Tusgen

Radikal prostatektomi procedure

(Prostatektomi, radikal prostatektomi, Radikal Retropubic prostatektomi, Radikal suprapubic prostatektomi, Radikal bækkenbunden prostatektomi, fjernelse af blærehalskirtlen, RP, RPP, RSP)

Procedure oversigt

Hvad er en prostatektomi?

En prostatektomi er en kirurgisk procedure til delvis eller fuldstændig fjernelse af prostata. Det kan udføres til behandling af prostatacancer eller benign prostatahyperplasi (BPH).

En fælles kirurgisk tilgang til prostatektomi omfatter, at et kirurgisk snit og fjerne prostata (eller en del af det). Dette kan opnås med en af ​​to metoder, den retropubic eller suprapubic indsnit (underlivet) eller en mellemkødet snit (gennem huden mellem pungen og endetarmen).

Forud for at have en prostatektomi, er det ofte nødvendigt at have en prostata biopsi. Se venligst denne procedure for yderligere information.

Hvad er prostata?

Illustration af anatomien af ​​mandlige forplantningsorganer

Prostata er på størrelse med en valnød og omgiver halsen af ​​en mands blæren og urinrøret-røret, der bærer urin fra blæren. Det er dels muskulære og dels glandulær, med kanaler åbner ind i prostata del af urinrøret. Det består af tre kamre, et center lap med en lap på hver side.

Som en del af den mandlige reproduktive system, prostata primære funktion er at udskille en svagt basisk væske, der udgør en del af sædvæsken (sæd), en væske, der bærer sæd. Under mandlige højdepunkt (orgasme), at de muskulære kirtler i prostata hjælp fremdrive prostata væske, udover sæd, der blev produceret i testiklerne, i urinrøret. Sæden så gennem spidsen af ​​penis under ejakulation.

Forskerne kender ikke alle funktionerne i prostata. Men prostata spiller en vigtig rolle i både seksuel og urin funktion. Det er almindeligt for prostata til at blive udvidet som en mand aldre, og det er også sandsynligt, for en mand at støde på nogle form for prostata problem i hans levetid.

Mange almindelige problemer, der ikke kræver en radikal prostatektomi er forbundet med prostata. Disse problemer kan forekomme hos mænd i alle aldre og omfatter:

 • Godartet prostatahyperplasi (BPH). Dette er en aldersrelateret forstørrelse af prostata, der ikke er malign. BPH er den mest almindelige noncancerous prostata problem, der forekommer i de fleste mænd, når de når deres 60'erne. Symptomerne er langsom, afbrudt, eller svage urin stream, haster med utætte eller drible, og hyppig vandladning, især om natten. Selvom det ikke er cancer, er BPH symptomer ofte ligner dem af prostatacancer.

 • Prostatism. Dette indebærer nedsat urin kraft på grund obstruktion af flow gennem prostata. Den mest almindelige årsag til prostatism er BPH.

 • Prostatitis. Prostatitis er betændelse eller infektion i prostata er karakteriseret ved ubehag, smerter, hyppig eller sjælden vandladning, og undertiden feber.

 • Prostatalgia. Dette indebærer smerter i prostata, også kaldet prostatodynia. Det er ofte et symptom på prostatitis.

Kræft i prostata er en almindelig og alvorlig sundhedsmæssig bekymring. Ifølge den europæiske Cancer Society (ACS), prostata kræft er den mest almindelige form for kræft hos mænd over 50 år, og den tredje hyppigste årsag til død af kræft.

Der er forskellige måder at opnå målet om at fjerne prostata, når der er kræft. Metoder til udførelse af prostatektomi omfatter:

 • Kirurgisk fjernelse omfatter en radikal prostatektomi (RP), med enten en retropubic eller perineal tilgang. Radikal prostatektomi er fjernelse af hele prostatakirtlen. Nervebevarende kirurgisk fjernelse er vigtigt at bevare så meget funktion som muligt.

 • Transuretral resektion af prostata eller TURP, som også omfatter fjernelse af en del af prostata, er en fremgangsmåde, der udføres gennem penis med et endoskop (små, fleksible rør med en lys og en linse på enden). Denne procedure ikke helbrede prostatakræft, men kan fjerne forhindringen, mens læger planlægge endelig behandling.

 • Laparoskopisk kirurgi, udføres manuelt eller med en robot, er en anden metode til fjernelse af prostata.

Er der forskellige typer af radikal prostatektomi?

Der er flere metoder til radikal prostatektomi:

 • Radikal prostatektomi med retropubic (suprapubic) tilgang. Dette er den mest almindelige kirurgiske metode, som anvendes af urologer (læger, der specialiserer sig i sygdomme og kirurgi af urinvejene). Hvis der er grund til at tro kræften har spredt sig til lymfeknuder, vil lægen fjerne lymfeknuder fra hele prostatakirtlen, ud over prostata. Kræften har spredt sig ud over prostata, hvis det er fundet i lymfeknuder. Hvis det er tilfældet, så kirurgi kan afbrydes, da det ikke vil behandle kræft tilstrækkeligt. I denne situation kan yderligere behandlinger anvendes.

 • Nerve-besparende prostatektomi tilgang. Hvis kræften er filtret med nerverne, kan det ikke være muligt at opretholde nerve funktion eller struktur. Sommetider nerver skal skæres for at fjerne kræft væv. Hvis begge sider af nerverne er skåret eller fjernet, vil manden være i stand til at have en erektion. Dette vil ikke forbedres over tid (selv om der er tiltag, der kan genoprette erektil funktion).
  Hvis kun den ene side af bundtet af nerver er skåret eller fjernes, kan man have mindre erektil funktion, men vil muligvis have en funktion til venstre. Hvis ingen nerve bundt forstyrres under operationen, kan funktionen forbliver normal. Men det nogle gange tager måneder efter operationen for at vide, om en fuld genopretning vil forekomme. Dette skyldes, at nerverne bliver håndteret under operationen, og kan ikke fungere korrekt i et stykke tid efter indgrebet.

 • Laparoskopisk radikal prostatektomi. Kirurgen gør flere små snit og lange, tynde værktøjer er placeret inde i nedskæringer. Kirurgen lægger et tyndt rør med et videokamera (laparoscope) inde i en af ​​de nedskæringer og instrumenter gennem andre. Dette hjælper kirurgen se inde under proceduren.

 • Robot-assisteret laparoskopisk prostatektomi. Sommetider laparoskopisk kirurgi sker ved hjælp af et robotsystem. Kirurgen flytter robotarmen mens du sidder ved en computerskærm nær operationsbordet. Denne procedure kræver særligt udstyr og uddannelse. Ikke alle hospitaler kan gøre robot kirurgi.

 • Radikal prostatektomi med bækkenbunden tilgang. Radikal bækkenbunden prostatektomi anvendes mindre hyppigt end retropubic tilgang. Dette skyldes, at nerverne ikke kan skånes så let, ej heller kan lymfeknuder fjernes ved hjælp af denne kirurgiske teknik. Denne procedure tager mindre tid og kan være en mulighed, hvis der ikke er behov for nervebevarende tilgang. Denne fremgangsmåde er også hensigtsmæssigt, hvis lymfeknude fjernelse ikke er påkrævet. Bækkenbunden prostatektomi kan anvendes, hvis andre medicinske sygdomme udelukke anvendelse af en retropubic fremgangsmåde.
  Med retropubic fremgangsmåde, er der en mindre skjult indsnit for en forbedret kosmetisk virkning. Desuden er store muskelgrupper undgås. Derfor er der generelt mindre smerte og restitutionstid.

Årsager til den procedure,

Målet med radikal prostatektomi er at fjerne alle prostatakræft. RP anvendes, når kræften menes at være begrænset til prostata. Under proceduren, er prostata og nogle vævet omkring kirtlen, herunder sædblærerne, fjernes. Sædblærerne er de to sække, som forbinder til sædlederen (et rør, der løber gennem testiklerne), og udskiller sæd.

Andre mindre almindelige årsager til radikal prostatektomi omfatter:

 • Manglende evne til at tømme blæren helt

 • Tilbagevendende blødning fra prostata

 • Blæresten med forstørret prostata

 • Meget langsom vandladning

 • Øget pres på set og nyrer fra urinretention (kaldet hydronefrose)

Der kan være andre årsager til din læge til at anbefale en prostatektomi.

Risici i proceduren

Som med ethvert kirurgisk indgreb, kan visse komplikationer forekomme. Nogle mulige komplikationer både retropubic og perineale tilgange til RP kan omfatte:

 • Urininkontinens. Inkontinens indebærer ukontrollable, ufrivillig lækage af urin, hvilket kan forbedres over tid, helt op til et år efter operationen. Dette symptom kan være værre, hvis du er ældre end 70 år, når operationen er udført.

 • Urin lækage eller drible. Dette symptom er på sit værste umiddelbart efter operationen, og vil normalt bedre med tiden.

 • Erektil dysfunktion, også kendt som impotens. Inddrivelse af seksuel funktion kan tage op til to år efter operationen, og kan ikke være komplet. Nerve-besparende prostatektomi mindsker risikoen for impotens, men garanterer ikke, at det ikke vil ske.

 • Sterilitet. RP skærer forbindelsen mellem testiklerne og urinrøret og forårsager retrograd ejakulation. Dette resulterer i en mand er i stand til at levere sæd til en biologisk barn. En mand kan være i stand til at få orgasme, men der vil ikke være nogen ejakulere. Med andre ord, orgasme er "tør".

 • Lymfeødem. Lymphedema er en sygdom, hvor væsken akkumuleres i det bløde væv, hvilket resulterer i hævelser. Lymphedema kan være forårsaget af inflammation, obstruktion eller fjernelse af lymfeknuderne under operationen. Selv om denne komplikation er sjælden, hvis lymfeknuder fjernes under prostatektomi, kan væske akkumuleres i benene eller genitalområdet over tid. Smerte og hævelse resultat. Fysisk terapi er normalt nyttigt i behandling af virkningerne af Lymphedema.

 • Ændring i penis længde. En lille procentdel af indgreb vil resultere i et fald i penis længde.

Nogle risici forbundet med kirurgi og anæstesi generelt omfatter bl.a.:

 • Reaktioner på medicin, såsom anæstesi

 • Besvær med at trække vejret

 • Blødning

 • Infektion

En risiko forbundet med retropubic tilgang er potentialet for rektal skade, der forårsager fækal inkontinens eller hastende karakter.

Der kan være andre risici afhængigt af dine specifikke medicinske sygdom. Vær sikker på at drøfte eventuelle bekymringer med din læge forud for proceduren.

Før proceduren

Nogle ting, du kan forvente, før proceduren kan nævnes:

 • Din læge vil forklare den procedure, til dig og give dig mulighed for at stille spørgsmål, du måtte have om proceduren.

 • Du vil blive bedt om at underskrive en samtykkeerklæring, der giver din tilladelse til at gøre proceduren. Læs formularen omhyggeligt og stille spørgsmål, hvis noget ikke er klar.

 • Ud over en komplet sygehistorie, kan din læge udføre en fysisk undersøgelse for at sikre, at du er ved godt helbred, før du gennemgå proceduren. Du kan også gennemgå blodprøver og andre diagnostiske tests.

 • Du vil blive bedt om at hurtigt i otte timer før proceduren, som regel efter midnat.

 • Informer din læge, hvis du er følsom over for eller er allergisk over for noget medicin, latex, jod, tape, kontrast farvestoffer og bedøvende midler (lokale eller generelle).

 • Informer din læge om al medicin (ordineret og over the counter) og naturlægemidler kosttilskud, som du tager.

 • Informer din læge, hvis du har en historie af blødningsforstyrrelser eller hvis du tager nogen antikoagulant (blodfortyndende) medicin, aspirin, eller andre medikamenter, der påvirker blodets evne til at størkne. Det kan være nødvendigt for dig at stoppe disse medikamenter forud for proceduren.

 • Hvis du ryger, bør du stoppe med at ryge så hurtigt som muligt forud for proceduren, med henblik på at forbedre dine chancer for en vellykket genopretning fra kirurgi og til at forbedre din generelle sundhedstilstand.

 • Du kan modtage en beroligende forud for proceduren til at hjælpe dig slappe af.

 • Områderne omkring operationsstedet kan være barberet.

 • Baseret på din medicinske sygdom, kan din læge anmode andre specifikke forberedelse.

Under proceduren

Radikal prostatektomi kræver et ophold på hospitalet. Procedurer kan variere afhængigt af din sygdom og din læges praksis.

Generelt en radikal prostatektomi (retropubic eller bækkenbunden tilgang), følger denne proces:

 1. Du vil blive bedt om at fjerne eventuelle smykker eller andre genstande, der kan interferere med proceduren.

 2. Du vil blive bedt om at fjerne dit tøj og vil blive givet en kjole til at bære.

 3. Du vil blive bedt om at tømme blæren forud for proceduren.

 4. En intravenøs (IV) linje vil blive startet i din arm eller hånd.

 5. Huden over operationsstedet vil blive renset med en antiseptisk løsning.

 6. Anesthesiologist vil løbende overvåge din puls, blodtryk, vejrtrækning, og blod ilt niveau under operationen.

 7. Når du er bedøvet, kan en vejrtrækning rør indsættes gennem halsen ind i dine lunger og du vil blive forbundet til en ventilator, der vil puste til dig under operationen.

 8. Lægen kan vælge regional anæstesi i stedet for generel anæstesi. Regional anæstesi er medicin leveret gennem en epidural (i ryggen) for at dulme området at blive opereret. Du vil modtage medicin for at hjælpe dig med at slappe af og smertestillende medicin til smertelindring. Lægen vil afgøre, hvilken type af anæstesi er passende for din situation.

 9. Et kateter vil blive indsat i din blære til at dræne urin.

Radikal prostatektomi, retropubic eller suprapubic tilgang

 1. Du vil blive placeret på operationsbordet, liggende på ryggen.

 2. Et snit vil blive foretaget fra under (navlen) navlen til pubic region.

 3. Lægen vil sædvanligvis udføre en lymfeknudedissektion først. De nervebundter vil blive frigivet grundigt prostata og urethra (smal kanal, hvorigennem urinen passerer fra blæren ud af kroppen) vil blive identificeret. Sædblærerne kan også fjernes, hvis det er nødvendigt.

 4. Prostata vil blive fjernet.

 5. Et afløb vil blive indsat, sædvanligvis i nederste højre del af snittet.

Radikal prostatektomi, bækkenbunden tilgang

 1. Du vil blive placeret i et liggende (liggende på ryggen) position, hvor hofter og knæ vil være fuldt bøjet med benene spredt fra hinanden og forhøjet med fødderne hvilende på stropper. Stigbøjler vil blive placeret under dine ben til støtte.

 2. En upside-down, U-formet indsnit vil blive foretaget i bækkenbunden område (mellem pungen og anus).

 3. Lægen vil forsøge at minimere traumer til nervebundter i prostata.

 4. Prostata og en unormal udseende væv i det omkringliggende område vil blive fjernet.

 5. Sædblærerne (et par poselignende kirtler placeret på hver side af den mandlige urinblæren, der udskiller sædvæske og fremme bevægelsen af ​​sædceller gennem urinrøret) kan fjernes, hvis der er bekymring om unormale væv i vesiklerne.

Procedure færdiggørelse, begge metoder

 1. Indsnit vil blive syet sammen igen.

 2. En steril bandage / forbinding vil blive anvendt.

 3. Du vil blive overført fra operationsbordet til en seng, derefter taget til den post-anæstesi pleje enhed (Pacu).

Efter proceduren

Efter proceduren, kan du blive taget til opvågningsstuen overvåges nøje. Du vil blive forbundet til skærme, der vil hele tiden vise din hjerterytme (elektrokardiogram-EKG eller EKG) sporing, blodtryk, andre trykaflæsninger, vejrtrækning, og din ilt-niveau.

Du kan modtage smertestillende medicin efter behov, enten af ​​en sygeplejerske, eller ved at administrere det selv gennem en anordning er tilsluttet din intravenøs linje.

Når du er vågen, og din sygdom har stabiliseret sig, kan du begynde væsker at drikke. Din kost kan gradvist avanceret til mere fast føde, som du er i stand til at tolerere dem.

Afløbet vil generelt blive fjernet dagen efter operationen.

Din aktivitet vil øges gradvist, som du får ud af sengen og gå rundt i længere perioder.

Urinkateteret vil forblive på plads efter udledning og for omkring en til tre uger efter operationen. Du får instruktioner om, hvordan du plejer din kateter derhjemme.

Ordninger vil blive lavet til et opfølgende besøg med din læge.

Derhjemme

Når du er hjemme, vil det være vigtigt at holde det kirurgiske område rent og tørt. Din læge vil give dig specifikke badning instruktioner. De suturer eller kirurgiske hæfteklammer vil blive fjernet i løbet af en opfølgende kontor besøg, i tilfælde af at de ikke blev fjernet, før de forlader hospitalet.

Den kirurgiske snit kan være udbud eller øm i flere dage efter en prostatektomi. Tag en smertestillende for ømhed som anbefalet af din læge.

Du bør ikke køre bil, indtil din læge fortæller dig til. Andre begrænsninger aktivitet kan gælde.

Når din kateteret er fjernet, vil du sandsynligvis have en vis lækage af urin. Den tid, dette sker, kan variere.

Din læge vil give dig forslag til at forbedre din blære kontrol. I løbet af de næste par måneder, vil du og din læge skal vurdere eventuelle bivirkninger, og arbejder for at forbedre problemer med erektil dysfunktion.

Informer din læge til at rapportere et af følgende:

 • Feber og / eller kuldegysninger

 • Rødme, hævelse eller blødning eller anden dræning fra incisionssted

 • Stigning i smerter omkring snitstedet

 • Manglende evne til at have afføring

 • Manglende evne til at tisse, når kateteret er fjernet

Din læge kan give dig yderligere eller alternative instruktioner efter den procedure, afhængigt af din særlige situation.

Online ressourcer

Den leveres her Indholdet er kun til orientering, og var ikke beregnet til at diagnosticere eller behandle et sundhedsmæssigt problem eller sygdom, eller erstatte professionel lægelig rådgivning, du modtager fra din læge. Kontakt din læge med eventuelle spørgsmål eller problemer du måtte have vedrørende din sygdom.

Denne side indeholder links til andre hjemmesider med oplysninger om denne fremgangsmåde og relaterede sundhedsproblemer sygdomme. Vi håber du finder disse websteder hjælpsom, men husk vi ikke kontrollerer eller godkender de oplysninger, der præsenteres på disse hjemmesider, heller ikke disse websteder godkender oplysningerne her.

Europæisk kræft samfund

Europæisk urologisk forening fond

Europæisk urologisk forening, inc.

National Association for kontinens

National Cancer Institute (NCI)

National koalition for kræft efterladte

Nationale Institut for diabetes og Digestive og nyresygdomme (NIDDK)

Prostatakræft fundament