Tusgen

Prostata / rektal sonagram

(Prostata - Rectal Sonography)

Procedure oversigt

Hvad er en prostata / rektal sonagram?

En prostata / rektal sonagram er en noninvasiv (huden er ikke gennemboret) procedure, der anvendes til at vurdere størrelse, form og placering af prostata og vurdere endetarmen. En sonogram bruger ultralyd teknologi til at tillade hurtig visualisering af prostata og relaterede strukturer fra uden for kroppen.

En prostata / rektal sonogram bruger en håndholdt sonde kaldet en transducer, der sender ultrasoniske lydbølger ved en frekvens for høj til at blive hørt. Når transduceren er placeret på huden på bestemte steder og vinkler, ultralyd lydbølger bevæger sig gennem huden og andre kropsvæv til organer og strukturer i kroppen. Lydbølgerne hoppe fra organer som et ekko og vende tilbage til transduceren. Transduceren opfanger de reflekterede bølger, som derefter omdannes til et elektronisk billede af organer.

Forskellige typer af kroppens væv påvirker den hastighed, hvormed rejser lydbølger. Lyd bevæger den hurtigste gennem knoglevævet og flytter mest langsomt gennem luften. Den hastighed, hvormed lydbølgerne tilbage til transduceren, samt hvor meget af lydbølgen afkast er oversat af transduceren som forskellige typer af væv.

Forud for proceduren er klart, vandbaseret gel påføres huden for at tillade jævn bevægelse af transduceren i huden og til at fjerne luft mellem huden og transduceren.

Ved hjælp af en yderligere tilstand af ultralyd-teknologi under en ultralyd procedure kan blodtilførslen til prostata vurderes. Ultralydtransducer stand til at vurdere blodstrøm indeholder en Doppler probe. Doppler probe inden transduceren evaluerer hastigheden og retningen af ​​blodgennemstrømning i et blodkar ved at lydbølgerne hørbare. Graden af ​​lydstyrken af ​​de akustiske lydbølger angiver hastigheden af ​​blodgennemstrømningen i en blodåre. Manglende eller mathed af disse lyde kan indikere en obstruktion af blodgennemstrømningen.

Beslægtede procedurer, der kan udføres for at vurdere prostata og endetarm omfatter prostata biopsi og sigmoideoskopi. Se venligst disse procedurer flere oplysninger.

Hvad er prostata?

Illustration af anatomi mandlige forplantningsorganer

Prostata er på størrelse med en valnød og omgiver halsen af ​​en mands blæren og urinrøret - røret, der bærer urin fra blæren. Det er dels muskulær og dels glandulær, med kanaler åbner ind i prostata del af urinrøret. Det består af tre dele: en central lap med en lap på hver side.

Som en del af den mandlige reproduktive system, prostata primære funktion er at udskille en svagt basisk væske, der udgør en del af sædvæsken (sæd), en væske, der bærer sæd. Under mandlige højdepunkt (orgasme), at de muskulære kirtler i prostata hjælp fremdrive prostata væske, udover sæd, der blev produceret i testiklerne, i urinrøret. Sæden så gennem spidsen af ​​penis under ejakulation.

Årsager til den procedure,

En prostata / rektal sonagram kan bruges til at vurdere størrelsen, placering og udformning af prostata og nærliggende strukturer. En sonogram kan bruges til at undersøge prostata for tegn på kræft. Denne procedure kan udføres efter en konstatering af forhøjet prostata-specifikt antigen (PSA) i løbet af en blodprøve. Prostata / rektal sonography kan bruges til at iscenesætte endetarmskræft, overvåge behandlingen af ​​endetarmskræft og vurdere endetarmen for andre problemer.

En prostata / rektal sonagram kan udføres for at hjælpe med placering af nåle, der anvendes til biopsi (opnå en vævsprøve) prostata, eller for at hjælpe med placeringen af stråling "frø", der anvendes til behandling af prostatacancer.

Denne procedure kan også anvendes til at vurdere blodtilførslen til prostata eller andre masser, der kan være placeret under proceduren.

Der kan være andre årsager til din læge til at anbefale en prostata / rektal sonogram.

Risici i proceduren

Der er ingen strålingskilde og generelt intet ubehag fra anvendelsen af ​​ultralydstransduceren til huden.

Sonogram transducer vil blive dækket i en latex kondom-lignende belægning før indsættelse i endetarmen. Derfor er test kontraindiceret til patienter med en latex-allergi.

Der kan være andre risici afhængigt af dine specifikke medicinske sygdom. Vær sikker på at drøfte eventuelle bekymringer med din læge forud for proceduren.

Overskydende afføring i endetarmen, kan påvirke resultaterne af testen.

Før proceduren

 • Din læge vil forklare den procedure, til dig og give dig mulighed for at stille eventuelle spørgsmål, du måtte have om proceduren.

 • Du kan blive bedt om at underskrive en samtykkeerklæring, der giver din tilladelse til at gøre proceduren. Læs formularen omhyggeligt og stille spørgsmål, hvis noget ikke er klar.

 • Generelt er ingen forudgående fastende eller sederingsgrad.

 • Du kan få en lille lavement forud for proceduren.

 • Baseret på din medicinske sygdom, kan din læge anmode andre specifikke forberedelse.

Under proceduren

En prostata / rektal sonagram kan udføres på en ambulant basis eller som en del af dit ophold på et hospital. Procedurer kan variere afhængigt af din sygdom og din læges praksis.

Generelt en prostata / rektal sonogram følger denne proces:

 1. Du vil blive bedt om at fjerne alt tøj, smykker eller andre genstande, der kan interferere med proceduren.

 2. Hvis bedt om at fjerne tøj, vil du få en kjole til at bære.

 3. Du vil ligge på en undersøgelse bordet på din venstre side med knæene bøjet op til brystet.

 4. Lægen kan udføre en digital rektal undersøgelse før sonagram procedure.

 5. Transduceren skal smøres med en klar gel og indsat i endetarmen. Du kan opleve en følelse af fylden af ​​endetarmen på dette tidspunkt.

 6. Transduceren vil blive roteret svagt flere gange under proceduren for at opnå tilstrækkelig visualisering af prostata og andre strukturer.

 7. Hvis blodgennemstrømningen bliver vurderet, kan du høre en "whoosh, whoosh" lyd, når Doppler sonde anvendes.

 8. Når proceduren er afsluttet, vil gelen tørres af.

Mens prostata / rektal sonagram selve proceduren forårsager ingen smerter, kan skulle ligge stille for længden af ​​proceduren forårsage let ubehag, og den klare gel vil føle kølig og våd. Den teknolog vil bruge alle mulige komfort foranstaltninger og afslutte proceduren så hurtigt som muligt for at minimere eventuelle gener.

Efter proceduren

Der er ingen særlig form for pleje påkrævet efter en prostata / rektal sonogram. Du kan genoptage din sædvanlige kost og aktiviteter, medmindre din læge rådgiver dig anderledes.

Online ressourcer

Den leveres her Indholdet er kun til orientering, og var ikke beregnet til at diagnosticere eller behandle et sundhedsmæssigt problem eller sygdom, eller erstatte professionel lægelig rådgivning, du modtager fra din læge. Kontakt din læge med eventuelle spørgsmål eller problemer du måtte have vedrørende din sygdom.

Denne side indeholder links til andre hjemmesider med oplysninger om denne fremgangsmåde og relaterede sundhedsproblemer sygdomme. Vi håber du finder disse websteder hjælpsom, men husk vi ikke kontrollerer eller godkender de oplysninger, der præsenteres på disse web-steder, heller ikke disse websteder godkender oplysningerne her.

Europæisk kræft samfund

European College of radiologi

Europæiske samfund af nefrologi

National Cancer Institute (NCI)

Nationale Institut for diabetes og Digestive og nyresygdomme (NIDDK)

National Institutes of Health (NIH)

National Library of Medicine