det skal efterlades i mindst seks timer efter samleje. Det er 84-91 procent effektiv, hvis de anvendes korrekt. Det er effektivt for mere end en handling af samleje i op til 24 timer. Det skal fjernes inden for 30 timer for at blive indsat. Hvis det efterlades i længere tid, er der en risiko for at få toksisk shock syndrom. Svampen beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme.

Nødprævention

Nødprævention holder en kvinde at blive gravid. Hvis en kvinde er allerede gravid, vil nødprævention ikke fungere. Disse er de omstændigheder, hvorunder nødprævention metoder kan anvendes:

  • En præventionsmetode mislykkes, sådan et kondom bryde eller kommer ud under sex

  • Ingen prævention blev brugt, da du havde sex

  • Du blev tvunget til at have sex

  • Du gik glip af to eller flere p-piller i træk

  • Du var for sent at få din Depo-Provera eller Lunelle shot

Nødprævention virker ved at forhindre ægget i at forlade æggestokkene, ved at forhindre ægget i at blive befrugtet, eller ved at forhindre et befrugtet æg fra implantering i livmoderen. Det påvirker ikke en kvindes fremtidige graviditeter. Hvis du tror, ​​du måske har brug for nødprævention i fremtiden, kan du tale med din læge om at få nødprævention piller (ECP), på din næste ordinære eksamen.

Hvis du ikke har en menstruation Tre uger efter du tager ECP'er, eller hvis du tror du kan være gravid efter at have taget ECP'er, få en graviditetstest for at sikre, at du ikke er gravid.

Typer af nødprævention

Der er to typer af nødprævention, ofte kaldet morgenen-efter eller dag efter piller: to piller, som kun indeholder progestin eller en kombination af p-piller.

Flere typer af en progestin kun pille, som kaldes Plan B, er tilgængelig som en over-the-counter mulighed for kvinder i alderen 18 og ældre, og det er til rådighed for piger 17 og under kun ved recept. Denne behandling indeholder progestin levonorgestrel, som findes i receptpligtige piller, men i en lavere dosis. Afhængigt af hvilken type af p-piller, er en eller to piller taget, enten sammen eller en inden for tre dage efter ubeskyttet sex og den anden 12 timer senere. Når det bruges som anvist, disse piller effektivt og sikkert at forhindre graviditet 88-95 procent af tiden. De er mest effektive, når det tages inden for 24 timer efter ubeskyttet sex. En ny form for nødprævention pille for nylig blev godkendt af FDA, kaldet ella indeholder og antiprogestin, der er effektiv, selv når det tages op til 5 dage efter ubeskyttet sex. Mulige bivirkninger omfatter kvalme, opkastning, mavesmerter, træthed og hovedpine. Tager begge piller på samme tid, vil ikke øge dine chancer for at have disse bivirkninger.

Kombinerede piller er høj dosis af p-piller indeholdende både østrogen og og kan bruges som nødprævention. Forskellige mærker af kombinerede piller har forskellige doser af disse hormoner, og antallet af piller i en dosis er forskellig for hvert mærke. Ikke alle mærker kan bruges til nødprævention. For mere information om p-piller, der kan bruges til nødprævention gå til Ikke-2-late.com ( http://ec.princeton.edu/ ).

I almindelighed piller indtaget i to doser, én dosis højre væk og den anden dosis 12 timer senere. Brug altid det samme mærke for begge doser. Kombineret østrogen og gestagen piller er 75 til 80 procent effektiv, når det tages på denne måde. Nogle kvinder føler dig syg og kaster op efter at have taget dem. Hvis du kaster op efter inden for en time efter indtagelse nødprævention piller, ringe til din læge eller på apoteket, som du måske nødt til at gentage dosis. Nødprævention piller bør ikke anvendes som en rutinemæssig form for prævention, og beskytter ikke mod seksuelt overførte infektioner.

IUD

En kobber IUD indsat inden for syv dage efter ubeskyttet sex kan forhindre 99 procent af graviditeter. Det kan forhindre, at sæd fra befrugtende ægget eller forhindre et befrugtet æg fra implantering i livmoderen. Det kan forblive på plads, og kan anvendes som en metode til prævention, eller det kan fjernes efter næste normale menstruation.

Abortpille

Den abortpille mifepriston (også kaldet RU-486), ikke anvendes til svangerskabsforebyggelse. Det virker efter en kvinde bliver gravid, når et befrugtet æg har knyttet til livmoderen. Mifepriston er et syntetisk steroid som blokerer progesteron, det hormon, nødvendigt at opretholde graviditet. Når progesteron ikke er tilgængelig, kan det befrugtede æg ikke blive knyttet til livmoderen.

Mifepriston er kun tilgængelig ved recept. Før ordination af mifepriston skal en sundhedspleje udbyder gøre en HCG blodprøve og en ultralyd for at bekræfte, at en kvinde er gravid, at hun ikke har en ektopisk (æggelederne) graviditet, og det graviditetsuge af graviditeten. Mifepriston er godkendt til brug op til den 49. dag i graviditeten, eller omkring syv uger. Når graviditet og dato for graviditet er bekræftet, en kvinde tager en dosis af mifepriston. To dage senere, hun tager et andet stof, misoprostol, hvilket forårsager livmoderen til kontrakten. Senest seks dage til en uge, er graviditeten afsluttes.

En kvinde skal vende tilbage til hendes sundhedspleje udbyder kontor for at bekræfte, at graviditeten blev afsluttet. Hvis det ikke var, skal en kirurgisk abort udføres. Mifepriston er 92 procent effektiv i slutter en graviditet, hvis den tages i løbet af de første syv uger af graviditeten. Mulige bivirkninger af mifepriston omfatter livmoder kramper, træthed, kvalme og kraftige blødninger.

Nedenfor er en oversigt over de forskellige former for prævention, deres effektivitet i forebyggelsen af ​​graviditet, bivirkninger, og om de yder beskyttelse mod seksuelt overførte infektioner.

Svangerskabsforebyggende

Type

Effektivitet

Mulige bivirkninger

Beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme

Oral svangerskabsforebyggende

Hormonelle / Rx

Svimmelhed, kvalme, menstruation eller humørsvingninger, vægtøgning

Nej

Patch

Hormonelle / Rx

Svimmelhed, kvalme, menstruation eller humørsvingninger, vægtøgning, blodpropper

Nej

Vaginal ring

Hormonelle / Rx

Udflåd, vaginitis, svimmelhed, kvalme, menstruation eller humørsvingninger, vægtøgning

Nej

Injektion

Hormonelle / Rx

Uregelmæssig blødning, vægtstigning, brystspænding, hovedpine

Nej

Implanterede

Hormonelle / Rx

Uregelmæssig (eller manglende) perioder, vægtøgning, acne, hovedpine, brystspænding, hårtab, ændringer i humør og / eller libido, mavesmerter, øget blodtryk

Nej

IUD

Hormonelle / Rx

Kramper, blødning, underlivsbetændelse, infertilitet, perforering af livmoderen

Nej

Kvinde kondom

Barrier / OTC

Latex allergi

Ja

Mandlige kondom

Barrier / OTC

Latex allergi

Ja

Membran og hætte

Barrier / Rx

Toksisk chok, hvis det efterlades i alt for længe

Membran giver en vis beskyttelse, cap ikke

Sponge

Barrier / OTC

Toksisk chok, hvis det efterlades i alt for længe

Nej

Fertilitet bevidsthed

Afholdenhed

Ingen

Nej

Vasektomi

Kirurgisk sterilisering

Komplikationer ved operation

Nej