Tusgen

Prostatakræft: En række af behandlingsmuligheder

Hvis din sundhedspleje udbyder har fortalt dig, at du har prostatakræft, kan du snart står over for et vanskeligt valg af behandlingsmuligheder.

»En af de kritiske spørgsmål lige nu i prostatakræft er, at alle disse mænd har en stor beslutning at gøre, når de er diagnosticeret," siger David L. Perlow, MD, en urolog i Atlanta, der udfører det meste "frø" strålebehandlinger. "Helt ærligt, mange af de patienter, jeg har er revet af afgørelsen."

Og mænd vil ofte opleve, at de specialister, der udfører en behandling, som regel går ind, at behandling over andre. En undersøgelse af urologer og onkologer er offentliggjort i Journal of European Medical Association (JAMA) fandt, at selv om urologer og stråling onkologer enige om en række spørgsmål vedrørende påvisning og behandling af prostatakræft, de normalt anbefaler terapi, som de tilbyder.

Ironisk nok, kan næsten alle specialister være rigtigt i mange tilfælde, ifølge undersøgelsen, som sagde, at ingen afgørende beviser for øjeblikket støtter en bestemt behandling frem for en anden.

Så hvordan kan du vide, hvilken behandling der er bedst for dig?

Før du vælger en behandling

Den første ting du bør gøre, ifølge den europæiske Cancer Society (ACS), er at spørge din sundhedspleje udbyder mange spørgsmål om omfanget (etape) og bedømmelse (aggressivitet) af din kræft. Det medicinske område har et bogstav og tal for forskellige stadier og omfanget af prostatakræft, identificere alt fra en plamage til ud-af-kontrol at sprede sig.

Spørg om chancerne for at behandle det effektivt, hvad der vil ske, hvis det går ubehandlet, og hvad der vil være de sandsynlige bivirkninger af nogen kirurgi eller andre behandlinger.

Så ACS anbefaler, at du overveje andre faktorer, såsom din alder, hvad livsstil, du ønsker at have, uanset om du kan leve med potentiel inkontinens eller sterilitet, og hvilke chancer du er villig til at tage komfortabelt. For eksempel har nogle ældre mænd vælger at have nogen behandling overhovedet på grund af drift farer og levetid spørgsmål. Andre mænd med lokaliseret prostatacancer (kræft i blot ét sted), kan føle, at de har brug for nogen operation overhovedet.

"Desværre, selv om vi får meget mere dygtige til at diagnosticere prostatakræft, vi er ikke særlig god til at skelne de kræftformer, der har brug for aktiv behandling fra dem, der kan følges uden behandling," siger George L. Wright, Jr., Ph.D., videnskabelig direktør for Virginia Prostata Center.

Behandlinger

De to primære behandlinger for tidlige fase prostatacancer er prostatektomi, hvor prostata og i visse tilfælde væv, der omgiver den er fjernet, og strålebehandling, hvor stråling stråles ind i prostata eller indsættes med et "frø" pellet (kaldet brachyterapi) for at dræbe kræftcellerne.

Den JAMA Undersøgelsen viste, at urologer og stråling onkologer enige om, at prostatektomi, strålebehandling og brachyterapi er alle effektive behandlinger for lokaliseret prostatakræft hos mænd forventes at leve mindst 10 år endnu.

Andre behandlinger omfatter hormonbehandling, kemoterapi, og udskudt terapi (vagtsomme venter). Dette er ofte et rimeligt valg for ældre mænd med andre medicinske problemer og tidlige sygdom. Vagtsomme venter betyder nøje overvågning af sygdommen, men ikke starter behandlingen, indtil symptomerne vises.

Følgende oplysninger om behandlinger kommer fra National Comprehensive Cancer Network (NCCN), som har samlet eksperter fra mange af landets førende kræftcentre at udvikle kræftbehandling retningslinjer for kræft sundhedspersonale.

"Kræftspecialister betragter NCCN behandling retningslinjer som den definerende standard behandling," siger Louis M. Weiner, MD, en Philadelphia onkolog.

Radikal prostatektomi

Denne operation fjerner hele prostata og nogle væv omkring det og anvendes oftest, når kræften menes ikke at have spredt sig forbi prostata.

Konventionelle prostatectomies kræver indsnit i nærheden af ​​endetarmen eller i maven og kan føre til inkontinens (manglende evne til at kontrollere blæren) og impotens (manglende evne til at få penis oprejst fordi nerver blev skåret under operationen). Normal blære kontrol normalt vender tilbage inden for flere uger eller måneder efter en radikal prostatektomi, men fortsætter i nogle mænd. Impotens kan være så højt som 65 til 90 procent, men er 25 til 30 procent, når kirurgi ikke fjerner nerver på begge sider af prostata. Mange faktorer påvirker risikoen for impotens, herunder en mands alder og hans evne til at få erektion før operationen.

En nyere "nøglehul" eller laparoskopisk, prostatektomi bruger en tynd, tændte rør med et kamera på enden og flere andre lange, tynde instrumenter. De er indsat gennem flere små snit i maven for at fjerne prostata. Mænd normalt genvinde hurtigere, end de gør fra standard prostatektomi, selv om det endnu ikke er klart, hvordan denne metode sammenlignes, om de langsigtede resultater.

En endnu nyere teknik er robot-assisteret laparoskopisk prostatektomi. I denne tilgang, kirurgen sidder ved et kontrolpanel og præcist manøvrerer lange, tynde kirurgiske instrumenter med robotstyret arme. Igen, kirurgisk opsving tendens til at være kortere, men der er ingen resultater, der sammenligner langsigtede resultater med ældre, mere etablerede behandlinger.

Strålebehandling

Høj-energi stråler (såsom røntgenstråler) og partikler (såsom elektroner og protoner) anvendes til at dræbe kræftceller. Denne behandling er undertiden anvendes til behandling af prostatacancer, der stadig er begrænset til prostata eller har spredt sig til nærliggende væv. Hvis sygdommen er mere avanceret kan stråling anvendes til at reducere størrelsen af ​​tumor.

De to vigtigste typer er ekstern strålebehandling og brachyterapi (intern stråling). Ekstern stråling fokuserer en stråle fra uden for kroppen på specifikke pletter. En lille procentdel af mænd oplever permanent inkontinens, og 40 til 60 procent af patienterne har lidt impotens bagefter.

Brachyterapi bruger nåle til at indsætte radioaktive pellets på størrelse med et riskorn i prostata. Strålingen dør ud efter flere uger eller måneder, og disse pellets lov til uskadelig forblive i prostata. Denne terapi bliver mere og mere populære. Læger, der understøtter denne behandling sige, det har meget lavere satser for inkontinens og impotens. Kritikere af denne metode siger, at ikke nok undersøgelser er blevet gjort for at bekræfte dens effektivitet.

Hormonbehandling

Denne behandling bruges ofte til mænd, hvis kræften har spredt sig ud over prostata eller er vendt tilbage efter behandling. Dens formål er at reducere niveauet af androgener (mandlige hormoner), såsom testosteron, som forårsager prostata kræftceller til at vokse.

Bivirkninger af denne behandling omfatter nedsat eller manglende seksuel lyst, impotens og hedeture. Nogle mænd har også brystspænding og vækst af brystvæv. I høj grad at reducere androgen niveauer, nogle læger anbefaler en orchiektomi, som er fjernelse af testiklerne. Bivirkningerne ligner andre typer af hormonbehandling.

Kemoterapi

Dette er en mulighed for mænd, hvis kræften har spredt sig uden for prostata, og for hvem hormonbehandling er mislykkedes. Kemoterapi ikke ødelægge alle de kræftceller, men det kan forsinke tumorvækst og mindske smerter. En bivirkning af denne behandling er, at det kan sænke blodlegemer, hvilket resulterer i en øget risiko for infektion eller blødning.

Udskudt terapi (vagtsomme venter)

Den bedste strategi for nogle mænd er simpelthen "se og vent", med omhyggelig observation, men ingen umiddelbar behandling. Denne fremgangsmåde kan anbefales, hvis prostatacancer ikke forårsager nogen symptomer, især hvis det er meget lille og er indeholdt i et område af prostata eller forventes at vokse langsomt. Også, hvis en mand er ældre, svagelige eller har nogle alvorlige sundhedsmæssige problemer, kan denne behandling være en mulighed. Nogle mænd kan beslutte, at bivirkningerne af mere aggressive behandlinger opvejer fordelene ved en operation.