Tusgen

Når din partner påvirker din søvn

Du deler så meget med din ægtefælle eller partner-minder, om børn og kæledyr, et hyggeligt hjem, en comfy seng.

Men hvis en af ​​jer er påvirket af en søvnforstyrrelse, såsom søvnløshed, uro i benene (RLS) eller søvnapnø, kan du også være at dele dens skadelige virkninger. Konsekvenserne af søvnløse nætter, inklusive hjertesygdomme, depression og diabetes-kan være alvorlig for jer begge.

"Vi har lært nu, at søvn er lige så vigtig som kost og motion. Vi er nødt til at sætte en prioritet på vågeblus for at bevare sundhed, "siger Michael J. Decker, Ph.D., RN, RRT, en Diplomate af den europæiske bestyrelse Sleep Medicine og lektor ved Georgia State University. Det betyder at få hjælp, hvis du eller din kammerat lider af en søvn-relateret problem.

Nighttime bæver og rædsler

Langt fra drømmen om en fredelig slummer, nogle søvnforstyrrelser faktisk indebærer fysisk bevægelse, der kan vække eller true en bedmate.

For eksempel kan de ubehagelige ben fornemmelser af RLS forårsage en person til at vende og dreje. Omkring 80 procent af mennesker med RLS har også periodisk bevægeapparatet af søvn (PLMS), hvor en sovende arme og ben spjæt og ryk hver 15 til 40 sekunder.

Mennesker med søvnapnø snorker ofte og stoppe vejrtrækningen jævne hele natten. Ofte deres ægtefæller-holdt vågen af ​​snorken-løgn forskrækket, venter for dem at inhalere igen.

Mindre almindelige, men lige så skræmmende er hurtige øjenbevægelser adfærdsforstyrrelse (RBD), hvor folk handler ud deres drømme. "Seng partnere RBD patienter er blevet smidt ud af sengen, alvorligt såret af utilsigtet stansning eller sparke, eller ramt af lamper bliver slået af bordet," siger Dr. Decker.

Mangler din zs

RLS eller andre søvnforstyrrelser ofte bidrage til søvnløshed, svært ved at falde eller opholder sig i søvn. Stressende begivenheder, rejser, uregelmæssige arbejde skift, og medicinske problemer som sure opstød eller kroniske smerter kan også stjæle vores snoozes.

Søvnløshed påvirker 30 til 40 procent af os hvert år. Og når det sker, er chancerne det påvirker vores ægtefælle så godt.

For én ting, kan vende og dreje afbryde en partner hvile. "Seng partnere kan faktisk ende med søvnløshed-type symptomer, også fordi deres søvn også er forstyrret hele natten lang," siger Dr. Decker.

Virkningerne af søvnløshed strække sig ind i de lyse timer. Folk, der ikke kan sove om natten tendens til at være træt, deprimeret, irritabel, og ufokuseret i løbet af dagen. Deres humør svinger strain relationer, og de måske ikke nyde regelmæssige aktiviteter med deres familier.

Spotting problemet

Mange af disse sygdomme er fortsat et mysterium for den faktiske sovekabine. "Mange gange er sengen partner, snarere end den person ramt af lidelsen, der først erkender, at noget er galt," siger Dr. Decker.

Selv da nogle mennesker med søvnforstyrrelser forblive i en tilstand af benægtelse. Ægtefæller har henvendt sig til at indspille deres partners natlige vaner til at bevise deres sag. Andre sover i et andet rum eller seng.

"Et overraskende stort antal af mænd i vores klinik siger, at de har valgt at se en kliniker, blot fordi deres ægtefælle har truet med at forlade, hvis de ikke får deres søvn problem rettet," siger Dr. Decker.

At finde en løsning sammen

Søvnforstyrrelser kan true relationer, men der er en positiv side til at dele en seng. En partner, der bekymrer sig om dit helbred kan motivere dig til at få hjælp. Det vigtigste en kammerat kan gøre, er at forstå, at søvnforstyrrelser er ikke tegn på svaghed men virkelige medicinske sygdomme.

"Folk, der har disse lidelser er virkelig lider, og de er lider i stilhed, mens resten af ​​verden sover," siger Dr. Decker. "Partnere, der tror på dem og støtter dem bemyndige dem til at få hjælp og få det bedre."

RLS, søvnløshed og andre søvnforstyrrelser kan behandles. Mange behandlinger får virkning den første nat, de er brugt, siger Dr. Decker. Det første skridt er at tale med din primære sundhedstjeneste læge. Medicin, rådgivning, og livsstilsændringer kan lade dig-og din partner-drifte at drømme igen.