Tusgen

Iscenesættelse af prostatakræft

Hvad iscenesætter af prostatakræft?

Når prostatakræft er diagnosticeret, vil tests udføres for at afgøre, hvor meget kræft er til stede, og hvis kræften har spredt sig fra prostata til andre dele af kroppen. Dette kaldes iscenesættelse, og er et vigtigt skridt i retning af at planlægge en behandling program.

Hvad er de forskellige stadier af prostatakræft?

Den mest almindelige måde læger beskrive fase af prostatacancer er med TNM system. I dette system er scenen baseret på størrelsen og omfanget af din tumor, hvorvidt lymfeknuder er involveret, og hvor langt kræft har spredt sig, samt Gleason score og PSA-niveau. Din læge får disse oplysninger fra din digital rektal eksamen (DRE), lab tests, biopsier, og scanninger.

Fase I

 • Den tumor kan ikke mærkes af DRE eller set på ultralyd, men det opdages på grund af test eller operation udført af en anden grund. Det har ikke spredt sig ud over prostata. Gleason score er 6 eller derunder og PSA-niveau er mindre end 10. (T1, N0, M0)

eller

 • Den tumor kan mærkes af DRE eller set på ultralyd, men det er begrænset til mindre end halvdelen af ​​den ene side af prostata. Det har ikke spredt sig ud over prostata. Gleason score er 6 eller derunder og PSA-niveau er mindre end 10. (T2a, N0, M0)

Stage IIA

 • Den tumor kan ikke mærkes af DRE eller set på ultralyd, men det opdages på grund af test eller operation udført af en anden grund. Det har ikke spredt sig ud over prostata. Gleason score er 7, og PSA-niveau er mindre end 20. (T1, N0, M0)

eller

 • Den tumor kan ikke mærkes af DRE eller set på ultralyd, men det opdages på grund af test eller operation udført af en anden grund. Det har ikke spredt sig ud over prostata. Gleason score er 6 eller mindre, og PSA-niveau er mindst 10, men mindre end 20. (T1, N0, M0)

eller

 • Den tumor kan mærkes af DRE eller set på ultralyd, men det er begrænset til den ene side af prostata. Det har ikke spredt sig ud over prostata. Gleason score er 7 eller derunder, og PSA-niveau er mindre end 20. (T2a eller T2b, N0, M0)

Stage IIB

 • Tumoren kan mærkes ved DRE eller set på ultralyd, og det er i begge sider af prostata. Det har ikke spredt sig ud over prostata. Gleason score og PSA kan være et vilkårligt tal. (T2C, N0, M0)

eller

 • Svulsten har ikke spredt sig ud over prostata. PSA-niveau er 20 eller højere. Gleason score kan være et vilkårligt tal. (T1 eller T2, N0, M0)

eller

 • Svulsten har ikke spredt sig ud over prostata. Gleason score er 8 eller højere. PSA kan være et vilkårligt tal. (T1 eller T2, N0, M0)

Stage III

 • Den tumor har spredt sig uden for prostata. Den kan omfatte nogle af de kirtler kaldet sædblærerne, som producerer sæd. Det har ikke spredt sig til dine lymfeknuder eller andre steder i kroppen. Gleason score og PSA kan være et vilkårligt tal. (T3, N0, M0)

Stage IV

 • Den tumor har spredt sig uden for prostata og sædblærer og har nået nærliggende væv, såsom blæren ydre lukkemuskel (en muskel, der hjælper med at kontrollere vandladning), rectum og / eller væggen af ​​bækkenet. Det har ikke spredt sig til lymfeknuder eller fjerne dele af kroppen. Gleason score og PSA kan være et vilkårligt tal. (T4, N0, M0)

eller

 • Kræften har spredt sig til lymfeknuder, men det har ikke spredt sig til fjerne dele af kroppen. Gleason score og PSA kan være et vilkårligt tal. (Enhver T, N1, M0)

eller

 • Kræften har spredt sig til fjerne dele af kroppen. Gleason score og PSA kan være et vilkårligt tal. (Enhver T, enhver N, M1)